Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

11.8.2011 

Zemřel průkopník informatiky O. Roberto Busa SJ

Řím. Vatikánský deník Osservatore Romano přinesl ve svém dnešním vydání obsáhlý nekrolog italského jezuity Roberta Busy, který ve věku nedožitých 98 let zemřel v severoitalském Gallarate. „Čtenáři zastav se“ – praví titulek nekrologu a pokračuje: „Brouzdáš-li po internetu, vděčíš za to jemu. Používáš-li komputer ke psaní, vděčíš za to jemu. Čteš-li tento článek, vděčíš, vděčíme za to jemu!“ Tak superlativní ocenění významu zesnulého italského jezuity se zdá přehnané tomu, kdo nezná evoluci či genezi myšlenky, na jejímž konci je text zobrazený na počítačovém monitoru. Byl to právě otec Roberto Busa, lingvista a průkopník informatiky, nositel mnoha akademických ocenění i italského státního vyznamenání, který již v roce 1949 přesvědčil zakladatele americké firmy IBM, aby mu umožnil věnovat se počítačovému zpracování lidské řeči. Americký magnát, Thomas Watson, mu zpočátku nedůvěřivě odpověděl: „Není možné, aby stroje dělaly to, co po mně chcete. Chcete být ještě američtější než my?“ Nakonec však Watson přisvědčil a s úsměvem odpověděl: „Dobře otče, zkusíme to, ale musíte mi slíbit, že název naší firmy International business machines nezměníte na International Busa machines.“ A tak se také stalo.

O. Busa, ačkoli byl vynálezcem a hlavně neúnavným dělníkem na poli informatiky, zůstal celý život v pozadí. Když byla roku 1965 publikována hypotéza tzv. hypertextu, který je klíčovým nástrojem pro internetovou komunikaci, přiznal její autor Ted Nelson ve svém článku (Literary Machines), že byla objevena ještě před vynálezem komputeru. Otcem této myšlenky byl právě zesnulý italský jezuita. Téměř půl století jeho titánského pracovního nasazení na cestách mezi Pisou, Boulder (Colorado) a Benátkami přineslo 56 svazků o celkem 70 tisících stranách. Prvním digitalizovaným textem na světě je kompletní dílo sv. Tomáše Akvinského (Index Thomisticus. Sancti Thomae Aquinatis operum omnium indices et concordantiae, Stuttgart, Frommann Holzboog, 1974-1980), které zpracoval a digitálně zanalyzoval zesnulý italský jezuita. Již roku 1990 vyšlo také jako první CD-rom. Později se italský vědec a programátor věnoval také Bibli, Kumránským spisům i Koránu.

Roberto Busa vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova v roce 1933, roku 1940 přijal kněžské svěcení, během svého života poznal sedm papežů. Dva z nich – Pavel VI. a Jan Pavel I. – byli před svým zvolením na Petrův stolec také členy jeho pracovního týmu při zpracovávání 118 knih sv. Tomáše Akvinského a dalších 61 autorů.

Roberto Busa měl jasnou představu o svém vědeckém odvětví: „Mysl, která dokáže vytvářet programy, je zajisté inteligentní, řekl v jednom z rozhovorů. Avšak mysl, která vytvořila programy, které samy dovedou psát programy, je na vyšším stupni inteligence. Kosmos je gigantický komputer. Programátor je jeho autorem i tvůrcem. My nazýváme Boha Tajemstvím, protože jej v zákrutech každodenních záležitostí nedovedeme potkat. Evangelia nás však ujišťují, že před dvěma tisíci lety sestoupil z nebe.“ Otec Busa nyní vykročil na setkání s Ním.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.7.06 Roberto Busa SJ - průkopník informatiky a počítačové analýzy textu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti