Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

29.2.2012 

„Přílišné zcivilnění“ kněží byl krok špatným směrem

Německo. Kněz prolamuje konvence svého okolí. „Přílišné zcivilnění“ a „byrokratizace“ německých kněží byl krok špatným směrem. Kněz musí být slyšet a musí být srozumitelný – to považuji za rozhodující, tvrdí O. Wilhelm Imkamp pro německou redakci Vatikánského rozhlasu. Profesor dogmatiky a poradce dvou vatikánských kongregací (Kongregace pro blahořečení a svatořečení, Kongregace pro bohoslužbu a svátosti) spravuje mariánské poutní místo Maria Vesperbild v augšpurské diecézi. Vystupuje v diskusních pořadech a píše sloupky pro nejčtenější německé noviny Bild Zeitung. Kněz má podle jeho názoru být znamením rozporu, avšak nepovažovat se za příklad.

Kněží mají ukazovat cestu. Považuji za vysloveně nebezpečné, když se kněz považuje za vzor. Kněz by měl samozřejmě žít poctivě a transparentně, ale neměl by mít strach ukázat, že má nějaké koníčky – je přece člověk. Na druhé straně je také Boží služebník a má zcela konkrétní úlohy.

Zatímco dříve byl kněz mnohem více spojen se sociálním kontextem vesnice, maloměsta či městské čtvrti, musí se dnes připravit na vzrůstající osamělost, pokračuje O. Imkamp.

Seminární formace by měla v první řadě připravit kněze na situaci, kdy bude po pobytu v přátelském prostředí semináře zažívat samotu. Dále by měla kněze vést k tomu, aby se učili přerozdělovat úkoly, které bezprostředně s kněžstvím nesouvisí – k tomu potřebují porozumět člověku, a mít tedy znalosti z psychologie. Potřebujeme silné osobnosti, které mají odvahu říci – až potud, a ne dál – a jsou například schopny krátce vyřídit různá zasedání. Rok víry bude úspěšný jen tehdy, když zkrátíme schůzování na polovic a zdvojnásobíme čas, strávený před svatostánkem.

Námitky, že kněží mají stále méně času na práci s jednotlivými lidmi, německý kněz vyvrací. Je třeba více využívat moderní komunikační techniky, vysvětluje. Svým „problémovým dětem“ je možné třeba denně zavolat a už to je v mnoha případech velká pomoc, tvrdí.

Nezapomenu, jak mi jeden kaplan v Bavorsku řekl, že má příliš málo práce. Navštěvujte lidi doma, řekl jsem mu. Domácí návštěvy a intenzívní příprava na svátosti jsou důležité, k nim sem tam připojit nějaký ten telefonát a tak vnášet do života impulsy. Pastorační péče je vždy budováním vztahů.

Neobstojí ani námitka velkých vzdáleností, které ztěžují pastorační péči. Vytvářejte centralizované farnosti, vybízí O. Imkamp. Za knězem, který má jasnou nabídku a jasné cíle, lidé vždy přijdou, dodává a cituje augšpurského biskupa Zdarsu: Pokud lidé jedou do Lidlu nebo do Baumarktu, mohou vyjet i na mši.

Lidé cestují třeba i hodinu, aby přijeli na nedělní mši svatou do našeho poutního místa Maria Vesperbild. Pro mnohé mladé rodiny je to vrchol víkendu. Nepotřebujeme cestovat a doplňovat svatostánky, nýbrž se před nimi modlit. Za eucharistií mohou lidé putovat. Vidím zde i velkou pastorální šanci – například babička požádá vnuka, zda by jí nezavezl na mši, a pak vezmou ještě někoho dalšího s sebou. Mohla by tak vzniknout nová mentalita církve jako společenství na cestě.

Nedělní mše je totiž jako lék s pozvolným uvolňováním. Její účinek nám musí vydržet celý týden – týden dodatečné milosti. Už proto by neměla podléhat přílišnému zjednodušení:

V mnoha farnostech se mše banalizovala – jakoby se neudílelo Tělo Kristovo, nýbrž eucharistické pečivo, jakýsi předkrm. Ať žije sociální zklidnění, hlavně, že nám bylo dobře pospolu a že jsme všechno pěkně probrali. Mysterium je pryč.. Jindy je zase ze mše kulturní událost – už jsem musel několika varhaníkům vysvětlovat, že doprovázejí bohoslužbu, a nikoliv naopak. Jádro tajemství musí být zřejmé – děje se něco s námi, skrze nás a pro nás. Ačkoliv třeba nechápeme celý rozměr tohoto dění, velmi nám v naší každodennosti pomáhá“.

zakončil rozhovor pro Vatikánský rozhlas duchovní správce poutního místa Maria Vesperbild.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
26.1.21 V Německu pokračuje debata o asistované sebevraždě
7.1.21 Liturgie není hřištěm pro politiky, soudí německá filozofka
2.1.21 Papež pozdravil tříkrálové koledníčky
23.12.20 Němečtí věřící se spojí ve štědrovečerním zpěvu „Tiché noci“
21.9.20 Kongregace pro nauku víry zamítá interkomunio v Německu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti