Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

1.5.2004 

Nabídnout můžeme víru podpořenou ochotou k oběti

Rozhovor s biskupem Václavem Malým ke vstupu do EU

Johana Bronková

Jak se změní postavení naší místní církve se vstupem do EU, s čím přicházíme a co nového se nabízí. O tom všem si budeme povídat s pražským světícím biskupem Václavem Malým.

Otče biskupe, v minulých dnech jste se zúčastnil dvou významných akcí, jednak teologického kongresu pořádaného u příležitosti rozšíření EU a pak hned zasedání biskupské konference Anglie a Wallesu v Durhamu. Při mimořádném plenárním zasedání Komise biskupských konferencí EU byla přijata mezi řádné členy také Česká biskupská konference. V čem se nyní změní její postavení?

Především ve finančním podílu na fungování COMECE a potom také v hlasovacím právu, protože dosud jsme byli ve statutu pozorovatelů a neměli jsme hlasovací právo. Nyní tedy budou mít zástupci biskupských konferencí členských zemí, které přistupují k EU, hlasovací právo. Budeme mít přirozeně také právo podávat návrhy, zasahovat do rozhodování a podobně.

Kolik takových zástupců bude mít Česká republika?

Česká republika bude mít jednoho zástupce. Vždycky z každé země je v COMECE jeden biskup pověřený těmito záležitostmi a přirozeně záleží na dotyčném biskupovi, jestli získá nějaké spolupracovníky, většinou ještě každý biskup má jednoho nebo i více spolupracovníků. Někteří z nich se dokonce zúčastňují plenárního zasedání, která se konají dvakrát do roka.

Tématem kongresu, který předcházel, byla Naděje a perspektivy křesťanské Evropy. Co vás z přednesených příspěvků zaujalo?

Tak především mě zaujal projev opata primase benediktinů, který nádherně vedl tu linii působení sv. Benedikta, založení řádu Benediktinů, jeho strukturu, jeho vnitřní duchovní náplň a nádherně to ladilo s tím, jak by měla fungovat Evropa a jak by měly fungovat její struktury; aniž by zaměňoval struktury politické a církevní. Sv. Benedikt je opravdu velikou inspirací i pro současnou dobu. Tento projev mě velmi zaujal. Dále bych chtěl poznamenat, že v rámci tohoto kongresu jsme se setkali i s bývalým předsedou světového měnového fondu, panem Camadessusem, který je aktivním katolickým křesťanem a který mluvil o tom, že nová Evropa se musí otevřít, že musí umět vést partnerství jak uvnitř svých struktur, tak vůči ostatnímu světu. To byly docela dobré podněty, které byly slyšet z úst tohoto významného představitele světového finančního trhu. My Češi jsme zvyklí na to, že i státní představitelé jsou lhostejní vůči křesťanství a někteří mají dokonce předsudky, a najednou před námi vystoupí takovýto významný činitel, který byl u zdroje světového finančnictví a který také mluví jazykem věřícího katolického křesťana.

Kongres končil na svátek sv. Vojtěcha, který je jedním z apoštolů Evropy. Byl nějak připomenut?

Sv. Vojtěch byl připomenut v pátek 23. dubna v katedrále v Santiagu de Compostela, byla slavnostní mše svatá za předsednictví madridského kardinála Varely a já jsem četl přímluvy v českém jazyce. Takže sv. Vojtěch byl tímto způsobem připomenut i ostatním biskupům COMECE i poutníkům, kteří v té chvíli byli v katedrále v Santiagu de Compostela. Víceméně, po všechny ty tři dny co jsem byl v Santiagu, viděl jsem nejenom ty, kteří přijeli autobusem, nebo auty, ale i pěší poutníky, což bylo velmi sympatické.
V sobotu 24. bylo plenární zasedání, kde jsme byli přijati a chtěl bych říci, že COMECE k 1. květnu tohoto roku vydává dokument Solidarita je duší Evropské unie. Zároveň se připravuje dokument k volbám do evropského parlamentu, které se budou konat v červnu tohoto roku a které se budou týkat i naší země.

Přímo ze Santiaga jste odjížděl do Durhemu, kde jste referoval o katolické církvi v naší zemi a o perspektivách, které souvisejí se vstupem České republiky do EU. Jaké perspektivy se před církví v České republice otvírají?

Řekl bych, a to jsem také před Anglickou biskupskou konferencí zdůraznil ve svém slově, že jednak vstupem do EU se posílí demokratické struktury našeho státu, vymahatelnost práva, větší bezpečnost a účinnější boj s mezinárodní kriminalitou. A zároveň, že také katolická církev může být jistým mostem pochopení východního křesťanství. Stále se setkávám s tím, že se mluví o sjednocené Evropě, ale ta východní část Evropy, která je hodně ovlivněna pravoslavím, ta zůstává našim západním sestrám a bratřím poměrně neznámá. A kdo jiný, než katolická církev, by měla pomoci Evropanům, aby pochopili nejen jednu svou část, ale i tu, která je ovlivněna pravoslavím a to se týká i naší katolické církve, v tom vidím tu hlavní perspektivu. Katolická církev může přispět k hlubšímu vědomí národní identity, a být takovou morální alternativou vůči těm různým trendům, které pozorujeme v konzumních společnostech. Řekl bych, že to je hlavní poslání, a pak jsem zdůraznil, že katolická církev u nás hodně přispěla a přispívá ke smiřování mezi Čechy a Němci. Byla víceméně první institucí, která dala podněty v roce 1989 k tomu, aby se jednalo se sudetskými Němci - takže katolická církev, jakožto prostor smiřování mezi různými národy, mezi různými kulturními tradicemi.

A co byste naší zemi a církvi u nás přál vy osobně do té nové etapy dějin, k návratu do Evropy?

Především, abychom si uvědomili společnou zodpovědnost za Evropu, ne jenom za ten úzký prostor, který je tvořen hranicemi naší země. A naší církvi bych přál, aby více si uvědomila sama sebe, aby získala zdravé sebevědomí, že také má co nabídnout. Nejsme jenom v roli prosebníků, ale jsme také v roli obohacení velikými zkušenostmi statečných sester a bratří minulých desetiletí. I my můžeme něco nabídnout. Především víru, která je podpořena ochotou k oběti a tento poklad by se neměl vytratit i z působení katolické církve v České republice vstupem do EU.

Děkuji za rozhovor.

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.10.05 Biskup Malý v online rozhovoru na RadioVaticana.cz
7.6.05 Biskup Malý laureátem ceny Jana Pavla II. za obranu lidských práv
19.3.05 Hlasujte pro ústavu EU
6.9.04 Biskup Malý v Miláně na mezináboženském setkání
22.5.03 Nejel jsem tam poučovat, ale seznámit se



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti