Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

27.3.2012 

Chovám v srdci legitimní touhy všech Kubánců

Benedikt XVI. na uvítanou, letiště v Santiago de Cuba

Česká sekce RV

Pane prezidente,
Páni kardinálové a bratři v biskupské službě,
Vážení státní představitelé,
Členové diplomatického sboru,
Dámy a pánové,
Drazí kubánští přátelé!

Pane prezidente, děkuji za vaše přijetí a vaše laskavá slova na uvítanou, kterými jste vyjádřil pocity kubánské vlády a kubánského lidu ve vztahu k Petrovu nástupci. Zdravím státní představitele, kteří nás provázejí, jakož i přítomné členy diplomatického sboru. Srdečně zdravím arcibiskupa Santiago de Cuba a předsedu Kubánské biskupské konference, mons. Dionisia Guillerma Garcíu Ibáñeze, arcibiskupa Havany, pana kardinála Jaime Ortegu y Alamino a další bratry biskupy z Kuby, jimž chci vyjádřit svoji duchovní blízkost. Zdravím také co nejsrdečněji věřící katolické církve na Kubě, drahé obyvatele tohoto krásného ostrova a všechny Kubánce, kdekoli se nacházejí. Všechny chovám v srdci a na všechny myslím v modlitbě, což bylo ještě tím intenzivnější, čím více se blížila vytoužená chvíle, kdy vás budu moci navštívit, jak se díky Boží dobrotě nakonec stalo.

Při svém příchodu nemohu opomenout zmínku o historické návštěvě Kuby, kterou uskutečnil můj předchůdce, bl. Jan Pavel II., který zanechal v duši Kubánců nesmazatelnou stopu. Jeho příklad a jeho učení je pro mnohé, věřící i nevěřící, jasným vodítkem, které pomáhá orientovat se v osobním životě i ve veřejné službě obecnému blahu národa. Jeho příchod na tento ostrov byl totiž něco jako lehký závan svěžího vzduchu, který dodal církvi na Kubě novou sílu, v mnohých probudil nové vědomí důležitosti víry a vybídnul je, aby otevřeli srdce Kristu. Svitla tak naděje, která podnítila touhu směle se přičinit o lepší budoucnost. Jedním z důležitých plodů oné návštěvy bylo zahájení nové fáze vztahů mezi církví a Kubánským státem v duchu větší spolupráce a důvěry, třebaže ještě zůstávají mnohé aspekty, ve kterých je možné a potřebné dosáhnout pokroku, zvláště v souvislosti s nepřehlédnutelným přínosem, který má náboženství ve veřejném prostoru.

Jsem hluboce potěšen, že s vámi mohu sdílet radost ze slavení 400. výročí objevu milostné sošky Panny Marie, Caridad del Cobre, která měla velký význam v osobním životě Kubánců. Všemi byla uctívána jako pravá matka kubánského lidu od samotného začátku i během historických proměn této země, zejména při získání nezávislosti. Úcta k „la Virgen Mambisa“ byla oporou víry a pobídkou k obhajobě a prosazování důstojnosti lidského života i základních práv člověka. Je tomu tak i nadále a silněji také dnes, kdy viditelně dosvědčuje plodnost hlásání evangelia na tomto ostrově i hluboké křesťanské kořeny, jež tvoří nejhlubší identitu kubánské duše. Ve stopách mnoha poutníků těchto století přál jsem si i já vydat se k „El Cobre“, poklonit se u nohou Matky Boží, abych jí poděkoval za pomoc, kterou poskytuje všem svým kubánským dětem, a poprosil ji o přímluvu, aby vedla kroky tohoto milovaného národa po stezkách spravedlnosti, pokoje, svobody a smíření.

Přicházím na Kubu jako poutník lásky, abych utvrdil své bratry ve víře a povzbudil v naději, která se rodí z přítomnosti Boží lásky v našich životech. Nosím ve svém srdci spravedlivá přání a legitimní touhy všech Kubánců, ať už se nacházejí kdekoli, jejich utrpení a radosti, jejich starosti a ušlechtilé tužby, a to jak lidí mladých, tak starších, mladistvých a dětí, nemocných a pracujících, vězněných a jejich příbuzných, jakož i chudých a potřebných.

Mnohé části světa dnes prožívají chvíle značných ekonomických těžkostí, které mnozí svorně spatřují v situaci hluboké duchovní a morální krize, jež člověka zbavila hodnot a ponechala jej bezbranného před ambicemi a egoismem určitých mocností, které neberou ohled na autentické dobro lidí a rodin. Nelze pokračovat dlouho tímto kulturním a morálním směrem, který přivodil situaci bolestnou a mnohými pociťovanou. Pravý pokrok potřebuje naopak etiku, která do svého středu klade lidskou osobu a bere ohled na její autentické požadavky, zejména na její duchovní a náboženskou dimenzi. Proto se v srdci a mysli mnoha lidí stále více šíří jistota, že obroda společnosti a celého světa vyžaduje od lidí správná a pevná morální přesvědčení a vznešené hodnoty, které nejsou manipulovatelné omezenými zájmy, nýbrž odpovídají neměnné a transcendentní povaze lidského bytí.

Drazí přátelé, jsem si jist, že Kuba v této tak důležité chvíli svých dějin již hledí k zítřku, a proto se snaží obnovit a rozšiřovat svoje horizonty. Tomu bude napomáhat nezměrný poklad duchovních a morálních hodnot, které utvořily její pravou identitu a které jsou vtištěny do života a díla mnoha význačných otců vlasti, jako blahoslavený Jose Olallo y Valdes, Boží služebník Félix Varela nebo známý publicista a spisovatel José Martí. Církev účinně přispěla k prosazování těchto hodnot svou velkorysou, neúnavnou misijní a pastorační prací a obnovuje svůj úmysl sloužit nadále, lépe a bez ustání všem Kubáncům.

Prosím Pána, aby hojně požehnal této zemi a jejím dětem, zejména těm, kteří jsou znevýhodněni, marginalizováni a trpí na těle i na duchu, aby na přímluvu Naší Paní Caridad del Cobre, udělil všem budoucnost plnou naděje, solidarity a svornosti. Vřelé díky.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti