Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

27.2.2015 

Papež František a římská kurie zakončili postní exercicie

Vatikán. Petrův nástupce dnes ráno obětoval mši svatou za pronásledované křesťany v Sýrii, Iráku a dalších částech světa. Závěrečná meditace na téma “Pozdvihnout Eliášův plášť a stát se proroky bratrství” poté v dopoledních hodinách zakončila pětidenní postní duchovní obnovu římské kurie, kterou provázel karmelitán O. Bruno Secondin. V samém závěru mu papež František poděkoval:

”Jménem nás všech a také svým jménem vám chci, Otče, poděkovat za vaši práci při duchovních cvičeních. Není jednoduché dávat kněžím exercicie, protože jsme všichni trochu komplikovaní, ale vám se podařilo zasít zrno.”

Eliášův příběh byl pro kuriální duchovní cvičení “nové téma”, a právě proto jsem si ho vybral, vysvětluje pro naše mikrofony O. Bruno Secondin. Zejména upozorňuje na dynamiku, kterou se vyznačuje prorokovo jednání i jeho slova.

”Eliáš je prorok, který kráčí a žije svým posláním až za hranice. Přemisťuje se na Sinaj, jde až do Libanonu. Jeho osobnost se mi jevila jako velice vhodná pro současnou dobu a nynější pontifikát. Eliáš je prorok – velký prorok, avšak své poslání naplňuje na různých místech a Boha zakouší znenadání jako povolání ke smlouvě a věrnosti. Kolem této zajímavé postavy jsem tedy vše vystavěl.”

Epizody z Eliášova života, pokračuje O. Secondin, dokládají, co pro člověka znamená setkání s Bohem a zásadní změna životního stylu.

”Vyjít z vnějškovosti, odejít z vesnice, vstoupit do hloubky vlastní identity, setkat se s Bohem a dospět také ke střetu s pomýlenou náboženskou identitou, abychom se postupně dávali přetvářet Bohem. Bohem, který se velice liší od našich představ a je jinde, než stojí naše vesnice. Je nutné zhloubi očistit to, co prožíváme, co jsme prožili a najít smysl příslušnosti k Bohu.”

Eliáš se dostává do situací, ve kterých musí bránit chudé před těmi, kdo by je chtěli využívat. Srdce, které změnil Bůh, je však připravené k solidaritě a k úsilí o spravedlnost. Ve scéně smrti proroka obklopují skupinky učedníků, nazývaných jako “synové proroků”. Odvážného, ale nepřístupného muže náhle zasahuje atmosféra bratrství, podotýká italský karmelitán.

”Když Eliáš vystupuje do nebe, padá z něj plášť, jeho typický oděv a symbol. Plášť si bere jeho učedník Elizeus a připojuje se ke skupinám učedníků. Ti uznávají, že na Elizea sestoupil Eliášův duch, a proto plášť nemůže upadnout. Je nutné jej pozdvihnout, otevírat nové cesty, říci si pravdu sami o sobě a postavit se před pravdu Boží, čelit manipulacím a námaze chudoby, abychom se opět navrátili na cesty bratrství.”

Na výzvu k pozdvižení Eliášova pláště papež František odpověděl:

”Kéž Pán dává vzrůst tomu zrnu, které jsme od vás dostali. A také přeji sám sobě i všem přítomným, abychom odtud mohli vyjít s kouskem Eliášova pláště, v ruce a v srdci. Děkuji, Otče.”

Rozloučil se papež František s exercitátorem, Otcem Secondinem. Zhruba sedmdesát účastníků duchovních cvičení pak opustilo Dům Božského Mistra kongregace paulínů v obci Ariccia jižně od Říma a dvěma autobusy se vrátilo zpět do Vatikánu. Podle argentinského jezuity O. Diega Farese, který toho času hostuje v římské redakci jezuitského periodika La Civiltá Cattolica, právě tady začíná skutečná obnova římské kurie.

”Toto je pravá reforma! Vykonat exercicie společně s druhými je velice silná duchovní zkušenost. Hodně se při ní sdílí, ačkoli si každý duchovními cvičeními prochází sám. Papež František uskutečňuje to, čemu v Tovaryšstvu Ježíšovu říkáme “duchovní řízení”, tedy vůdcovský styl, který nedbá pouze na to, co se dělá, nýbrž jak se to dělá, v jakém duchu a zda je to “k větší Boží slávě”. Pro pochopení tohoto stylu je dobré, že papežovi spolupracovníci dostávají ignaciánské exercicie. Pokud se papeži podaří obnovit kurii a církev, pak to nebude reforma vedoucí jenom ke vnějším změnám.”

Papež se svými spolupracovníky se již podruhé stahuje k duchovním cvičením do ústraní, mimo Řím, a tím dává dobrý vzor nejenom biskupům a kardinálům, ale všem věřícím, pokračuje O. Fares.

”Pro mne je to určitá provokace, protože, upřímně řečeno, občas duchovní cvičení zanedbávám a omlouvám to přemírou práce. Když si ale na ně udělá čas papež, už neexistují žádné výmluvy. Duchovní cvičení jsou milostí pro celou církev. Svatý Ignác je udílel laikům a lidem každého druhu, podle jejich možností a přání. Duchovní cvičení jsou pro nás darem, nikoli povinností.”

Říká argentinský jezuita, který současného papeže zná od svého vstupu do řádu před čtyřiceti lety.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.3.20 Papež a jeho spolupracovníci konají postní duchovní cvičení
29.2.20 Otec Bovati: Zběhlost v naslouchání Bohu je prorockou zkušeností
15.3.19 Papež s římskou kurií zakončili duchovní obnovu
11.3.19 Papež s římskou kurií zahájili postní duchovní cvičení
30.1.18 Duchovní cvičení římské kurie povede portugalský teolog José Tolentino de Mendonça



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti