Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

24.1.2012 

Benedikt XVI.:Člověku nestačí jenom tolerantní výměna skeptických názorů.Hledá pravdu

Vatikán. Vztah mezi mlčením a mluvením je cestou evangelizace – tak bylo možné tlumočit téma letošního papežského poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků zveřejněného dnes, na svátek sv. Františka Sáleského, patrona žurnalistů. Vztah mezi odmlčením a sdělením označuje Benedikt XVI. za jeden z aspektů lidské komunikace, který si v dnešní době zasluhuje zvláštní pozornost. Oba tyto momenty komunikace, čteme v poselství, by totiž měly být v rovnováze, následovat po sobě a doplňovat se, aby mohlo být dosaženo autentického dialogu a hlubokého sblížení mezi lidmi. Pokud se slovo a ztišení vzájemně vylučují, komunikace skomírá, protože vyvolává buď jakousi hluchotu nebo nezájem.

Ztišení je integrální součástí komunikace, píše dále Benedikt XVI., a smysluplná slova se bez něho neobejdou. Mlčení nám umožňuje naslouchat a lépe poznávat sami sebe, rodí se v něm a prohlubují myšlenky, zřetelněji chápeme to, co bychom rádi vyjádřili my, anebo to, co čekáme od druhých. V tichu volíme způsob vlastního vyjádření. Mlčení umožňuje druhým mluvit, vyjádřit se, a nám zase nezůstávat bez náležité konfrontace připoutáni jenom ke svým vlastním slovům či idejím; otevírá tak prostor vzájemného naslouchání a umožňuje plnější lidský vztah. V tichu jsou například vnímány ty nejautentičtější momenty komunikace mezi těmi, kdo se mají rádi: gesto, výraz tváře, tělo jsou znamení, která vyjevují osobu. V mlčení promlouvá radost, starost a zvláště utrpení. Ze ztišení tak plyne náročnější komunikace, která se dovolává vnímavosti a schopnosti naslouchat, jež nezřídka vyjevuje vlastní míru a povahu osobních vztahů.

Tam, kde je mnoho sdělení a informací, stává se mlčení podstatným momentem pro rozlišení toho, co je důležité, od toho, co je zbytečné či druhotné. Hlubší reflexe nám pomáhá objevit vztah, jenž existuje mezi událostmi, které na první pohled působí nesouvisle; umožňuje hodnotit a analyzovat sdělení, což umožňuje také sdílet opodstatněné a přiléhavé názory. Proto je také třeba vytvářet vhodné prostředí, jakýsi „ekosystém“, který vytváří rovnováhu mezi mlčením, slovem, obrazem a zvukem.

Papežské poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků, který letos připadá na 20. květen, pak obrací pozornost k internetu, který je dějištěm většiny soudobé komunikace, pro niž je charakteristické kladení otázek a hledání odpovědí. Dnešní člověk je však často zahlcován odpověďmi na otázky, které si neklade, jakož i nabídkou potřeb, které nepociťuje. Právě proto je odmlčení a ztišení velmi důležité pro rozpoznání a určení otázek opravdu důležitých. Ve složitém a rozmanitém světě komunikací, čteme dále v papežském poselství, je však patrná i vnímavost mnohých vůči otázkám posledním, tedy: Kdo jsem? Co mohu poznat? Co mám dělat? Co mohu doufat?

Lidé, kteří kladou tyto otázky, tak otevírají možnost hlubokého dialogu tvořeného slovy i ztišením, které může být výmluvnější než ukvapená odpověď a umožňuje tomu, kdo se ptá, sestoupit hlouběji do vlastního nitra a otevřít se pro odpověď, kterou Bůh vepsal do lidského srdce. Nepřetržitý proud otázek v zásadě vyjevuje neklid lidské bytosti, hledající malé či velké pravdy, které dávají životu smysl a naději, pokračuje Benedikt XVI. Člověk se totiž nemůže spokojit s pouhou tolerantní výměnou skeptických mínění a zkušeností, protože všichni toužíme po pravdě a tuto hlubokou touhu sdílíme.

Papežské poselství poukazuje na různé způsoby internetových a mobilních komunikací, které mohou dnešnímu člověku pomoci se zamyslet a klást otázky, ale také nalézat prostor ke ztišení a modlitbě. Není divu, píše Benedikt XVI., že samota a mlčení vytváří privilegované prostory, které mohou lidem pomoci objevovat sami sebe i onu Pravdu, která dává všemu smysl. Bůh biblického zjevení mluví i beze slov: „Jak ukazuje Kristův kříž, Bůh mluví také svým mlčením. Mlčení Boha, zkušenost, že Všemohoucí a Otec je daleko, je rozhodující etapou na pozemské cestě Božího Syna, vtěleného Slova…. Boží mlčení rozšiřuje jeho předcházejí slova. V těchto temných chvílích Bůh mluví v tajemství svého mlčení“ (Verbum Domini, 21), cituje papežské poselství apoštolskou exhortaci Verbum Domini.

Pokud tedy Bůh mluví k člověku také mlčením, píše dále Benedikt XVI., objevuje člověk v mlčení také možnost mluvit s Bohem a o Bohu. „Potřebujeme mlčení, které se stane kontemplací, která nám umožňuje vstoupit do Božího mlčení a tak dojít do onoho bodu, kde se rodí Slovo, Slovo, které zachraňuje“ (Homilie při mši se členy MTK, 6.října 2006). Naše řeč při mluvení o velikosti Boha vždycky zaostává a vzniká tak prostor k mlčenlivé kontemplaci. Teprve odtud se rodí v celé své síle, naléhavost poslání a nezbytnost „zvěstovat, co jsme viděli a slyšeli, aby měli všichni společenství s Bohem (srov. 1 Jan 1,3).

Vychovávat ke komunikaci, píše v závěru Benedikt XVI. znamená učit se nejen mluvit, ale i naslouchat, rozjímat, kontemplovat. Platí to především pro ty, kdo evangelizují: mlčení a slovo jsou podstatné a integrující prvky církevní komunikace při novém zvěstování Krista soudobému světu, končí Svatý otec své poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků.

PLNÉ ZNĚNÍ poselství je ZDE

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.1.21 Papež: Mediální sdílení nikdy plně nenahradí očité svědectví
24.1.20 Život se stává příběhem – poselství ke Světovému dni sdělovacích prostředků
24.1.19 K sebeurčení není zapotřebí protivníka, píše papež ke Dni sdělovacích prostředků
29.9.18 Prefekt Úřadu pro komunikaci: Je třeba čelit narcistické úchylce
29.9.17 Prefekt Sekretariátu pro komunikaci: Fake news jsou staré jako lidstvo samo



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti