Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

24.3.2004 

Papežova vize Evropy

Vatikán. ?Když dnes smím přijmout tuto Cenu, udělenou mimořádně a jedinečně, činím tak s vděčností Všemohoucímu Bohu, který naplnil evropské národy duchem smíření, pokoje a jednoty,? řekl Jan Pavel II. v úvodu svého projevu k představitelům výboru ceny Karla Velikého a dalším hostům.

Připomněl dále, že Karel Veliký byl už svými současníky nazýván Otcem Evropy, právě proto, že šťastně dokázal spojit klasickou antickou kulturu s křesťanskou vírou a s tradicemi národů, které tvořily jeho impérium. Dnes má evropská jednota také další otce, uvedl Jan Pavel II. a poděkoval všem, kdo nasazují své síly ve službě růstu společného Evropského domu, založeného na hodnotách předávaných křesťanskou vírou a západní kulturou. Upozornil dále, že Svatý stolec vždycky podporoval proces evropské integrace. Za ideu sjednocené Evropy se otevřeně vyslovil roku 1948 už Pius XII.

Jakou Spojenou Evropu bychom chtěli? Ptá se papež a ve své odpovědi představuje svou vizi Evropy. Vizi, kterou chce odkázat příštím generacím ? proto ji přinášíme v plném znění:

?Myslím na Evropu bez egoistických nacionalismů, ve které jsou národy považovány za živá centra kulturního bohatství, která si zaslouží být hájena a podporována k dobru všech. Myslím na Evropu, ve které úspěchy vědy, ekonomie a sociálního blahobytu nesměřují k prázdnému konzumismu, ale slouží každému potřebnému člověku a solidární pomoci těm zemím, které usilují o dosažení sociální jistoty. Kéž se Evropa, která v dějinách trpěla mnoha krvavými válkami, stane aktivním nositelem pokoje ve světě!
Myslím, na Evropu, jejíž jednota by se zakládala na pravé svobodě. Náboženská svoboda a sociální svobody vyrostly jako vzácné plody na půdě křesťanství. Bez svobody není odpovědnosti: ani před Bohem ani před lidmi. Zvláště po II. Vatikánském koncilu církev chce dát široký prostor svobodě. Moderní stát si je vědom toho, že nemůže být právním státem, pokud nechrání a nepodporuje svobodu občanů v jejich individuálním i kolektivním rozměru.
Myslím na Evropu spojenou díky úsilí mladých lidí. Mladí si navzájem velmi snadno rozumějí napříč geografickými hranicemi! Jak ale může vzniknout mladá generace, otevřená pro všechno pravdivé, dobré a šlechetné, proto, co je hodné oběti, když v Evropě rodina už není institucí otevřenou životu a nezištné lásce? Rodina, jejíž nedílnou součástí jsou také staří lidé, kteří vidí to, co je důležité, totiž aktivní zprostředkování hodnot a smyslu života.
Evropa, kterou mám na mysli je politickou, respektive duchovní jednotou, ve které křesťanští politici všech zemí jednají s vědomím lidského bohatství, které s sebou nese víra ? totiž muže a ženy, kteří usilují, aby hodnoty přinášely plody, a slouží všem, aby se Evropa stala místem pro člověka, na kterém září Boží tvář.
To je sen, který nesu v srdci a který chci při této příležitosti svěřit Vám a příštím generacím.?

To byla slova Svatého otce při předání Mimořádné ceny Karla Velikého.

Dodejme ještě, že slavnostního aktu se zúčastnili někteří držitelé ceny z minulých let. Mezi nimi zakladatel komunity v Taizé Bratr Roger či bývalý německý prezident Walter Scheel. Letošní řádná cena byla přiznána předsedovi Evropskému parlamentu Patu Coxovi.

***

Cena Karla Velikého je jedním z nevyšších evropských ocenění. Od roku 1950 ji uděluje město Cáchy. Udělována je za zásluhy o proces sjednocení Evropy. Mezi laureáty cen jsou Konrád Adenauer (1954), Evropská komise (1969), španělský král Juan Carlos I. (1982), Francois Mitterand a Helmut Kohl (1988), Václav Havel (1991), nizozemská královna Beatrix.

Cenu tvoří 5000 euro, diplom a medaile, na které je nestarší cášská pečeť, z XII. století. Jan Pavel II. obdržel poprvé tzv. ?Mimořádnou mezinárodní cenu Karla Velikého?. Její součástí není finanční obnos.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.5.05 Cenu Karla Velikého dostal italský prezident
7.12.04 Jan Pavel II. převzal cenu z rukou fyziků
30.11.04 Cena sv. Tomáše Mora pro papeže a pro Gibsona
2.10.04 Papež laureátem Prix du courage politique
3.7.04 Svatý otec převzal ocenění boloňské univerzity



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti