Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

11.6.2013 

Papež František: Hlásání evangelia vychází z úžasu nad tím, že spása je nám darována

Vatikán. „Neshánějte si do opasku ani zlaté, ani stříbrné.“ Při dnešní ranní mši v kapli Domu sv. Marty kázal papež František na liturgické texty z památky apoštola Barnabáše. Zaměřil se na perikopu z Matoušova evangelia, v níž Ježíš říká učedníkům jak mají hlásat Boží království. Pán chce, aby hlásali s velkou prostotou, zdůraznil papež. S prostotou, která „dává prostor moci Božího slova“. Kdyby totiž apoštolové Božímu slovu nedůvěřovali, patrně by šli dělat něco jiného, glosoval papež František. Klíčem k hlásání je Ježíšovo: „Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte.“ Všechno je milost, dodal Svatý otec. Pokud chceme jednat po svém a milost ponechat stranou, hlásání evangelia užitek nepřinese:

Hlásání evangelia povstává z jeho darovanosti, z úžasu nad tím, že spása, je tím, co jsem obdržel zadarmo. Proto mám hlásat zadarmo. A na počátku tomu tak bylo. Sv. Petr neměl konto v bance a když měl platit daně, Pán ho poslal k moři, aby ulovil rybu, ve které pak našel minci, aby měl čím platit. Když Filip potkal ministra ekonomie královny-kandaky, nepomyslel si: „A výborně, uděláme organizaci na podporu Evangelia...“ Ne! Neudělal s ním kšeft, nýbrž zvěstoval mu evangelium, pokřtil ho a odešel.

Boží Království je darem daným zadarmo, pokračoval papež. Ovšem od samých počátků křesťanské komunity byl tento fakt předmětem pokušení. Pokušením hledat sílu jinde, než v této darovanosti. I později se toto pokušení v Církvi vždy objevovalo. Zmatek v těchto věcech pak končí tím, že se hlásání změní v proselytismus. „K tomu nás ale Pán nevyzval. Vybídl nás hlásat, ne být proselyty,“ dodal papež František a citací z Benedikta XVI. zdůraznil: „Církev neroste díky proselytismu, nýbrž díky přitažlivosti.“ Tato přitažlivost, pokračoval, vychází ze svědectví těch, „kdo zadarmo hlásají zdarma danou spásu“:

Všechno je milost. Všechno. A co je znamením toho, že apoštol z této darovanosti žije? Je jich celá řada, ale všimnu si jen dvou: prvním je chudoba. Hlásání evangelia musí jít cestou chudoby. Svědectvím chudoby je toto: nemám bohatství, mým bohatstvím je pouze dar, který jsem obdržel – Bůh. Právě tato darovanost je naším bohatstvím! A chudoba nás chrání, aby se z nás nestali organizátoři a podnikatelé... V dílech církve je třeba pokračovat – a některá jsou trochu složitá – avšak s chudobou srdce, ne se srdcem zhlížejícím se v investicích nebo se srdcem podnikatele.

Církev není nevládní organizace - dodal papež. Je něčím jiným, důležitějším, odvíjí se od této darovanosti, kterou obdržela a kterou hlásá. Chudoba, zdůraznil, „je jedním ze znamení této darovanosti“. Druhým pak je schopnost chválit Pána. Nežije-li apoštol z této darovanosti, ztrácí schopnost Pána chválit. Ta je totiž ze své podstaty nezištná, je to darovaná modlitba: o nic neprosíme, pouze chválíme:

To jsou dvě znamení faktu, že apoštol žije tuto darovanost: chudoba a schopnost chválit Pána. Když narazíme na apoštoly, kteří chtějí Církev bohatou a Církev bez nezištně vzdávané chvály, Církev chátrá, stává se nevládní organizací, je bez života. Prosme dnes Pána o milost přiznat si tuto darovanost: »Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte«. Přiznat si ten zdarma daný Boží dar, abychom i my pokračovali v hlásání s vědomím této darovanosti.

To byly úryvky z dnešní ranní homilie papeže Františka. Dodejme ještě, že mše svaté v Domu svaté Marty se účastnili kněží a spolupracovníci Kongregace pro nauku víry v čele s jejím prefektem, arcibiskupem Gerhardem Ludwigem Müllerem.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti