Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

28.7.2013 

Jděte beze strachu sloužit

Papežova homilie na závěr Světových dní mládeže, Rio de Janeiro

Česká sekce RV

Ctění bratři v biskupské a kněžské službě,
drazí bratři a sestry,
drazí mladí!

„Jděte a získejte za učedníky všechny národy“ – těmito slovy se Ježíš obrací na každého z vás a říká: „Bylo krásné účastnit se Světového dne mládeže, žít víru společně s dalšími mladými lidmi ze čtyř světových stran, ale nyní musíš jít a předat tuto zkušenost druhým“. Ježíš tě volá, aby ses stal učedníkem na misiích! Co nám dnes ve světle slyšeného Božího Slova říká Pán? Tři věci: Jděte, beze strachu, sloužit.

1. Jděte. V těchto dnech jste tady v Riu mohli získat krásnou zkušenost setkání s Kristem a společného setkání s Ním; pocítit radost z víry. Zkušenost tohoto setkání však nesmí zůstat uzavřena v našem životě nebo v malé skupině farnosti, hnutí, vašeho společenství. Bylo by to jako vzít kyslík plameni. Víra je plamen, který je tím živější, čím více se sdílí, předává, aby všichni mohli poznat, milovat a vyznávat Ježíše Krista, který je Pánem života a dějin (srov. Řím 10,9).

Avšak, pozor! Ježíš neřekl, chcete-li nebo budete-li mít čas, nýbrž: „Jděte a získejte za učedníky všechny národy“. Sdílet zkušenost víry, dosvědčovat víru a hlásat evangelium je mandát, který Pán svěřuje celé církvi, i tobě. Je to příkaz, který se však nerodí z touhy po nadvládě nebo z touhy po moci, ale ze síly lásky, ze skutečnosti, že Ježíš jako první přišel mezi nás, dal nám nikoli něco ze sebe, nýbrž nám dal sebe celého. Dal svůj život, aby nás zachránil a prokázal nám Boží lásku a milosrdenství. Ježíš s námi nenakládá jako s otroky, nýbrž jako se svobodnými osobami, přáteli a bratry. Nejenom nás posílá, ale i provází, a během tohoto misijního poslání lásky je neustále při nás.

Kam nás Ježíš posílá? Neexistují hranice, ani omezení. Posílá nás ke všem. Evangelium je pro všechny a nikoli pro některé. Není jenom pro ty, kteří se nám zdají bližší, vnímavější a přívětivější. Je pro všechny. Nemějte strach jít a nést Krista do každého prostředí, až na existenciální periferie, i za tím nevzdálenějším, nejindiferentnějším. Pán hledá všechny, chce, aby všichni vnímali vroucnost Jeho milosrdenství a Jeho lásky.

Chtěl bych, aby se zvláště Kristův pokyn: „Jděte“, rozezněl ve vás mladých latinskoamerické církve, kteří jste zapojeni do kontinentální misie prosazované zdejšími biskupy. Brazílie, Latinská Amerika, svět potřebuje Krista! Svatý Pavel říká: „Běda mně, kdybych nehlásal evangelium!“ (1 Kor 9,16). Tento kontinent obdržel zvěst evangelia, která poznamenala jeho vývoj a přinesla mnohé plody. Nyní je tato zvěst svěřena také vám, aby zněla v nové síle. Církev potřebuje vás, vaše nadšení, kreativitu a radost, které vás charakterizují. Velký apoštol Brazílie, bl. José de Anchieta, šel do misií, když mu bylo teprve devatenáct let. Víte, kdo je nejlepší pro evangelizaci mladých? Někdo mladý. Touto cestou je třeba se vydat.

2. Beze strachu. Někdo by si mohl myslet: „Nemám žádnou speciální přípravu. Jak mohu hlásat evangelium?“ Drahý příteli, tvůj strach se moc neliší od toho, jaký strach měl Jeremiáš, když byl povolán Bohem, aby se stal prorokem. Slyšeli jsme to před chvílí v prvním čtení: „Ach, Pane, Hospodine, neumím mluvit, neboť jsem ještě příliš mladý.“ Bůh vám také říká to, co řekl Jeremiášovi: „Neboj se…, neboť já jsem s tebou, abych tě vysvobodil“ (Jer 1,7.8). On je s námi!

„Nemějte strach!“ Jdeme-li hlásat Krista, On sám nás předchází a vede. Když posílal své učedníky na misii, slíbil: „ Já jsem s vámi po všechny dny“ (Mt 28,20). A to platí také pro nás! Ježíš nás nenechává samotné, nikdy nenechá nikoho samotného! Vždycky nás provází.

Dále, Ježíš neřekl: „Jdi“, ale „Jděte“. Jsme posláni společně. Drazí mladí, vnímejte v tomto misijním poslání přítomnost celé církve a také společenství svatých. Když čelíme výzvám společně, pak jsme silní, objevíme zdroje, které jsme neuměli najít. Ježíš nepovolal apoštoly, aby žili o samotě, povolal je, aby tvořili skupinu, společenství. Rád bych se obrátil také na vás, mladí kněží, kteří spolu se mnou koncelebrujete. Přišli jste jako doprovod s vašimi mladými, a to je krásné, sdílet tuto zkušenost víry, je jisté, že to všechny omladilo, mládež dokáže nakazit mládím. Je to však pouze jedna etapa cesty. Prosím vás, dál je provázejte velkodušně a radostně, pomáhejte jim zapojovat se aktivně do církve, aby se nikdy necítili osamoceni! Rád bych nyní vyjádřil vděčnost skupinám, které se věnují pastoraci mládeže, hnutím a novým komunitám, které tak tvořivě a odvážně doprovázejí mladé lidi při jejich zkušenosti života v církvi. Pokračujte dál a nemějte strach.

3. Poslední slovo: sloužit. Na začátku Žalmu, který jsme zpívali, jsou tato slova: „Zpívejte Pánu píseň novou“ (Žl 95,1). Co je tato nová píseň? Nejsou to slova, ani melodie, ale píseň vašeho života, svolení ke ztotožnění vašeho života s tím Ježíšovým, osvojení si Jeho cítění, Jeho myšlení, Jeho jednání. Ježíšův život je životem pro druhé. Je životem služby.

Svatý Pavel pravil ve čtení, které jsme před chvílí slyšeli: „Udělal jsem ze sebe služebníka všech, abych získal tím větší počet lidí“ (1 Kor 9,19). Kvůli hlásání Ježíše se Pavel stal „služebníkem všech“. Evangelizovat znamená dosvědčovat v první osobě Boží lásku, překonávat svoje sobectví, sloužit, sklánět se k bratřím a mýt jim nohy, jako to činil Ježíš.

Tři slova: Jít beze strachu sloužit. Následováním těchto třech bodů, zakusíte, že ten, kdo evangelizuje, je sám evangelizován, a kdo předává radost z víry, dostává radost. Drazí mladí, po návratu do svých domovů nemějte strach být velkodušní vůči Kristu, dosvědčovat Jeho evangelium. V prvním čtení, kde Bůh posílá proroka Jeremiáše, dává mu moc „vytrhávat a hubit, ničit a bořit, stavět a sázet“ (srov. Jer 1,10). Také pro vás to platí. Nést evangelium znamená nést Boží moc, vytrhávat a hubit zlo a násilí, ničit a bořit překážky sobectví, netolerance a nenávisti, stavět nový svět. Drazí mladí, Ježíš Kristus s vámi počítá! Církev s vámi počítá. Papež s vámi počítá! Maria, Ježíšova a naše matka ať vás ustavičně provází svojí něhou: „Jděte a získejte za učedníky všechny národy“. Amen.

Přeložil Milan Glaser SJ

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
31.7.16 Paměť Boha není harddisk, nýbrž něžné srdce
21.8.11 Mít víru znamená opírat se o víru druhých
20.7.08 Dovolit Boží lásce, aby nás proměnila
21.8.05 Ve večeřadle začíná proces proměn, které přetvoří celý svět



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti