Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.9.2012 

Brífink k technickým detailům procesu Gabriele-Sciarpelletti

Vatikán. Soudci městského státu Vatikán požívají naprosté nezávislosti. Nestojí v přímém vztahu s katolickou církví, která má vlastní tribunály a soudí podle kanonického práva, uvedl prof. Giovanni Giacobbe, promotor spravedlnosti Odvolacího soudu při včerejší tiskové konferenci, která přiblížila z odborného pohledu proces s Paolem Gabriellem a Claudiem Sciarpellettim. První ze jmenovaných je obviněn z krádeže spáchané za přitěžujících okolností a druhý z pomoci při trestném činu krádeže. Závěrečné přelíčení s obžalovanými v kauze úniku důvěrných vatikánských listin začne zítra dopoledne.

Soudní jednání bude probíhat podle vatikánského právně-trestního řádu a je veřejné, zdůraznil vatikánský soudce:

Veřejné v tom smyslu, že veřejnost může být při slyšeních přítomna, přirozeně způsobem slučitelným s průběhem jednání. Televizní či filmové nahrávky nejsou povoleny, protože se střetávají s právem na ochranu soukromí.

Vyšetřující soudce tudíž může rozhodnout i o úplném vyloučení veřejnosti a pokračovat v jednání za zavřenými dveřmi. Ředitel tiskového střediska, O. Federico Lombardi, upřesnil, že přístup bude vyhrazen úzké skupině novinářů. Dva z nich pracují pro vatikánská média – deník L´Osservatore Romano a naši rozhlasovou stanici.
Obžalovaní nebudou před procesem skládat přísahu, zatímco svědci jsou povinni učinit prohlášení, že jejich výpovědi jsou pravdivé. Při jednotlivých jednáních nemusí být Gabriele a Sciarpelletti přítomni a proti možnému tři- a čtyřletému trestu odnětí svobody se mohou odvolat. V případě, že rozsudek nabyde právní moci, nastoupí jeho výkon v italských věznicích (na základě dvoustranných italsko-vatikánských smluv).
Církevní hierarchie ani papež nemohou do procesu přímo zasahovat, vysvětlil prof. Giacobbe:

Ze své osobní zkušenosti promotora spravedlnosti či svého dřívějšího úřadu při vatikánském odvolacím soudu musím říci, že soudcům je vyhrazena maximální nezávislost. Nikdy se mi nestalo, že by na mne někdo vyvíjel tlak k takovému či onakému rozhodnutí. Svatý otec nemůže rozhodování soudu přímo ovlivňovat. Přísluší mu, jako každé hlavě státu, pravomoc udělit milost. Má ještě vyšší pravomoc, kterou bychom mohli definovat jako preventivní. Může zasáhnout, pokud uváží, že by se nějaký proces neměl konat a že by měl být odložen ad acta.

Rovněž výsledky vyšetřování interní kardinálské komise nebudou předmětem jednání, vysvětlil prof. Giacobbe. Stejně tak ale nemá vatikánský tribunál právo požadovat po církevní autoritě jakékoliv dokumenty. Kardinálská komise již předala výsledky svého šetření Svatému otci, avšak její spis dosud nebyl zveřejněn.
Jak v závěru včerejšího brífinku sdělil vatikánský promotor spravedlnosti, Gabrieleho přiznání viny není dostatečným důkazem. Bývalý majordomus Benedikta XVI. by mohl krýt další pachatele. K soudnímu líčení tudíž budou moci být předvoláni jak svědci, kteří byli vyslechnuti již v průběhu vyšetřování, tak případní další noví svědci.
Ve Vatikánu probíhá průměrně kolem třicítky procesů ročně. Ve většině případů se jedná o menší přestupky, jako třeba kapesní krádeže na Svatopetrském náměstí. Větší pozornost vzbudilo vyšetřování v kauze Estermann v roce 1998 (vražda důstojníka Švýcarské gardy a jeho manželky dalším ze švýcarských gardistů). Vzhledem k tomu, že pachatel trestného činu spáchal sebevraždu, obžaloba nebyla nikdy vznesena. Vatikánský soud řešil rovněž případ italsko-švýcarské občanky, které napadla Benedikta XVI. při půlnoční mši svaté o vánocích 2009. Dotyčná žena ovšem kvůli své psychické poruše nebyla schopna nést trestní odpovědnost.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.2.17 Kniha o Vatileaks II
21.12.16 Papež udělil milost knězi zodpovědnému za Vatileaks 2
8.7.16 Vyneseny rozsudky v procesu Vatileaks II
15.3.16 Další dějství Vatileaks 2
7.12.15 Další stání procesu v kauze odcizení interních vatikánských dokumentů



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti