Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

27.8.2011 

Víra není morálka, nýbrž tajemství lásky

Berlín. „Kde je Kristus, tam je budoucnost. Kde je víra v Krista, tam začíná Boží království“. Těmito slovy, v duchu motta blížící se apoštolské cesty Benedikta XVI. do Německa, zakončil svou homilii nový berlínský arcibiskup Dr. Rainer Maria Woelki, jenž byl dnes dopoledne slavnostně uveden do úřadu v katedrále Svaté Hedviky. Bohoslužby se účastnilo třicet pět německých i zahraničních biskupů ( za Českou republiku litoměřický biskup Mons. Jan Baxant, legát České biskupské konference), apoštolský nuncius v Německu, zástupci německé evangelické církve, řecké pravoslavné církve, berlínské židovské komunity a rovněž státní a političtí představitelé. Věřící zaplnili katedrálu, postavenou po vzoru římského Pantheonu a kompletně obnovenou po vybombardování za druhé světové války, i přilehlé náměstí Bebelsplatz, kam byla slavnost přenášena. Nový berlínský arcibiskup se ve své homilii nechal inspirovat postojem tří králů, vyřezaných na jeho nové biskupské berle. Jejich oči směřují vzhůru, ke hvězdě, a jejich pátrající pohled jako by představoval i naše hledání konečného smyslu, pravdy, štěstí. Křesťané jsou přesvědčeni, že toto vše našli v Ježíši, avšak v Berlíně se ke křesťanství hlásí snad jen každý třetí jeho obyvatel.

Není nás zjevně mnoho, ale to nás nesmí odradit, neboť i když jsme početně v menšině, jako křesťané zastupujeme poselství, které je pro církev, svět a tím i pro každého člověka navýsost významné. Nahlíženo optikou víry dokonce nemáme na vybranou – musíme odpovědět každému, kdo se nás ptá na důvod naděje, jež nás naplňuje (srov. 1 Petr 3,15), na důvod našeho životního štěstí. Tento důvod má jméno – Ježíš Kristus.

Arcibiskup Woelki připomněl berlínské křesťany, kteří o Ježíšově jménu svědčili v průběhu dějin - odpůrce nacismu, blahoslaveného Bernharda Lichtenberga, či odpůrce komunistického režimu v bývalé NDR. Zastavil se též u příkladu svého předchůdce, kardinála Georga Sterzinského. Také dnes se lidé křesťanů ptají po důvodu jejich naděje. Je jím přijetí Boha do našeho nitra, do našich životů, zdůraznil berlínský arcibiskup.

Naše víra totiž není v první řadě morálka, myšlenková konstrukce, pouhý útvar složený z pouček. Křesťanství je především tajemství. Je to tajemství lásky mezi Bohem a člověkem, nikoliv lásky, která něco dává, nýbrž takové, která dává sebe sama.

Arcibiskup Woelki vyzval věřící, aby se otevřeli láskyplnému poznání Boha, díky němuž neustrnou v neplodné otrocké víře a ve svém křesťanském nasazení přinesou světu více než pouhou lidskou slušnost.

Vycházíme-li z tohoto poznání, potom se již nejedná o to, zda jsme konzervativní či liberální, noví či staří. Nejedná se pouze o takzvanou aktuálnost, nýbrž o mnohem víc. Jde o pravdu a křesťanství pro náš dnešek!

Povoláním křesťanů je stávat se svědky, nést Krista v sobě a k lidem.

Kde ji víra v Krista, smrtelní lidé již nyní přijímají božský život, žijí jako on, jsou zasvěceni druhým, zvláště těm, jejichž důstojnost je pošlapávána a jejichž život zná často jen stinné stránky existence. V Kristu máme živoucí naději, která neklame, neboť Bůh nikdy nepodvádí, nýbrž je věrný a věčný. Tato naděje je přislíbena každému člověku a nikdo z ní není vyňat,

zakončil svou homilii při svém uvedení do úřadu arcibiskup Woelki.

Dodejme, že nový berlínský pastýř pochází z Kolína nad Rýnem, kde působil jako kaplan a sekretář kard. Joachima Meisnera a posledních osm let jako světící biskup. Nedávno oslavil pětapadesáté narozeniny.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
26.1.21 V Německu pokračuje debata o asistované sebevraždě
7.1.21 Liturgie není hřištěm pro politiky, soudí německá filozofka
2.1.21 Papež pozdravil tříkrálové koledníčky
23.12.20 Němečtí věřící se spojí ve štědrovečerním zpěvu „Tiché noci“
21.9.20 Kongregace pro nauku víry zamítá interkomunio v Německu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti