Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty v Itálii 

13.5.2012 

Benedikt XVI. dnes navštívil Toskánsko

Arezzo/Sansepolcro. Jednodenní pastorační návštěva mířila do města Arezzo, kde za účasti 30 tisíc lidí slavil Benedikt XVI. eucharistii; dále do františkánské svatyně La Verna na setkání s františkánskou řeholní rodinou a do městečka Sansepolcro na oslavu milénia jeho založeni.

Starobylé město Arezzo je vzdáleno 220 km na sever od Říma a jeho historické kořeny sahají až do etruské doby. V 9h uvítal papeže hned po přistání na místním heliportu jednak starosta, Giuseppe Fanfani, ale také italský ministerský předseda, Mario Monti, a tisíce obyvatel v ulicích města, kterými Svatý otec projížděl v papamobilu cestou do městského parku Il Prato, kde se za účasti 30 tisíc věřících konala eucharistická liturgie. Benedikt XVI. ve své homilii připomněl bohaté křesťanské dějiny Arezza, počínaje patronem města svatým Donatem a mimo jiné řekl:

Ve vaší katedrále je pohřben bl. papež Řehoř X., který jakoby v různosti dob a kultur ukazoval na kontinuitu služby, kterou chce Kristova církev prokazovat světu. Tento papež opírající se o světlo, které vzešlo z rodících se žebravých řádů, teologů a světců, jakými byli svatý Tomáš Akvinský a svatý Bonaventura z Bagnoregia, se vyrovnával s velkými problémy svojí doby: reforma církve, odstranění schizmatu s křesťanským východem, o což se pokusil Lyonským koncilem; pozornost ke Svaté zemi, pokoj a vztahy mezi národy. Byl na Západě vůbec prvním, kdo si vyměnil velvyslance s Kublajchánem v Číně.
Drazí přátelé, první čtení nám podává důležitý moment, který vyjevuje právě všeobecnost křesťanského poselství a církve: svatý Petr v Korneliově domě pokřtil první pohany. Ve Starém zákoně platilo, že požehnání nemá být výlučné, ale vztahuje se na všechny národy. Už při Abrahamově povolání bylo řečeno: „V tobě budou požehnána všechna pokolení země“ (Gen 12,3). A tak Petr inspirován shůry pochopil, že „Bůh nikomu nestraní, ale v každém národě je mu milý ten, kdo se ho bojí a dělá, co je správné“ (Sk 10,34-35). Petrův čin se stává obrazem církve otevřené celému lidstvu. Následujte velkou tradici své církve a svých společenství, buďte autentickými svědky Boží lásky ke všem!

Benedikt XVI. ve své homilii dále zmínil bohaté renesanční tradice toskánského regionu, kde se narodili Francesco Petrarca či Giorgio Vasari a obrátil pozornost také k přítomnosti:

Jistě i váš kraj je silně zkoušen ekonomickou krizí. Složitost problémů ztěžuje rozpoznávání rychlých a účinných řešení, aby bylo možné vyjít z nynější situace, která doléhá zvláště na nejslabší vrstvy a působí nemálo starostí mladým lidem. Pozornost vůči druhým pohání církev již odedávna k tomu, aby se konkrétně solidarizovala s tím, kdo je v nouzi, dělila se o zdroje, prosazovala plnější životní styl, odporovala kultuře povrchnosti, která mnohé oklamala a způsobila hlubokou duchovní krizi. Kéž je tato místní církev, obohacená zářivým svědectvím prosťáčka z Assisi, nadále pozorná a solidární vůči potřebným, ale dovede také vychovat k přemáhání čistě materialistických logik, které často poznamenávají naši dobu a vedou právě k zamlžení smyslu pro solidaritu a lásku.

Papež v homilii dále připomněl, že součástí solidarity s druhými je také ochrana lidského života od jeho početí do přirozeného skonu a že obrana rodiny pomocí spravedlivých zákonů schopných bránit ty nejslabší je stále důležitou položkou udržitelnosti společenského tkaniva.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení bohoslužby v městském parku v Arezzo pronesl papež krátkou polední promluvu před mariánskou modlitbou Regina caeli.

Odpoledne v 17h měl pak papež navštívit horu La Verna, místo silně spojené s úctou ke svatému Františkovi z Assisi, který zde obdržel stigmata, a setkat se františkánskou řeholní rodinou. Pro nepřízeň počasí se však tato cesta vrtulníkem na horu s nadmořskou výškou 1283 metrů nemohla uskutečnit. Plánovaná promluva Benedikta XVI. byla čekajícím řeholníkům a řeholnicím zpřístupněna v písemné formě. Z této pozoruhodné promluvy přinášíme:

„Uchváceni láskou Kristovou! Nelze vystoupit na La Vernu bez toho, abychom se nechali vést modlitbou „absorbeat“ svatého Františka: „Ať uchvátí, prosím, Pane, ohnivá a sladká moc tvé lásky mou duši skrze všechno, co je zde pod nebem, abych zemřel láskou k tvé lásce, jako tys zemřel z lásky k mé lásce“ (Modlitba absorbeat, 1). Rozjímání Ukřižovaného je dílem mysli, ale nedovede se povznést vzhůru, nepřispěje-li svou mocí láska. Na tomto místě svatý Bonaventura z Bagnoregia, význačný syn svatého Františka koncipoval své Itinerarium mentis in Deum, aby ukázal cestu, kterou je třeba se vydat k vrcholkům setkání s Bohem. Tento velký Učitel církve nám sděluje svoji vlastní zkušenost a zve nás k modlitbě. Mysl je třeba obrátit především k Pánovu utrpení, protože oběť kříže smazává náš hřích - nedostatek, který může zaplnit jedině láska Boží: „Vybízím tedy čtenáře k nářku modlitby pro ukřižovaného, jehož krev nás omývá ze špíny neřestí“ – píše svatý Bonaventura (Itinerarium mentis in Deum, prol. 4). Aby naše modlitba byla účinná potřebuje slzy, tedy vnitřní účast, naši lásku, která odpovídá na Boží lásku. Potom je zapotřebí onoho admiratio - úžasu, který svatý Bonaventura shledává mezi pokornými evangelia, kteří jsou schopni žasnout nad spásonosným dílem Krista. Právě pokora je branou každé ctnosti. Nikoli intelektuální pýcha bádání uzamčeného do sebe samého, nýbrž pokora může dosáhnout Boha, jak to vyjadřuje svatý Bonaventura známými slovy: „ať se člověk nedomnívá, že mu stačí četba bez pomazání, nazírání bez oddanosti, bádání bez úžasu, kritické zkoumání bez jásotu, úsilí bez spravedlnosti, vědění bez lásky, pochopení bez pokory, studium bez Boží milosti, zrcadlo mysli bez Bohem vnuknuté moudrosti“ (ibidem).

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. v La Verna je ZDE

Několik tisíc lidí přijalo Svatého otce i přes nepřízeň počasí s obrovským nadšením v městečku Sansepolcro, které čítá přibližně 16 tisíc obyvatel. Na náměstí Torre di Berta je oslovil Benedikt XVI. a mimo jiné o počátcích tohoto města řekl:

Před tisíci lety se svati poutníci Arcanus a Egidius uprostřed velkých proměn své doby vydali hledat pravdu a smysl života do Svaté země. Po svém návratu s sebou přinesli nejenom kameny, nasbírané na hoře Sión, ale zvláštní nápad, který pojali v Ježíšově zemi: postavit v Alta Valle del Tevere civitas hominis – město, které by napodobilo Jeruzalém a už svým jménem evokovalo spravedlnost a pokoj. Tento plán připomíná velkou vizi dějin svatého Augustina ze spisu O Boží obci. Když Alarichovi Gótové vstoupili do Říma a pohanský svět obvinil Boha křesťanů, že nezachránil město, zvané caput mundi, svatý biskup z Hippo vysvětlil, co máme od Boha očekávat, spravedlivý vztah mezi politickou a náboženskou sférou. V dějinách vidí přítomnost dvojí lásky: lásky k sobě, která vede ke lhostejnosti vůči Bohu, a lásku k Bohu, která vede k plné svobodě pro druhé a k budování lidského města řízeného spravedlností a pokojem (srov. O Boží obci, XIV, 28).

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. v Sansepolcro je ZDE

 



Další články z podrubriky Cesty v Itálii

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.19 František vydal apoštolský list o významu a hodnotě vánočních jesliček
30.11.19 Papež František v římské Charitě: Bláznovství lásky, služby a zranitelnosti
21.9.19 Prosme o milost nevidět v nikom nepřítele, kázal papež v Albanu
15.7.19 Petrův nástupce navštíví diecézi Albano
16.6.19 Papež navštívil Camerino: Bůh uzdravuje naši raněnou paměť



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti