Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

12.2.2013 

Vatikánský tiskový mluvčí k chystané encyklice Benedikta XVI. o víře

Vatikán. Na dnešní tiskové konferenci O. Federico Lombardi podal další informace o situaci vzniklé po včerejším oznámení Benedikta XVI. Zítřejší liturgické obřady Popeleční středy se budou konat mimořádně v bazilice sv. Petra a nikoli v bazilice svaté Sabiny na Aventinu, kde postní dobu papežové tradičně zahajují. Mše svatá začne v 17hodin.

Tato změna byla nutná, protože ve vatikánské bazilice je mnohem více prostoru a lze předpokládat, že se dostaví velké množství lidí, aby se modlili spolu se Svatým otcem, včetně kardinálů a biskupů. Má se za to, že bude přítomno velké množství kardinálů. Bude to vlastně poslední bohoslužba Benedikta XVI.

Žádná změna se však netýká generální audience, která proběhne na Popeleční středu v 10:30 ve velké vatikánské aule Pavla VI., která pojme 9 tisíc lidí. Ti, kdo se nevejdou dovnitř, budou moci sledovat audienci na obrazovkách umístěných na náměstí sv. Petra. Naproti tomu, pokud jde o poslední audienci Benedikta XVI., která se bude konat ve středu 27. února, plánuje se její konání na náměstí sv. Petra, protože je rovněž očekáváno velké množství lidí.

Na setkání Svatého otce s římskými faráři, které se koná tradičně den po Popeleční středě, prozradil dále O. Lombardi, bude Benedikt XVI. hovořit o své účasti na Druhém vatikánském koncilu.

Mezitím, tedy od této neděle 17. do soboty 23. února bude Svatý otec jako obvykle v tuto roční dobu spolu se svými spolupracovníky z římské kurie vykonávat v apoštolském paláci ve Vatikánu duchovní cvičení, exercicie, při nichž bude účastníky letos svými meditacemi provázet kardinál Gianfranco Ravasi. 20. února se proto generální audience konat nebude.

Otázky novinářů se týkaly také encykliky, věnované víře, kterou Benedikt XVI. začal psát během své letní dovolené v Castel Gandolfo. Vatikánský tiskový mluvčí řekl, že tento text „nebyl ještě připraven do té míry, aby mohl být přeložen a publikován“.

Zůstává tedy očekávaným dokumentem. Později možná budeme mít možnost seznámit se s reflexemi Benedikta XVI. o víře. Ale jako encyklika, tedy text publikovaný úřadujícím papežem, jej do konce února nemůžeme očekávat.

Vatikánský tiskový mluvčí hovořil také o zdravotním stavu Svatého otce a řekl, že „papež se cítí dobře. Nevzdal se úřadu proto, že by byl nemocný, ale kvůli křehkosti způsobené pokročilým věkem. O. Lombardi také dále prozradil, že cesta Benedikta XVI. do Mexika a na Kubu v březnu loňského roku byla pro papeže z důvodu velkého vysílení motivem k tomu, aby začal uvažovat o odstoupení z úřadu, třebaže toto rozhodnutí dozrálo až později. V souvislosti s otázkou zdravotního stavu řekl vatikánský tiskový mluvčí informaci, která se objevila v jednom italském deníku, že Benedikt XVI. se podrobil před třemi měsíci jednomu kardiologickému zásahu, ale upřesnil, že se jednalo o běžnou proceduru výměny baterie v kardiostimulátoru, který má papež implantován již dlouhé roky.

Na dnešní tiskové konferenci se hovořilo také o určitých procedurálních podrobnostech spojených ze změnou na papežském stolci. Naprostá výjimečnost této situace vyvolává otázky, s jejichž řešením nikdo nemá zkušenosti. Jde například o to, jak bude papež po svém odstoupení titulován. Už nebude moci být „kardinál“, poznamenal s úsměvem O. Lombardi, ale možná emeritní římský biskup. Dále je zde otázka tzv. rybářského pečetního prstenu, který nosí papežové, a předmětů spojených s petrovskou službou Benedikta XVI. Patrně budou zničeny podobně, jako je tomu při papežově úmrtí. O. Lombardi také vyjasnil, že Benedikt XVI. nijak nebude zasahovat do volby nového papeže, nebude se účastnit konkláve a do úvahy nepřipadá ani možnost zastávání jakékoli funkce v rámci církevních institucí.

Pokud jde o místo, kde bude odstupující papež bydlet po 28. únoru, sdělil O. Lombardi, že byl vybrán dům na vrcholu Vatikánského vršku, kde donedávna žila komunita klauzurních řádových sester. Ty však koncem loňského roku Vatikán opustily a dům je nyní upravován k tomuto účelu. Na otázku o situaci, která vznikne po zvolení nového papeže, pak vatikánský tiskový mluvčí řekl:

Nepředpokládá se, že by přítomnost dvou papežů ve Vatikánu mohla přinést nějaké problémy. Je ostatně známo, že Benedikt XVI. je velice seriózní osobnost, a nelze od něho očekávat, že by jakýmkoli způsobem zasahoval do výkonu úřadu svého nástupce. Nemyslím, že by pro nového papeže mohla nastat nějak nepříjemná situace. Spíše naopak. Bude cítit oporu v modlitbě, přítomnosti a sympatiích osoby, která více než kterákoli jiná bude chápat starosti Petrova nástupce.

Řekl mimo jiné O. Lombardi na dnešní tiskové konferenci.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.6.20 Otec Lombardi: Komunikace jako Dobro, Pravda, Setkání
15.9.19 Otec Koláček zprostředkovával pocit spojení se srdcem katolické církve
4.9.18 Otec Lombardi se vrací do “Civiltá Cattolica”
23.2.17 Řád čestné legie pro Federica Lombardiho
11.2.17 P. Lombardi: Benedikt XVI. a František příklad jednoty v církvi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti