Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

22.5.2004 

Pouť středoevropských národů

Mariazell. ?Kristus je stále nadějí pro Evropu a její křesťanské kořeny nejsou mrtvou minulostí. Pouť středoevropských národů do Mariazell probíhající od pátku 21. května do neděle 23. května se má stát symbolem jednoty a završením Středoevropských katolických dnů zahájených před rokem. Účastnilo se jich osm středoevropských států: Bosna a Hercegovina, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Slovensko a Slovinsko. V listu vídeňskému arcibiskupovi, kardinálu Schönbornovi, Svatý otec napsal:

?Podporujte jeden druhého ve víře a buďte svědky Krista, naší pravé naděje, která nikdy nezklame. Tak budete s to přispět ? společně se všemi lidmi dobré vůle ? k budování nové Evropy.?

Papežským legátem pro Pouť do Mariazell je kardinál státní sekretář, Angelo Sodano. Do Rakouska odletěl ve čtvrtek 20. května večer. Včera se setkal s rakouským prezedentem, Thomasem Klestilem a s kancléřem, Wolfgangem Schüsselem. Řada poutníků dorazila do Mariazell už ve čtvrtek. Po večerní mši svaté byly zapáleny tzv. ?tiché svíce?. Gesto, které připomíná pouť mladých Rakušanů 1. května roku 1954. Sedm a půl tisíc mladých dělníků se tehdy přišlo modlit za své vrstevníky ?za železnou oponou?. Zapálili devět velkých svící a pak je zhasli s tím, že znovu zazáří až po skončení komunistického pronásledování v sousedních zemích. Světlo svící se rozhořelo až roku 1990. Dnes se staly symbolem naděje, solidarity a jednoty.

Papežský legát, kardinál Sodano, přijel do Mariazell včera v 17 hodin večer. Na programu měl setkání s přítomnými kardinály, arcibiskupy a biskupy. Z pozdravu, který jim adresoval, vybíráme:

?...myslím, že naší první povinností je děkovat Pánu za tento nový čas milosti, který dává své církvi. ...Je to poděkovaní za dar obnovené náboženské svobody, nezbytné k tomu, aby církev mohla plnit své evangelizační poslání v dnešním světě, zejména mezi novými generacemi. Otvírá se před vámi ohromné pole působení. je vám svěřeno 60 milionů katolíků, z celkem 83 milionů obyvatel této části Evropy. V minulosti jste zažili ohrožení nacismu a komunismu. Dnes před vámi stojí výzva laicismu, která se pokouší zamlžit přítomnost náboženských hodnot, a zejména křesťanských, ve veřejném životě. ...

Křesťané však nesmějí ztrácet odvahu, musejí pokračovat a šířít svou koncepci osobního o společenského života, skrze bratrský dialog, který se obrací ke všem.

V závěru svého projevu kardinál Sodano vyzval shromážděné biskupy ke každodenní práci, která přináší plody postupně, ale přece. ?Kristus stojí po našem boku v úsilí o křesťanskou civilizaci našich národů. Blažený lid, jehož Bohem je Hospodin! ? uzavřel papežský legát.

Poutní chrám v Mariazell, vybudovaný v nadmořské výšce 868 m nedaleko tzv. Vápencových Alp, oslaví roku 2007 už 850 let založení. Podle tradice putoval 21.12. roku 1157 jistý benediktinský mnich z kláštera Sv. Lambrechta, jménem Magnus, za svými misijními povinnostmi. Na jeho cestu se však sesunula skála a nemohl pokračovat. Obrátil se proto s modlitbou k Panně Marii, na její přímluvu se cesta uvolnila a on mohl pokračovat. Postavil pak pro sebe celu, která sloužila i jako kaple. Místo se stalo cílem poutníků a název Mariina cela se vžil a zachoval dodnes. Kolem roku 1200 postavil hrabě Jindřich Vladislav Moravský nad místem románskou kapli z vděčnosti za své uzdravení. Gotický kostel dal vybudovat v druhé polovině 14. století uhreský král Ludvík I. na poděkování za vítězství nad nepřáteli víry na východě. Kostel byl rozšířen a barokně upraven v letech 1644-1683 (D. Sciassia; stříbrný oltář J. B. Fischer von Erlach).

Včerejší večer byl především svátkem mládeže. Mladí zástupci všech zúčastněných zemí drželi noční bdění, které skončilo ranními chválami a procesím s milostnou soškou Matky Boží, nazývané Magna Mater Austriae, ale také Mater Gentium Slavorum a Mater Hungarorum.

100 tisíc poutníků přišlo do štýrského Mariazell na dnešní slavnostní završení Pouti národů. Je mezi nimi 12 kardinálů, 130 biskupů a na tisíc kněží. Poutníků z České republiky bylo přes 15 tisíc.

Hlavní mše svatá začala v 11 hodin na otevřeném prostranství, necelý kilometr od poutní baziliky. Zúčastnili se jí také zástupci politického života: prezidentové Bosny, Maďarska, Rakouska, Slovenska a prezident Evropské komise, Romano Prodi.

Homilii při slavnostní mši svaté pronesl vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn.

Plný text homilie kardinála Christopha Schönborna najdete ZDE

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.9.20 Mezi vírou a dějinami. Evropský festival poutních cest
3.9.20 Méně poutníků do Santiaga, ožívají lokální trasy
4.7.20 Otevřena poutní stezka svatých Jana Pavla II. a Gabriela od Bolestné Matky Boží
19.7.19 Za Matkou Boží (nejen) do Andorry
24.6.19 Poutní cesta z Čech a evropského severu do Říma se dočká obnovy



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti