Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 O poutích a putování - Česká zastavení ve Svaté zemi 

10.1.2012 

Cyrilometodějská kaple v Jeruzalémě V.

Václava Benešová

Již víme, že své místo v kapli měli Chorvaté, Slovinci i Poláci a právem bychom ji mohli nazývat kaplí slovanskou. Například chorvatský episkopát si velmi považoval gesta československého Palestinského spolku umístit v naší kapli v Jeruzalémě chorvatský oltář ke cti blahoslaveného Mikuláše Taveliče. Rovněž by neměl zůstat zapomenutý čin polského kardinála Hląda, který aby nemusel žádat o příspěvky, rozhodl se pokrýt sám náklady spojené s pořízením okna s obrazem svatého Vojtěcha a nápisem: „Vzkříšené Polsko patronu svatému Vojtěchu“. Musíme poznamenat, že přestože se výdaje s pořízením pozemku a domu, který byl přeměněn na kapli a malý klášter včetně stavebních prací, různých poplatků, zařízení a správu se vyšplhal na 1 milion korun v tehdejší měně.

Ještě mi dovolte malou zmínku o Mikuláši Taveličovi. Tento světec se narodil ve 14. století v Dalmácii. Vstoupil do františkánského řádu, působil v Bosně a později odešel do Jeruzaléma, kde byl r. 1391 spolu se svými druhy umučen. Za svatého jej prohlásil papež Jan Pavel II. 21. června 1970. Dokud nebyl v naší kapli v Jeruzalémě postaven Taveličův oltář, byl tento světec uctíván jen ve svém rodišti - v Šibeniku. Svatý stolec reskriptem z r. 1937 povolil, aby byl jeho svátek slaven po celé tehdejší Jugoslávii v den jeho mučednické smrti vždy 14. listopadu. A tak se také poprvé stalo v r. 1937. Ku příležitosti svěcení chorvatského oltáře se v červenci r. 1937 konala pouť nejen za účasti chorvatských, ale také našich kněží a poutníků. Oltář byl vysvěcen chorvatským arcibiskupem Andričem a zároveň bylo vysloveno přání, aby v budoucnu nějaký Chorvat jako řeholník těšitelů Božského srdce jednou přišel do Svaté země.

Po této pouti bylo rozhodnuto vystavět nad kaplí ještě jedno patro, ve kterém by byly pokoje pro hosty a prostory pro naše kněze, kteří by ve Svaté zemi studovali, k čemuž se vyslovil kladně i náš tehdejší episkopát. A tak byla v polovině října 1937 zahájena stavba prvního poschodí kláštera. V pracích bylo nutné pokračovat svižným tempem kvůli blížícímu se období dešťů. Pro srovnání jenom připomeňme, že stavba v té době byla přibližně 3x tak dražší než u nás doma. I bez ohledu na velké náklady se podařilo stavbou získat 11 pokojů a upravit hospic jako studijní dům pro kněze z Československa a do budoucna i Jugoslávie. Byla dokončena a slavnostně předána 2. května 1938. Nové prostory bylo ale nutné vybavit vším potřebným, proto byl v červnu z Brna vypraven celý železniční vagón s nábytkem, zařízením a prádlem. Do Svaté země putovaly židle, postele, noční stolky, skříně, klekátka a lůžkoviny. Bohužel malá část zásilky na své místo určení ale nikdy nedorazila.

V roce 1938 navštívilo Svatou zemi jen velmi málo poutníků. Situace v Palestině i v Evropě byla těžká a bolestná - bratři těšitelé v červenci a srpnu 1938 informovali: „Poměry v Palestině se zhoršily. Jsou přepadávány kláštery. … Přiznávám, není nám dobře u srdce, ale jsme v rukou Božích. … Denně teče krev buď židovská nebo arabská. … Nás zde zprávy zahraničních novin hodně straší, ale my pevně věříme a doufáme, že naše vlast zůstane, za kterou se zde ve smírné kapli denně modlíme.

V prosinci r. 1938 se bratři rozhodli slavit slavnost Božího narození přímo v Betlémě. K tomu, aby se mohli zúčastnit bohoslužeb, potřebovali zvláštní povolení pro cestu z Jeruzaléma do Betléma. Ten rok se naše kaple pyšnila ozdobeným vánočním stromkem v podobě širokého cypřiše. A na svatého Štěpána přišli na koledu naši krajané – slovenští a moravští bratři, kteří pobývali v Jeruzalémě.



Další články z podrubriky O poutích a putování - Česká zastavení ve Svaté zemi

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti