Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

30.10.2010 

100 tisíc dětí na setkání se Svatým otcem

Vatikán. Italská katolická akce pořádala dnes dopoledne setkání dětí a mládeže s papežem. Na svatopetrském náměstí a v přilehlém okolí bylo na italské poměry nebývale živo již od časného rána, kdy sem z celé Itálie začaly za doprovodu svých vychovatelů proudit zástupy chlapců a děvčat, jejichž počet nakonec přesáhl 100 tisíc. Samotnému setkání s papežem předcházel bohatý program. Benedikt XVI. promluvil k mladým poutníkům formou improvizovaných odpovědí na otázky, které položili tři z účastníků dnešního setkání. První se týkala růstu a zrání, druhá otázka se týkala toho, co znamená mít rád, a třetí, co je podstatou výchovy. Mimo jiné řekl:

?Odpověď na otázku, co znamená stát se velkými nesete na svých tričkách, čepicích a transparentech: ?Je něco víc.? Vaše motto, které jsem neznal, mne vede k přemýšlení. Co dělá dítě, aby vidělo, zda je větší? Porovnává se co do velikosti s ostatními, a představuje si, že vyroste a pocítí svou velikost. Když jsem já byl klukem ve vašem věku, v první třídě, byl jsem jedním z nejmenších, a tím více jsem si tedy přál, že budu jednoho dne velký a chtěl jsem něco velkého dokázat, něco více ze svého života, i když jsem neznal vaše motto. Růst do výšky v sobě zahrnuje toto ?něco víc?. Říká vám to vaše srdce, které touží mít hodně přátel a je rádo, když si počíná dobře, když dovede udělat radost mamince a tatínkovi. Nejvíce však tehdy, když potká nějakého nepřekonatelného, nejlepšího a jediného přítele, a tím je Ježíš.
Víte, že Ježíš měl rád děti. Jistého dne přistoupilo množství dětí jako vy k Ježíšovi, protože vycítily, že jim rozumí a v jeho pohledu zakusily paprsek lásky Boha. Byli tam však také dospělí, které považovali přítomnost dětí za rušivou? Také vám se někdy stává, když si hrajete, bavíte se s kamarády, že vám velcí řeknou, abyste nerušili? A těmto dospělým právě toto Ježíš vytknul, když jim řekl: Nechte všechny tyto děti tady, protože ve svém srdci nosí tajemství Božího království. Ježíš tak učí dospělé, že i vy jste velicí a že dospělí mají střežit tuto velikost, jež spočívá v srdci, které má rádo Ježíše.
Milé děti, chlapci a děvčata, být velkými, znamená velice milovat Ježíše, naslouchat mu a mluvit s ním v modlitbě, setkávat se s Ním ve svátostech, ve mši svaté, ve zpovědi. Znamená poznávat jej stále více a seznamovat s Ním druhé, znamená být s přáteli, i chudými, nemocnými, a tak růst společně. A Katolická akce je součásti tohoto ?něčeho víc?, protože nejste sami, kdo máte rádi Ježíše, je vás hodně, jak to vidíme dnes dopoledne.
?

Obsahem druhé otázky, na kterou papež dnes odpověděl, pak bylo, co vlastně znamená mít rád a jak je možné se tomu doopravdy naučit.

?Během dospívání člověk před zrcadlem zjišťuje, že se mění. Ale díváním se na sebe do zrcadla, se nelze stát velkým! Velkými se stanete tehdy, až nedovolíte, aby zrcadlo bylo jedinou pravdou o vás samotných; až dovolíte, aby vám ji řekli vaši přátelé. Stanete se velkými, pokud budete schopni udělat z vašeho života dar pro druhé, tedy nehledat sami sebe, ale dávat sebe samé druhým. To je škola lásky. Tato láska musí být součástí toho ?něčeho víc?, co tady dnes na všechny voláte. ?Něco víc?! Jak už jsem řekl, i já jsem v mládí chtěl něco víc než to, co prezentovala společnost a dobová mentalita. Chtěl jsem dýchat svěží vzduch, a hlavně jsem si přál krásný a dobrý svět, který chtěl pro všechny náš Bůh, Ježíšův Otec. Stále více jsem chápal, že svět se stává krásným a dobrým, pokud je poznávána tato Boží vůle. Pokud svět odpovídá vůli Boží, která je pravým světlem, krásou a láskou, jež dává světu smysl.
Vskutku je pravdou: nemůžete a nesmíte se přizpůsobovat lásce, redukované na spotřební zboží, konzumované bez úcty k sobě i k druhým a neschopné čistoty a cudnosti. To není svoboda. Hodně ?lásky? nabízené médii a na internetu není láskou, nýbrž egoismem, uzamknutím, které může dát chvilkovou iluzi, ale nedá štěstí. Neučiní vás velkými, nýbrž spoutá vás jako řetěz, který dusí myšlení, nejkrásnější city a opravdové podněty srdce. Nepotlačitelná moc, kterou je láska, nacházející svůj maximální výraz v Ježíši a v Duchu svatém, je silou a ohněm, který rozněcuje vaše životy, vaše myšlenky a vaše city. Žít lásku doopravdy, přináší zajisté také oběti. Bez sebezapření se na tuto cestu nelze vydat. Jsem si však jist, že vy nemáte strach před námahami náročné a autentické lásky. Ta jediná totiž nakonec přinese opravdovou radost! Existuje určitý důkaz toho, zda vaše láska roste dobře, pokud totiž nevylučujete ze svého života druhé, zejména své přátele, kteří se trápí a jsou osamoceni, osoby v nesnázích, a pokud otevíráte svoje srdce onomu velkému příteli, kterým je Ježíš
?
Drazí přátelé katolické akce, mějte touhu po velkých cílech, protože Bůh vám k tomu dá sílu. ?Něco víc? znamená být chlapci a děvčaty, kteří se rozhodli mít rádi tak jako Ježíš, být protagonisty vlastního života, protagonisty v církvi, svědky víry mezi svými vrstevníky.
?

Třetí otázku položila jedna z vychovatelek: Co to dnes znamená být vychovateli? ? Jak se vyrovnat s těžkostmi, na něž narážíme v této službě?

?Řekl bych, že být učiteli a vychovateli znamená mít v srdci radost, sdělovat ji všem a činit tak život krásným a dobrým; znamená podávat důvody a cíle naší životní pouti, představovat krásu Ježíšovy osoby a dávat tak možnost zamilovat si Jej, Jeho životní styl, Jeho svobodu, Jeho velkou lásku plnou důvěry v Boha Otce. Znamená to především stále udržovat výši cíle každé lidské existence, směřující k tomu ?něčemu víc?, co přichází od Boha? Dobře víte, že nejste pány dětí, ale služebníky jejich radosti v Ježíšově jménu, průvodci na cestě k Němu? Budete dobrými vychovateli, pokud do toho dovedete ku prospěchu mládeže zapojit všechny. Nemůžete si vystačit sami, ale musíte upozorňovat na naléhavost vychovávat mládež na všech úrovních. Např. bez přítomnosti rodiny by se stavělo na písku, bez spolupráce se školou by nebylo možné zformovat hluboké porozumění víře, bez zapojení různých činitelů volného času a komunikace by vaše trpělivá práce nebyla účinná a nepronikala by do každodenního života? Vaše dnešní přítomnost tady říká nejenom mně, ale všem, že vychovávat je možné, že je náročné, ale krásné vštěpovat nadšení dětem a mládeži. Mějte odvahu a řekl bych smělost nenechat žádnou oblast bez Ježíšovy přítomnosti, Jeho něhy, kterou dáváte zakoušet všem, i těm, co se ocitli v největší nouzi a opuštěnosti.
?
Drazí přátelé, děkuji vám za účast na tomto setkání. Rád bych s vámi zůstal déle, protože, když jsem uprostřed tolikeré radosti a nadšení, jsem také naplňován radostí! Cítím se mladším (aplaus). Čas však běží a čekají na mne jiní.. v srdci však zůstává s vámi. Drazí přátelé vybízím vás, abyste pokračovali na své cestě, byli věrní identitě a účelu Katolické akce. Síla lásky Boží ve váš může konat velké věci. Ujišťuji vás, že na všechny myslím v modlitbě a svěřuji vás mateřské přímluvě Panny Marie, Matky Církve, abyste jako ona mohli dosvědčovat ?něco víc?, radost z života naplněného Pánovou přítomností. Ze srdce děkuji vám všem.
?

Řekl Benedikt XVI. na setkání s dětmi, uspořádaném italskou Katolickou akcí.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.9.19 Nikdo nemůže nikomu říci: nepotřebuji tě
6.10.18 Pravá moc slouží, jinak je sobectvím
13.8.18 Papež: Církev, která nevydává svědectví, je pouhým dýmem
11.8.18 Církev potřebuje váš rozlet, vaše intuice, vaši víru
7.4.18 Papež František: Zapřít sám sebe znamená zapřít „starého člověka“



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti