Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

3.9.2014 

Pohlížejme na blízkovýchodní dění očima víry

radí Kustod Svaté země

P. Pierbattista Pizzaballa OFM

Na katolickém Mítinku za přátelství mezi národy v italském Rimini přispěl svým pohledem na blízkovýchodní dění také kustod Svaté země, františkán Pierbattista Pizzaballa. Vystoupil v rámci diskuse na téma : Moc srdce a hledání pravdy.

„Myslím, že je chybou omezovat se při výkladu současné situace na profesionální politickou, sociální a historickou analýzu, pokud je vůbec možná“, uvedl v úvodu své obsáhlé promluvy a pokračoval: „Ochuzujeme se tak o náboženský, vykoupený pohled, který by nám pomohl v četbě a interpretaci událostí, aniž bychom se jimi dali ovládat. (…) V posledních měsících naši jeruzalémskou kustodii zaplavily žádosti a návrhy, pocházející od všemožných mezinárodních, převážně necírkevních asociací a hnutí. Vyjadřují znepokojení nad tím, co děje, a chtějí nás vtáhnout do různých mediálních, kulturních, politických a dokonce vojenských iniciativ, které by „zachránily křesťanství na Blízkém východě“ a nejen tam. Jak lze bohužel konstatovat, jsou jejich obavy oprávněné, avšak postrádají pohled víry. Pohled člověka, který nejenom důvěřuje v účinnost svých schopností, nýbrž který se zároveň svěřuje, odevzdává svůj život ještě jinak a někomu Jinému.

Nepokládám se za jakéhosi zakletého optimistu. Nepopírám, že současné dramatické problémy, zrada a krutost útočí na svědomí nás všech. Zejména požadují vysvětlení od islámského světa, které má být natolik pevné a zřetelné, jako budou pevné a zřetelné naše otázky. Domnívám se však, že nemůžeme zůstat u těchto slovních postojů. Je nezbytné stále před sebou mít jasnou perspektivu, obnovu, život. Nestačí odsuzovat, je zapotřebí ukázat cestu.
Zlo, které máme před očima, nás vyzývá, abychom ještě více a ještě důsledněji žili jako křesťané. Právě za takovýchto okolností jsem povoláni k ucelenosti svého křesťanského povolání, bez postranních vrátek a únikových tras. Zlo nesmí křesťana děsit.(…) Častokrát totiž zaslechneme zoufalé rozbory nynější situace. Zdá se, že jsme na samém konci. Možná jsou u konce staré vzorce soužití, avšak nikoliv svět a my s ním. A přesto nezřídka vycházejí také z úst „našich lidí“ – včetně řeholníků – projevy sklíčenosti a rezignace. Mluví se o civilizačním střetu a celkem bez obalu se vyzývá k jakési bojové pohotovosti na naši obranu! To vše nemá nic společného s křesťanskou vírou.

Zapomínáme totiž na jeden zásadní fakt: křesťanství se rodí z kříže a nemůže se bez něho obejít. Ježíš se stal králem světa na kříži, nikoliv po úspěšném rozmnožení chlebů. Křesťanství tedy vzešlo z lidského selhání a porážky a také z probodeného srdce. Hovoří-li se ( v naší diskusi ) o moci srdce, pak právě na ono srdce máme pohlížet. Ono probodené srdce je mírou Boží lásky, a tudíž rovněž naší lásky. Křesťan musí poměřovat své jednání oním srdcem. Často na to zapomínáme a podléháme pokušení, že nás také na této zemi spasí jenom naše podnikavost.

Analýza reality – a to jakékoliv reality – není pro křesťana úplná, pokud se neprovádí také s poukazem na Krista. Nelze poznat pravdu v rámci určité události, pokud se nevztáhneme ke Kristu. Nikoli tedy k nějaké ideologii, nýbrž k Osobě, která se stává mírou a vzorem vlastního jednání a myšlení. Jak nevzpomenout na příběh Markova evangelia (4,35-41) o loďce s apoštoly, kterou si pohazují vlny, na paniku učedníků a Ježíšovu výtku: “Proč se bojíte? Pořád ještě nemáte víru?“ Nevím, zda nám mohou pomoci různé západní a mezinárodní strategie. Možná. Je nutné naléhavě hledat politické perspektivy. Ale ani ony nezachrání křesťanství na Blízkém východě. Petrova bárka se bude nadále otřásat a na její palubě se vždy najde někdo, kdo bude snaživě říkat, co by se mělo dělat. Avšak bouři utiší vždy a pouze Pánův příkaz.

Naši zdejší přítomnost zachrání ti nejmenší, kteří s odvahou vstupují do hry a vzdorují smrti tím, že nezištně milují své bratry a to i tak, že se dávají probodnout. Tedy svým křesťanstvím až do konce.

Výjevy z Blízkého východu, které nám defilují před očima, nás tísní a šokují. Zcela oprávněně se ptáme, co máme nebo můžeme dělat. A je také naší povinností konkrétně se zasadit o to, aby skončila tato tragédie, týkající se nás všech. Avšak naše činy musí provázet hluboké a vyrovnané přesvědčení o spojitosti s činy Ježíše Krista. Pouze takto bude naše jednání plodné.(…) Na Blízkém východě potřebujeme opravdu všechno – finanční, vojenskou a politickou pomoc, zprostředkovaná vyjednávání a podporu. Zejména ale potřebujeme věřit, že je stále možné mít jeden druhého rád. Svědectví nám vyprávějí, že navzdory všemu a zejména díky těm nejmenším, je zde síla lásky dosud živá,“ zakončil O. Pierbattista Pizzaballa, kustod Svaté země, na katolickém mítinku v Rimini.

Z originálního textu vybrala a přeložila Jana Gruberová

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.8.17 Blízkovýchodní patriarchové žádají o pomoc všeobecnou církev a papeže
28.1.15 Východní patriarchové: Zastavit terorismus a zvýšit pomoc uprchlíkům
6.10.14 Apoštolští nunciové v Iráku a Sýrii o tamní situaci
3.10.14 Papež se účastní porad nunciů zemí Blízkého východu
2.10.14 Svatý stolec jedná o dramatické situaci křesťanů na Blízkém východě



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti