Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

19.3.2013 

Papež František: Nesmíme mít strach před dobrotou, ba ani před něhou

Vatikán. Úporný déšť a chladno uplynulých dní dnes v Římě vystřídalo jasné slunečné ráno. Věřící proudili na náměstí sv. Petra od časných hodin – Svatý otec mezi zhruba dvousettisícovým zástupem projel v otevřeném voze krátce před devátou. Několikrát přibrzdil, aby políbil děti; jednou dal vůz úplně zastavit, sestoupil a pozdravil paraplegika na vozíčku. Po levé straně kolonády se shromáždili arcibiskupové a biskupové (asi 250), kněží a seminaristé (1200), představitelé jiných náboženství (judaismu, islámu a dalších). Pravá přední strana náměstí byla vyhrazena více než 130 státním delegacím z celého světa a diplomatickému sboru.

Římský biskup zahajuje svou petrovskou službu u hrobu apoštola sv. Petra. Papež František se k oltáři Konfese, kde byl očekáván kardinálským sborem, odebral za zvuku fanfár a hymnického zpěvu Tu es Petrus. Poté v krátké modlitbě společně s desítkou patriarchů a vrchních arcibiskupů východních církví (čtyři z nich jsou kardinálové) uctil prvního Kristova náměstka. Dva jáhni zatím ze schránky nad hrobem apoštola mučedníka vyjmuli papežské insignie – rybářský prsten a pallium, které společně s Evangeliářem nesli v procesí. Z baziliky poté vyšel za zpěvu chval Krista Krále Laudes Regiae liturgický průvod – při dnešní mši sv. koncelebrovali všichni Otcové kardinálové přítomní v Římě, sekretář kardinálského kolegia a představení dvou řádů (františkánů a jezuitů); celkem tedy 180 koncelebrantů.

Před začátkem vlastní mše sv. se konal obřad inaugurace pontifikátu. Kardinál protodiákon Jean-Louis Tauran vložil na papežova ramena pallium z bílé vlny se šesticí červených křížů. Je symbolem biskupa jako Dobrého Pastýře a zároveň Beránka ukřižovaného pro spásu lidstva. Děkan kardinálského kolegia Angelo Sodano poté na papežovu ruku navlékl Rybářský prsten s vyobrazením sv. Petra, nesoucího klíče. Prsten je vyroben z pozlaceného stříbra a byl odlit z voskového modelu, navrženého italským sochařem Enricem Manfrinim pro Pavla VI. Vzhledem k tomu, že Svatý otec Pavel VI. používal prsten vyrobený u příležitosti II. Vatikánského koncilu, tento rybářský prsten pro něj nikdy nebyl odlit. Jeho vzor uchovali spolupracovníci Pavla VI. a nyní byl jako jeden z možných navržen novému papeži. Po předání papežských insignií šestice kardinálů v zastoupení celého kardinálského sboru (dva za každý stupeň – biskupský, jáhenský a kněžský) slíbila novému papeži poslušnost.

Dvě liturgická čtení (2 Sam 7,4-5a.12-14a.16; Řím 4,13.16-18.22) se vztahovala ke dnešní slavnosti sv. Josefa a zazněla v angličtině a španělštině. Zpěvu žalmu (Žl 88) se ujal člen chlapeckého pěveckého sboru Sixtinské kaple. Po evangeliu proneseném v řečtině následovala homilie Svatého Otce:

Jak prožívá Josef své povolání ochránce Marie, Ježíše a církve? V ustavičné pozornosti vůči Bohu, otevřenosti k Jeho znamením, disponibilitě k Jeho plánu, nikoli svému. A to je to, co Bůh žádal od Davida, jak jsme slyšeli v prvním čtení. Bůh si nepřeje dům zbudovaný člověkem, ale touží po věrnosti vůči Svému Slovu, Svému plánu. Bůh sám si buduje dům z živých kamenů označených Jeho Duchem. A Josef je „ochráncem“, protože umí naslouchat Bohu, nechá se vést Jeho vůlí, a právě proto má větší vnímavost pro lidi, kteří jsou mu svěřeni. Dovede číst události realisticky, je pozorný k tomu, co se děje kolem, a umí přijmout ta nejmoudřejší rozhodnutí. V něm, drazí přátelé, vidíme, jak se odpovídá na Boží povolání: ochotně a pohotově. Ale vidíme také střed křesťanského povolání, jímž je Kristus! Chraňme Krista ve svém životě, abychom chránili druhé, abychom chránili stvoření!

Povolání ochraňovat se však netýká jenom nás křesťanů; má předcházející dimenzi, která je jednoduše lidská a týká se všech. Chránit veškeré stvoření, krásu stvoření, jak nám bylo řečeno v knize Geneze a jak nám ukázal svatý František z Assisi, znamená respektovat každé Boží stvoření i prostředí, ve kterém žijeme. Znamená chránit lidi, pečovat o lidi, o každého člověka s láskou, zvláště o děti, o staré lidi, o ty, kteří jsou nejkřehčí a kteří se často ocitají na periferii našeho srdce. Znamená to vzájemně o sebe pečovat: v rodině, kde se manželé vzájemně ochraňují, potom pečují o děti a postupně pak děti začínají ochraňovat rodiče. Znamená to upřímně prožívat přátelství, které je jakousi vzájemně poskytovanou ochranou v důvěrnosti, v úctě a dobru. Vlastně všechno je člověku svěřeno do ochrany; je to odpovědnost, která se týká nás všech. Buďte ochránci Božích darů!

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

Liturgii uzavřelo slavné Te Deum a mariánský zpěv Salve Regina, při kterém se Svatý otec modlil před sochou Panny Marie, umístěné na pravé straně oltáře.

Po skončení mše sv. se papež odebral do Vatikánské baziliky, kde před oltářem Konfese více než půldruhé hodiny zdravil oficiální delegace, mezi nimi i českého ministra zahraničí Karla Schwanzenberga. Nejpočetnější argentinská delegace čítala 140 osob – jak oznámil Svatý stolec, nebyly v ní papežovy sestry, avšak jeho blízká příbuzná, řeholnice Ana Rosa z Kongregace Dcer Panny Marie Pomocnice (FMA). K delegaci se dále připojil koordinátor Biskupského vikariátu pro výchovu, instituce založené kard. Bergogliem, pan José María del Corral. Na náklady arcibiskupství v Buenost Aires přicestoval také jeden z “cartoneros”, tedy lidí živících se sběrem papíru. Pan Sergio Sanches zná nového papeže velmi dobře z bohoslužeb, které arcibiskup Buenos Aires sloužil na městských periferiích.

Svatý otec nakonec v samém závěru dopoledne neopomněl pozdravit také přítomný personál baziliky a všechny přítomné, kteří zajišťovali zdárný průběh inaugurace. Ve 13.07 se papež František vrátil do Domu sv. Marty.



(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
31.12.20 Papežův rok: Síla modlitby v čase pandemie
17.12.20 Papež František slaví 84. narozeniny a 51 let kněžství
23.4.20 Papež o svých jmeninách daroval další zdravotnický materiál
6.3.20 Průběh papežova onemocnění je uspokojivý, sdělil tiskový mluvčí
28.12.19 Rok 2019 papeže Františka



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti