Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

24.4.2015 

Papež František přijal pozvání prezidenta Zemana na Velehrad

Vatikán. Prezident České republiky, pan Miloš Zeman s chotí a doprovodem, dnes vykonal svou první oficiální návštěvu u Svatého stolce. V prezidentské delegaci byl také náměstek ministra zahraničních věcí, prof. Petr Drulák. Dopolední papežská audience se konala v knihovně Apoštolského paláce. Po zhruba půlhodinovém rozhovoru s papežem Františkem přijal hlavu státu arcibiskup Paul Richard Gallagher, sekretář pro vztahy se státy.

V tiskovém sdělení Svatého stolce se připomíná, že dnešní rozhovor prezidenta Zemana s papežem Františkem se nesl v „srdečné atmosféře a konal se u příležitosti 25. výročí obnovení diplomatických vztahů mezi Svatým stolcem a tehdejší Česko-Slovenskou federativní republikou (19. dubna 1990).“ Byla konstatována „společná vůle posílit dobré vzájemné vztahy a dokončit jednání týkající se uzavření bilaterální smlouvy. Bylo vyjádřeno přání dále rozvinout spolupráci mezi církví a státem v oblastech společného zájmu, zejména na kulturním, výchovném a sociálním poli ku prospěchu celého národa.“ Dalším obsahem konverzace byl „mezinárodní kontext, zvláštní pozornost byla věnována situaci křesťanů a jiných menšin na Blízkém východě,“ končí vatikánské tiskové sdělení.

Prezidenta Miloše Zemana doprovázeli také zástupci katolické církve: český primas, pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka a moravský metropolita, olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

V rámci jednodenní návštěvy Vatikánu zavítal prezidentský pár do české Papežské koleje Nepomucenum, kde poobědval. Přítomni byli, kromě zmíněných biskupů, strahovský opat Michael Josef Pojezdný, rektor papežské koleje Nepomucenum Petr Šikula, generální představená sester boromejek Bohuslava Kubačáková, a dále řeholní sestry, čeští kněží a seminaristé žijící v Římě. Z Vatikánu přijali pozvání sekretář pro vztahy se státy, arcibiskup Paul Gallagher, prefekt papežského domu, arcibiskup Georg Gänswein a bývalý nuncius v České republice, kardinál Giovanni Coppa.
Odpoledne se v kapli Nepomucena uskutečnilo setkání s vedením a obyvateli koleje, dětmi a rodiči z České školy Řím. Osvěžující atmosféru vytvořil třicetičlenný sbor studentů velehradského gymnázia, který přicestoval prezidentským speciálem, a přednesl zde několik skladeb. Někteří ze studentů se setkali přímo s papežem Františkem. Potom následoval krátký brífink pro novináře během něhož Miloš Zeman uvedl:

“Každá návštěva má přinést konkrétní výsledky, a nikoli výsledky typu: „To jsem rád, že se vidíme“. Chtěl bych vás proto informovat o konkrétních výsledcích své návštěvy, ať už probíhaly na základě diskuse se Svatým otcem, nebo s mons. Gallagherem. První výsledek je to, že Svatý otec přijal pozvání na Velehrad, a protože přijetí takových pozvání bývá někdy pouze diplomatickou zdvořilostí, slíbil, že se tak stane v blízké budoucnosti. Diskutovali jsme o struktuře této návštěvy. Nabídl jsem Svatému otci dvě varianty – buď pastorační cesta, anebo setkání s patriarchy ortodoxních církví v rámci ekumeny. Svatý otec se rozhodl pro druhou variantu, a já jsem proto požádal pana kardinála Duku, který mě doprovází, aby v tomto smyslu zaslal pozvání oněm patriarchům a aby se uskutečnila i tato ekumenická schůzka na Velehradě.
Druhým výsledkem byl, řekl bych, podstatný pokrok při přípravě smlouvy mezi Svatým stolcem a Českou republikou. Tento pokrok spočívá v tom, že Svatý otec akceptoval návrh, který připravilo ministerstvo zahraničí a který spočívá v tom, že katolická církev bude rozšiřovat svoji působnost jak v oblasti sociálních, tak kulturních, zdravotních, edukačních a dalších služeb, včetně ochrany kulturních památek. Myslím, že právě toto je cesta, kterou bychom se měli vydat v situaci, kdy velká část veřejnosti je nespokojena s konkrétním řešením problému církevních restitucí. Nikdo nežádá od katolické církve, aby rozdala svůj majetek chudým a zůstala sama chudá, tedy bez majetku, ale myslím si, že je oprávněný požadavek, aby v duchu samotné filosofie katolické církve tato církev sloužila svým bližním. Jsem velmi rád, že papež požehnal dvěma základním kamenům hospiců, které budou v Hradci Králové a poblíž Brna – v Újezdě u Brna – a jsem velmi rád, že souhlasil s názorem, že církev by se měla daleko více otevřít veřejnosti a nezůstat uzamčena ve svých kostelech nebo ve svých klášterech. Myslím si, že tyto dva výsledky jsou zásadní.
Jsem samozřejmě rád, že k nervozitě protokolistů trvala moje diskuse s papežem poněkud delší dobu a pokládám to za jeden z nejzajímavějších zážitků svého života. Především byla zajímavá v tom, že papež se mě zeptal, v čem vidím základní příčinu poklesu prestiže katolické církve. Odpověděl jsem, že tu základní příčinu vidím právě v otázce sporu o majetek, kdy církev uhnula od svého základního poslání a někdy to vypadalo, že se stává spíše realitním makléřem, dealerem, nebo investičním bankéřem, než tím, kdo má sloužit Bohu a věřícím, ale i nevěřícím. Jsem rád, že jsem mohl Svatého otce o této skutečnosti informovat. Řekl jsem mu také, že někteří bývalí funkcionáři církve katolické tvrdí, že já katolickou církev úkoluji, například v oblasti výstavby hospiců a podobně, zatímco já se snažím této církvi pouze připomenout její vlastní poslání. A na závěr – jsem velmi rád, že mě na této misi, jako moji hosté, doprovázeli jak kardinál Duka, tak arcibiskup Graubner, opat Pojezdný a generální představená řádu boromejek, které mě opatrovaly, když jsem měl rozbité koleno, čili byl to tým, který mluvil jedním hlasem a snažil se o totéž.“

Řekl prezident České republiky o své návštěvě u papeže Františka.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který zprostředkoval účast sboru velehradských studentů na této státní návštěvě u Svatého otce, Vatikánskému rozhlasu řekl:

“Sbor studentů Velehradského gymnázia se vydal do Říma v doprovodu pana prezidenta pod heslem: „Když papež nepřijel na Velehrad, tak Velehrad přijede za papežem“. Myslím, že toto spojení bylo dobré, alespoň jak slyším od pana prezidenta po rozhovoru se Svatým otcem. Pan prezident znovu zopakoval Svatému otci pozvání na Velehrad a ten prý přijal, i když samozřejmě zatím není řeč o termínu. Jenom prý Svatý otec řekl, že to nebude trvat dlouho. Co je dlouho, to už ať odpoví jiní.“

Říká arcibiskup Jan Graubner.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti