Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.9.2011 

Eucharistie je pramenem světla, síly a útěchy

Ancona. V přístavu na jaderském pobřeží byl včera slavnou bohoslužbou, které předsedal papežský legát kardinál Giovanni Battista Re, zahájen 25. ročník italského národního eucharistického kongresu. Shromáždění, nesoucí se v duchu motta: “Pane, ke komu půjdeme? Eucharistie v každodenním životě”, příští neděli zakončí osobně Benedikt XVI. Papež účastníky kongresu pozdravil a požehnal jim z letní rezidence Castelgandolfo při nedělní modlitbě Anděl Páně.

První italský eucharistický kongres proběhl před sto dvaceti lety v Neapoli a jeho konání vyplývalo z dějinného kontextu. Liberalismus a nacionalismu konce 18. století upřely církvi její ústřední postavení; zvnitřku katolicismem otřásala hereze jansenismu, jež věřící oddalovala od spásného Božího milosrdenství. Papež Pius IX. během svého dlouhého pontifikátu (1846-1878) napomohl k obnově úcty k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu blahoslavením její hlasatelky, sestry Markéty Marie Alacoque, a v důsledku toho také ke znovuzrození eucharistické adorace. Ta se začala šířit v porevoluční Francii, kde se také uskutečnil první mezinárodní eucharistický kongres v Lille roku 1881. Vznikla tak tradice těchto mezinárodních shromáždění – padesátý celosvětový eucharistický kongres bude v příštím roce hostit irský Dublin.

Papežský legát kard. Re se ve své včerejší promluvě zaměřil na ústřední význam eucharistické svátosti v životě a poslání církve.

Eucharistie není věc. Je to živá bytost, je to Kristus, který se stává naším duchovním pokrmem a který doprovází naši životní pouť, ukazuje nám cestu, předává nám světlo, sílu, elán a útěchu.

Eucharistický kongres, pokračoval kard. Re, je tudíž výzvou k přijetí tohoto Kristova daru. Týden v Anconě se má také stát příležitostí, aby se věřící od Krista naučili, co znamená být křesťany, nalezli v Něm sílu ke změně života a společnosti. Setkání s Pánem v Eucharistii nás podněcuje k svědectví o víře a k solidaritě.

V naší dnešní společnosti, poznamenané egoismem, bezuzdnými spekulacemi, napětím, rozpory a násilím je eucharistie výzvou k otevření se druhým, k lásce a odpuštění; je výzvou k solidaritě a nasazení se pro chudé, trpící, slabé a vyděděné. Eucharistie je světlem, díky němuž rozeznáváme Kristovu tvář v tvářích našich bratří.

připomněl při zahájení 25. italského eucharistického kongresu papežský legát kard. Re.

Účastníci setkání mohou shlédnout výstavu „U stolu Páně – vrcholná díla evropského umění od Raffaela k Tiepolovi“, která představuje na sto dvacet uměleckých exponátů, inspirovaných tématem eucharistie a uskutečňuje se ve spolupráci s Vatikánskými muzei. Pro vatikánský rozhlas o ní hovořil Giovanni Morello, jeden z organizátorů anconského kongresu.

Ustanovení eucharistie je jedním z témat, která umělci upřednostňují. Mnohá díla zpracovávají také bezprostředně předcházející okamžik, když Ježíš pronáší větu: Jeden z vás mne zradí. Mistrně tento moment zpracoval Leonardo ve své milánské fresce. Společenství apoštolů a Ježíšova osobní komunikace s nimi je tématem velice častým především po Tridentském koncilu, kdy umělci v hostii zobrazovali reálnou Ježíšovu přítomnost v eucharistii – apoštolové tedy nedostávají chléb, nýbrž přímo hostii. Součástí výstavy jsou také sochařské a zlatnické práce – kalichy, ostensoria a další liturgické předměty, většinou dary papežů místním diecézím. Je možné shlédnout i gobelín utkaný podle Rubensovy předlohy a zrestaurovaný po druhé světové válce v dílně anconského diecézního muzea, kterému se téměř dokonale navrátila původní barevnost.

uvedl pro Vatikánský rozhlas z Ancony Giovanni Morello, pořadatel národního eucharistického kongresu.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.9.18 Po sto deseti letech se v Anglii uskuteční eucharistický kongres
21.7.16 První národní eucharistický kongres v Pákistánu
8.6.16 Poselství papeže na argentinský eucharistický kongres
8.6.16 Jmenován papežský legát na eucharistický kongres v Portugalsku
12.11.15 Františkovo videoposelství pro indický eucharistický kongres



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti