Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 O poutích a putování - Česká zastavení ve Svaté zemi 

13.9.2011 

Bazilika Narození Páně v Betlémě

2. část - dary českých katolíků

Václava Benešová

Podzemní část baziliky tvoří jeskynní systém vyhloubený do měkkého vápence. Podle archeologických průzkumů byly prostory využívány od 7. stol. před Kristem jako obydlí a pohřebiště. Jedná se o systém asi 10 jeskyň, chodeb, oltářů a kaplí. Tento systém spojuje baziliku Narození se sousedním katolickým kostelem sv. Kateřiny Alexandrijské. Zmíněný katolický kostel byl i s klášterem postaven během 1. křížové výpravy na zbytcích byzantských staveb a správou byli pověřeni augustiniáni. Stavby ve 14. století převzali františkáni. Vejdeme-li do kostela a dáme-li se směrem doprava, sejdeme do podzemí, kde se nachází jeskynní systém. Nejrozsáhlejší je tzv. Velká jeskyně, která slouží zároveň jako křižovatka. Současná podoba jeskyní je výsledkem přestavby v 50. letech minulého století.

Vraťme se ale ještě o další čtvrt století zpět do let 1926, 1928 a 1930, kdy na přání moravských biskupů byly odevzdány sbírky našich poutníků kustodii Svaté země, aby pořídila věci, které jsou potřebné. Tak byl r. 1926 z těchto prostředků pořízen mramorový oltář pro jeskyni Neviňátek, tedy jednu z jeskyní pod kostelem sv. Kateřiny. Oltář byl vysvěcen o Vánocích r. 1927, kdy byl na svátek Mláďátek betlémských poprvé použit. Počátkem srpna roku 1928 na něm byla sloužena první mše svatá pro naše poutníky a oltář byl tak slavnostně odevzdán. Byl zhotoven z mramoru, zdobený latinským nápisem „Catholici Moraviae 1926“ a třemi kovovými reliéfy představující příchod mudrců k Herodovi, zabití neviňátek a jejich přijetí do nebes. Slavnostního předání oltáře se zúčastnil rovněž první československý jeruzalémský konzul doktor Vladimír Fric s manželkou. V dobových poutních zprávách je uchované kázání biskupa Josefa Čárskeho, který zmínil, že: „… Naše betlémská radost je větší, neboť mši svatou máme u našeho oltáře, darovaného moravskými katolíky, jak na něm stojí napsáno. Je to první český oltář ve Svaté zemi. …“ Na konec slavnostních okamžiků zazněla naše státní hymna. Později byl na zmíněný oltář pořízen stříbrný kříž a 6 svícnů. Na tyto dojemné chvíle můžeme dnes již pouze vzpomínat. Jak mi sdělil františkán otec Stéphane, celý jeskynní systém prošel v 50. letech minulého století rozsáhlou rekonstrukcí a původní jeskyně Neviňátek ani náš oltář zde již nejsou. Otec Stéphane s lítostí dodal, že není známo, kde náš oltář je a zda vůbec existuje. Jediné, co je dochováno, jsou pouze 2 ze 6 svícnů, které byly umístěny na oltáři. Svícny jsou nyní uchovávány v depozitáři františkánského kláštera.

Dalším darem našich poutníků byl gobelín zdobící pontifikální křeslo v kostele sv. Kateřiny. Původní gobelín, darovaný rakouským císařem Františkem Josefem, byl již chatrný a františkáni jej chtěli nahradit novým. Polský františkán a kněz Stanisław Bulik, který vykonával funkci ceremoniáře kustoda Svaté země a mimo jiné provázel našeho prezidenta Tomáše Garrique Masaryka při jeho návštěvě Palestiny r. 1927, využil této příležitosti a přimluvil se, aby byl nový gobelín darován československými katolíky. Návrh byl přijat. Gobelín byl navržen brněnským profesorem Šeborem a zhotoven v uměleckých dílnách v Jindřichově Hradci. Byl vyroben ze světlé látky a vynikal na něm latinský nápis „Vicit leo de tribu Juda“ (Zvítězil lev z pokolení Judova), pod ním byl československý státní znak s letopočtem 1932 jako rokem zhotovení a latinský nápis „Catholici Čechoslovaciae“ . Tento gobelín postihl podobný osud jako oltář Mláďátek – není známo, kde nyní je a zda ještě existuje.

Posledním darem věnovaným kostelu svaté Kateřiny jsou 3 pluviály, které byly pořízeny na žádost kustodie Svaté země někdy mezi lety 1928 - 1932. Pluviály mají bělozlatou barvu a jsou vyzdobeny motivy květin, klasů, vinné révy a československým státním znakem s českým nápisem „Katolíci Československa“. Když mě otec Stéphane pozval do depozitáře, abych se na pluviály mohla podívat z blízka, tajil se mi dech. Otevřeli jsme velikou skříň a postupně vyndávali první, druhý i třetí pluviál. Rozvěsili jsme je, abych si je mohla zdokumentovat. A já se neubránila dojetí a jeden z nich v blízkosti československého znaku políbila. Teprve potom jsem byla schopná fotografovat. Myslím, že otec Stéfane přichystal nejenom mě, ale všem Čechoslovákům veliké překvapení: letos si bratři františkáni na modlitbu 1. nešpor o slavnosti narození Jana Křtitele naše pluviály oblékli.

Vážení posluchači, až někdy zavítáte na tato místa, ať je vám dnešní zastavení povzbuzením.

Další články z podrubriky O poutích a putování - Česká zastavení ve Svaté zemi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.12.19 Papež František navštívil vatikánskou výstavu jesliček
5.12.19 Letošní betlém na Svatopetrském náměstí pochází z Tridentska
14.12.17 Římský biskup převzal Betlémské světlo
19.5.17 Rusko přispělo na obnovu historického jádra Betléma
20.9.11 Mléčná jeskyně v Betlémě



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti