Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty v Itálii 

7.5.2011 

Benedikt XVI. na pastorační návštěvě v Akvileji a Benátkách - 1.den

Akvilej/Benátky. Posilovat a utvrzovat bratry ve víře je jeden z hlavních úkolů papeže, a proto se Benedikt XVI. dnes vydal na pastorační návštěvu severovýchodu Itálie. Během dnešní odpoledne zavítal do Akvileje. Zítřejší den stráví v Mestre a v Benátkách. Jde u o 22. italskou pastorační cestu Benedikta XVI. během jeho šestiletého pontifikátu.
..........................
Akvilej byla založena ve druhém století před Kristem jako obrané město. Rychle se ale rozrostla a stala se třetím nejvýznamějším městem Římské říše. Za Diokleciána, kdy byla sídlem vlády Desátém regionu Římského císařství, Venetia et Histria, měla 200 tisíc obyvatel. Křesťanství se do Akvileje dostalo už v prvním století, podle tradice ho tu hlásal svatý Marek. Pod dnešní bazilikou byl na začátku minulého století vykopány zbytky budovy o rozloze 70 x 40 m. Má dva sály vyzdobené mozaikou s typicky křesťanskými symboly, které sloužili ke shromažďování věřících. Ani tento rozsáhlý komplex však nestačil a v polovině 4. století byl částěčně nahrazen větší budovou ve tvaru příštích trojlodních basilik.

V roce 381 zasedal v Akvileji koncil, který odsoudil ariánskou herezi. Zúčastnili se ho biskupové okolních regionů, např. milánský biskup sv. Ambrož. V polovině 6. století se dostala do schizmatu, které trvalo do konce 7. století. Během této doby si akvilejský biskup přisvojil titul patriarchy, který mu zůstal až do poloviny 18. století, kdy byl zdejší patriarchát zrušen a místo něj byly zřízeny arcidiecéze Udine a Gorice. Akvilejské bazilice však zůstala některá zvláštní privilegia, např. v určité svátky užívat pontifikálií a je podřízena přímo Svatému stolci.
……………….
Stojí za zmínku, že dva z akvilejských patriarchů se narodili v dnešní České republice. V letech 1350-1358 zastával úřad akvilejského patriarchy Mikuláš Lucemburský, který se narodil nejspíše r. 1322 v Praze jako nemanželský syn Jana Lucemburského a tedy nevlastní bratr Karla IV. O 40 let později, v letech 1388-1394, byl akvilejským patriarchou Jan Soběslav. Ten se narodil r. 1355 jako syn moravského markraběte Jana Jindřicha a Markéty, dcery opavského vévody Mikuláše. Jan Soběslav našel při příchodu patriarchát ve vleklých sporech mezi městy Udine a Cividale, místní šlechtou a Benátskem. Tyto spory poznamenaly celé jeho působení. Uvěznění krále Václava IV. r. 1394 českou šlechtou nakonec povzbudilo italské odpůrce k tomu, že Jan Soběslav byl vylákán k návštěvě Udine, kde byl před bránou hradu zavražděn.
..............
Benedikt XVI. do Akvileje dorazil po páté hodině odpolední. Na náměstí před tamní bazilikou se hned po příjezdu do města setkal s obyvately, ale také s věřícími z diecézí Triveneta, ale i ze Slovinska, Chorvatska, Rakouska a Bavorska. Svatého otce tu jménem všech přivítal starosta města. Benedikt XVI. pak ve své promluvě ke shromážděným připomněl bohaté dějiny této krajiny a bohatou misijní činnost akvilejské církve.

Svoboda kultu, kterou dostalo křesťanství ve čtvrtém století, nebyla ničím jiným než rozšířením akčního radiusu Akvilejské církve, šířící se za přirozené hranice regionu Venetia et Histria až do Retie, Norica a do rozsáhlých poddunajských krajů, do Panónie a Savie. Tak se postupně zformovala metropolitní církevní provincie Akvilej, které se podřizovali biskupové velmi vzdálených krajů, přijímali její vyznání víry a pojili ji s ní nerozlučná pouta církevního, liturgického, disciplinárního a dokonce i architektonického společenství. Akvilej byla pulsujícím srdcem tohoto regionu pod moudrým a neochvějným vedením svatých pastýřů, kteří ji chránili proti rozmáhajícímu se arianismu.
Řekl papež po svém příjezdu do města.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. na uvítanou v Akvileji je ZDE

Akvilej bude příští rok (od 12. do 15. dubna) hostit druhý sněm církví severovýchodu Itálie o nové evangelizaci. Benedikt XVI. se dnes proto uvnitř akvilejské baziliky setkal s těmi, kdo sněm připravují. Mezi nimi byl například patriarcha Benátek, kardinál Scola, arcibiskup Goricie De Antoni nebo arcibiskup Padovy Mattiazzo, který chystané sympozium představil. Sněmu o nové evangelizaci se bude účastnit 15 diecézí italského regionu severovýchod. Papež připomněl, že misijní poslání spočívá v dosvědčování lásky Boha k člověku.

Jste povolání činit tak především prostřednictvím skutků lásky a životních rozhodnutí ku prospěchu konkrétních osob, počínaje těmi nejslabšími, křehkými, bezbrannými, nesoběstačnými, chudými, starými, nemocnými, nemohoucími, těmi, které svatý Pavel označuje za nejslabší části těla církve.

V kontextu kulturního a náboženského pluralismu, který, jak papež poznamenal, je dílem Prozřetelnosti, je nezbytné, aby křesťané neseni „věrohodnou nadějí“ nabízeli krásu Ježíše Krista, každému muži a každé ženě ve smělém a upřímném vztahu k nepraktikujícím, nevěřícím i věřícím jiných náboženství.

Jste povoláni žít s postojem prostoupeným vírou, jak to popisuje list Diognetovi: nezapírat nic z evangelia, ve které věříte, ale počínat si mezi ostatními lidmi sympaticky, sdělovat a způsobem vlastního života onen humanismus, který koření v křesťanství, a být připraveni vytvářet společně se všemi lidmi dobré vůle lidštější, spravedlivější a solidárnější »obec«.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. v akvilejské bazilice je ZDE

Po setkání v akvilejské bazilice odletěl papež do Benátek, kde se na molu svatého Marka setkal s obyvateli města a poté uvnitř baziliky uctil ostatky svatého Marka, evangelisty.

Přicházím k vám, abych upevnil ono hluboké pouto společenství, které vás historicky pojí s římským biskupem, čehož jsou svědky především ctihodní pastýři, kteří z tohoto patriarchálního stolce přešli na stolec Petrův: mnozí z vás si uchovávají vroucí vzpomínku na patriarchu Albina Lucianiho, syna tohoto kraje, který se stal papežem pod jménem Jan Pavel I.; a jak nevzpomenout na patriarchu Angela Giuseppe Roncalliho, který se stal papežem Janem XXIII., byl povýšen k oltářní úctě a prohlášen za blahoslaveného? Pamatujeme také na patriarchu Giuseppeho Sarto, pozdějšího papeže, svatého Pia X., který svým příkladem svatosti nadále oživuje tuto místní církev i církev všeobecnou. Svědectvím pastorační péče papežů o vaše město jsou také pastorační návštěvy, vykonané Božím služebníkem Pavlem VI. a bl. Janem Pavlem II. Ve stopách těchto svých předchůdců přicházím dnes mezi vás i já, abych vám přinesl slova lásky a naděje, a utvrdil vás ve víře církve, kterou Pán Ježíš založil na skále, jíž je Petr, a její vedení svěřil apoštolům a jejich nástupcům ve společenství s římskou církví, která »předsedá lásce«.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. na uvítanou v Benátkách je ZDE

Přivítal se Benedikt XVI. s Benátčany. Zítra dopoledne bude Svatý otec sloužit mši svatou v Mestre a odpoledne stráví opět v Benátkách, kde se zúčastní ukončení diecézní vizitace a setká se se světem kultury a ekonomie.



Další články z podrubriky Cesty v Itálii

(MaS)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.5.11 Benedikt XVI. v Benátkách, také na gondole
8.5.11 Ježíš je »Zdravím« člověka
8.5.11 Poslání církve je úspěšné, neboť je v ní přítomen Kristus
8.5.11 Existenci Krista hrozí, že bude zbavena své pravdy
7.5.11 Promluva na uvítanou



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti