Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

29.10.2011 

Irácký velvyslanec u Svatého stolce o roli křesťanů v „arabském jaru“

Vatikán. Celý svět s napětím sleduje proměny nesené na vlně „arabského jara“. Kam povede, není ve většině zainteresovaných zemích ještě zřejmé. Jakou roli hrají v tomto kontextu nadějí a obav křesťané žijící na Středním východě? Na otázky vatikánského rozhlasu odpovídá irácký velvyslanec u Svatého stolce, Habeeb Mohammed Hadi Ali Al Sadr.

Arabští křesťané jsou integrální součástí arabské společnosti, proto se jim děje to, co se děje celé této společnosti v dobrém i ve zlém. Pokud jde o jejich obavy z revolt probíhajících v jejich zemích, musíme správně chápat příčiny. Křesťané Středního východu se ocitají před obtížnou volbou: mají stát po boku totalitních režimů, kvůli nimž trpěli, nebo se vydat všanc neznámému osudu, který připouští možnost, že se vlády zmocní radikální, extrémistické síly, připravené vytěsnit i onu omezenou náboženskou svobodu, kterou dosavadní vlády garantovaly. Vzbouřená arabská společnost nenabízí žádný pevný scénář a zůstává vnitřně rozpolcená, ať jde o směřování změn, o vůdce hnutí či identitu protestujících a jejich vizi.... Tento stav věcí nabízí některým příležitost přeskočit vlnu protestů a protlačit podezřelé úmysly. Mezi nim jsou na prvním místě fundamentalisti, připraveni hrát na náboženskou strunu a zamíchat kartami. Tito lidé se dosud nevzdali představy, že mají zabíjet křesťany, ničit jejich kostely a terorizovat nevinné. Odhlédneme-li od všech těchto komplikací, jsou arabští křesťané živým příkladem svobodných lidí, kteří dokáží žít svobodně. Právě oni stáli na začátku minulého století v centru arabských revolt usilujících o nezávislost svých zemí a jsou také teoretiky arabského národního myšlení.

Excelence, víme, jak velmi trpěli křesťané Středního východu v posledních desetiletích – a dokladem toho je jejich masivní emigrace. Jaké perspektivy se otvírají před křesťanskými menšinami?

Křesťané nejsou jediní, kdo trpěl či emigroval. Miliony jejich arabských bratří různých náboženství a etnik jsou dnes v exilu a na různých místech světa hledají svobodu, důstojnost či spravedlivý výdělek. Problém spočívá v tom, že křesťané jsou ve svých společnostech menšinou. Snížení jejich počtu s sebou nese omezení jejich role a jejich aktivit, kdysi velmi živých a důležitých, v oblasti historicky považované za kolébku křesťanů a monoteistických náboženství. V tomto kontextu je třeba interpretovat situaci křesťanů. Pravděpodobnost, že revoltující arabská společnost upadne do vnitřních konfliktů, kde bude hrát roli náboženství, nelze vyloučit, zejména v multietnických společnostech. Ve většině případů pak platí ten, kdo je ve společnosti nejslabší, kdo nemá sílu a není prohnaný. Ale to neříkám, abych ospravedlnil jejich emigraci do zahraničí, protože emigrace je velkým nebezpečím pro jejich existenci a budoucnost. Také Svatý otec je opakovaně povzbuzoval, aby byli pevni ve víře a sdíleli tuto tíhu s ostatními bratry, dokud Bůh nedopřeje změnu situace.

Ačkoliv křesťané hlásají pokoj a nenásilí, dialog a toleranci, mnozí z nich si myslí, že z autoritativních a diktátorských režimů se nemůže vyvinout demokracie a že je tedy nutné je sesadit, byť za pomocí síly.

„Od našich křesťanů se dnes žádá, vycházíme-li z jejich otevřené a tolerantní kultury, aby sehráli svou roli v uskutečňování reforem a pomáhali vládám v hledání nových možností dialogu mezi vládnoucími a občany. Žádá se po nich, aby se stali aktivní stranou v řešení konfliktů. Aby byli nositeli naděje a mírotvorci, aby přesvědčili rozdělené strany k vytvoření arabského sociálního paktu mezi islámem a křesťanstvím, paktu, který zaručí práva a stanoví pravidla rovnosti také u volebních uren. Tak bude zajištěna pokojná změna moci, ke které nelze dojít zatínáním pěstí nebo řečí zbraní. Pokud vytvořen tento sociální pakt, nebudou atentátníci už více schopni uskutečňovat své komploty, a arabské národy se vyvarují dalšího ničení, krve a dalších vnitřních i vnějších útěků."

- pro vatikánský rozhlas hovořil irácký velvyslanec u Svatého stolce, Habeeb Mohammed Hadi Ali Al Sadr

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.10.15 Mons. Lahham: Konflikty na Blízkém východě vyvolává perverzní mezinárodní politika
8.9.12 Prvním plodem Arabského jara bylo převzetí vlády islamisty
31.12.11 Z křesťanského hlediska se arabské jaro ukazuje jako hrozba
3.11.11 Apoštolský vikář severoarabského regionu k situaci křesťanů
7.10.11 Irácký velvyslanec obhajuje zdrženlivý postoj křesťanů k arabskému jaru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti