Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

16.9.2010 

Benedikt XVI. ve Spojeném království Velké Británie ? 1. den

Edinburg/Glasgow. 1. Tiskovka v letadle
2. Přijetí Benedikta XVI. královnou Alžbětou II. v Edinburgu
3. Mše svatá v Glasgow

Benedikt XVI. dnes ráno odletěl na svou 17. zahraniční apoštolskou cestu do Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Téma návštěvy ?Od srdce k srdci? je převzato z motta kardinála Johna Henryho Newmana, kterého v neděli - poslední den této návštěvy ? Benedikt XVI. beatifikuje.

ad 1. Jako obvykle během papežské cesty, poskytl Benedikt XVI. asi 70 žurnalistům přítomným na palubě letadla přibližně 20 minutový rozhovor, ve kterém odpověděl na 5 otázek. První z nich se týkala toho, zda se papež neobává antikatolických postojů, které zazněly ve Velké Británii během příprav návštěvy. Benedikt XVI. řekl, že nemá obavy, protože stejné hlasy zazněly i před návštěvami Francie a České republiky, které se pak těšily velkému zájmu a papežovi se tam dostalo vřelého přijetí. Druhá otázka se týkala toho, co by měla církev udělat proto, aby se stala věrohodnější a přitažlivější? Benedikt XVI. mimo jiné odpověděl:

?Řekl bych, že církev, která by se snažila být hlavně přitažlivou, by už byla na špatné cestě, protože církev nepracuje pro sebe, neusiluje o zvýšení počtu svých členů a tím své moci. Církev je ve službách druhým: neslouží sama sobě, aby se stala mocnou institucí, nýbrž slouží tomu, aby byla dostupná zvěst Ježíše Krista, velké pravdy a velké síly lásky, smírčí lásky, která se projevila v této postavě a která stále vychází z přítomnosti Ježíše Krista. V tomto smyslu církev vůbec neusiluje o svou atraktivnost, ale má být jednoduše hlasem druhého, má dávat zahlédnout velkou postavu Krista a velké pravdy, které vnesl do lidstva.?

Třetí otázka se týkala případů sexuálního zneužívání, které otřásly církví, a toho, jak má církev podle papeže reagovat:

?Musím především říci, že zmíněná odhalení mi způsobila šok a nejenom velký smutek. Je těžké pochopit, jak k této perverzi kněžské služby vůbec mohlo dojít. Kněz ve chvíli svěcení, po letech přípravy na tuto chvíli, přislibuje Kristu, že bude jeho hlasem, jeho ústy, jeho rukama a že bude sloužit celým svým životem, aby Dobrý Pastýř, který miluje, pomáhá a vede k pravdě, byl přítomen ve světě. Jak může člověk, který učinil a přislíbil toto všechno upadnout do této perverze lze stěží chápat. Je to velice smutné. Smutek je působen také tím, že církevní představitelé nebyli dostatečně bdělí a nebyli dostatečně pohotoví a rozhodní při přijímání nezbytných opatření. Vzhledem k tomu všemu jsme se nyní ocitli v situaci pokání, pokory a obnovování upřímnosti.?

Čtvrtá otázka se týkala postavy kardinála Newmana, a Benedikt XVI. v odpovědi poukázal na to, že osobnost budoucího blahoslaveného má velký význam proto, že kard. Newman prožil zevnitř celý problém moderny, agnosticismu, tedy údajné nepoznatelnosti Boha, a jeho víra má podobu prožité a protrpěné víry, která prošla dlouhou cestou obnovy a konverzí, což dává tomuto muži v naší době výjimečnou velikost.
Pátá otázka se týkala toho, čím je první státní návštěva papeže ve Spojeném království pro Benedikta XVI. významná. Papež poděkoval královně Alžbětě II. za to, že chtěla dát jeho návštěvě tento veřejný charakter, což ukazuje také na společnou odpovědnost politiky i náboženství za budoucnost kontinentu i budoucnost lidstva, a zdůraznil, že ačkoli z právního hlediska jde o státní návštěvu, nejedná se o politickou událost, protože papež je hlavou státu proto, aby měl záruku nezávislosti svého působení a veřejného rozměru své pastorační činnosti.

ad 2. Svou návštěvu zahájil papež v hlavním městě Skotska, kde britská královny tráví léto. Do půl milionového Edinburgu přiletěl Benedikt XVI. dnes před 11 hodinou místního času. Na letišti ho přivítal princ Philipe, vévoda z Edinburgu, apoštolský nuncius Faustino Sainz Muñoz, zdejší arcibiskup O?Brien a arcibiskup Westminsteru Nichols. Ti Svatého otce doprovodili do Holyroodhouse, královského sídla ve Skotsku, kde se konal oficiální uvítací ceremoniál.

Palác Holyroodhouse byl vybudovám v roce 1128 jako augustiniánský klášter svatého Kříže. Na královský palác byl přeměněn v 16. století. Sídlila zde mimo jiné královna Marie Stuartovna. Královna Alžběta II. a její manžel princ Philips, vévoda z Edinburgu, přivítali Benedikta XVI. v 11 hodin u vstupu do paláce. Na jeho nádvoří pak zazněly hymny. Pak následovalo soukromé setkání královny a papeže. Po něm pokračovala ceremonie na nádvoří paláce.

Královna Alžběta ve své promluvě připomněla své čtyři návštěvy ve Vatikánu a setkání s předchůdci Benedikta XVI. Ocenila zapojení Svatého stolce do řešení situace v Severním Irsku, pádu totalitních režimů ve střední a východní Evropě, jeho roli v mezinárodních vztazích, v obraně míru a řešení společných problémů jako chudoba a klimatické změny. Královna Alžběta II. mimo jiné řekla:

?Vaše dnešní návštěva nám připomíná naše společné křesťanské dědictví (...) Náboženství bylo vždy podstatným prvkem národní identity a historického sebe-vědomí. To učinilo z vztahů mezi různými vírami podstatný faktor nutné spolupráce uvnitř státu a mezi nimi navzájem. (...) Jsem potěšena, že vaše návštěva nabízí příležitost prohloubit vztahy mezi římskokatolickou církví a anglikánskou církví a skotskou církví. Jménem lidu Spojeného království vám přeji plodnou a pamětihodnou návštěvu?

Benedikt XVI. poděkoval za pozvání k oficiální návštěvě a za přivítání.

?Je mi velkým potěšením, že mohu zahájit svou cestu setkáním se členy královské rodiny. Děkuji zvláště vévodovi z Edinburgu za jeho laskavé přivítání na edinburgském letišti.?

Benedikt XVI. připomněl hluboké křesťanské kořeny britského života. Díky monarchům Anglie a Skotska, mezi které patří i mimořádní světci jako Edvard Vyznavač a Markéta Skotská, se křesťanské poselství stalo integrální součástí jazyka, myšlení a kultury národů těchto ostrovů již před více než tisíci lety. Papež zmínil i další významné postavy této země a připomněl, jak se Velká Británie a její představitelé postavily proti nacistické tyranii, která se snažila vymýtit Boha ze společnosti a mnohým dokonce upírala naše společné lidství.

?Zamýšlíme-li se nad hrozbami ateistického extremismu dvacátého století, nemůžeme opomenout, že vylučování Boha, náboženství a ctností z veřejného života vede nakonec k znetvořenému pohledu na člověka i společnost, a tedy k ?omezené vizi člověka a jeho údělu.?

Vliv britské vlády i národa dosahuje daleko za hranice britských ostrovů, což jim ukládá zvláštní povinnost moudře usilovat o obecné blaho. Podobně mají britská média větší odpovědnost než jiná, protože se jejich názorům dostává tak široké pozornosti, řekl papež.

?Spojené království se dnes snaží být moderní a multikulturní společností. Kéž si při tom podnětném úkolu uchová úctu k oněm tradičním hodnotám a kulturním výrazům, kterých si agresivnější formy sekularismu neváží a ani je netolerují. Ať nepřipustí zatemnění křesťanského základu, na kterém stojí jeho svoboda, a kéž tento poklad, který vždy dobře sloužil blahu národa, může neustále utvářet příklad jeho vlády a jeho lidu ve vztahu k dvěma miliardám obyvatel Commonwealthu i velké rodině anglofonních národů celého světa. Bůh žehnej Vašemu Veličenstvu a všem lidem Vašeho království.
Děkuji.
?

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. je ZDE

Po projevech královna s Benediktem XVI., jak je zvykem, prošli zástupem představitelů veřejného života a náboženských představitelů a osobně se s nimi pozdravili.

Připomeňme, že Spojené království má téměř 60 miliónů obyvatel. Z toho přes 43% je anglikánů, 10% protestantů, necelých 9% katolíků, 1,4% muslimů, 1% pravoslavní. Hinduisté, židé a sikhové jsou zastoupeni méně než jedním procentem. 31% obyvatel jsou buď ateisté nebo bez vyznání.

Katolická církev tu má 30 diecézí a 59 biskupů, 5 225 kněží, přes 6 tisíc řeholnic, 35 tisíc katechetů a 245 seminaristů.
Katolická hierarchie byla ve Velké Británii znovu obnovena v roce 1850. Nekopíruje však původní strukturu před vznikem odštěpením anglikánů, právě struktura a názvy diecézí zůstaly Anglikánské církvi.

Po uvítání královnou se Benedikt XVI. přesunul do 5km vzdáleného sídla arcibiskupa Saint Andrews a Edinburgu, kde poobědval. Celou cestu městem, jemuž dominuje hrad na vrcholku vyhaslé sopky, lemovaly zástupy Skotů, ale i Italů, Poláků a Indů, kteří zde tvoří početnou menšinu a hlásí se ke katolické církvi.

Arcidiecéze Saint Andrews a Edinburgh, která v roce 2014 oslaví 200 let od svého založení. Má milion a půl obyvatel a z toho 7% jsou katolíci. A její arcibiskup kardinál Keith Michael Patrick O?Brien je předsedou biskupské konference Skotska.

ad 3. Odpoledne se papež z Edinburgu přesunul do Glasgow. Do největšího skotského města dorazil v 16.45. Od 17.15 (u nás 18:15) zde v Bellahoustonpark sloužil mši svatou z dnešní liturgické památky svatého Niniana, apoštola Skotska, který žil na přelomu 4. a 5. století. Katolíků je ve zdejší osmisettisícové arcidiecézi 24 %.
V Bellahoustonpark Svatého otce vřele přivítalo přibližně 100 tisíc lidí. V úvodu mše sv. jej pozdravil arcibiskup Mario Joseph Conti.
Bohoslužba se konala nedaleko místa, kde ji před téměř třiceti lety slavil Jan Pavel II., na což Benedikt XVI. navázal:

?Od této historické návštěvy se ve Skotsku i v církvi této země mnoho událo. S velkým uspokojením pozoruji, že povzbuzení kráčet ruku v ruce se svými křesťanskými bratry, které vám adresoval papež Jan Pavel II., přineslo větší důvěru a přátelství mezi členy církve ve Skotsku, episkopální skotskou církví a dalšími křesťanskými společenstvími. Dovolte mi, abych vás povzbudil k další modlitbě a společné práci při budování šťastnější budoucnosti Skotska, založené na našem společném křesťanském dědictví.?

V té souvislosti připomněl papež sté výročí od Světové misionářské konference v Edinburghu, která je všeobecně považována za místo zrodu moderního ekumenického hnutí.

? Mezi různé dary, které sv. Pavel vypočítává a které jsou určeny k rozvoji církve, patří také vyučování (srov. Řím 12,7). Hlásání evangelia bylo vždy doprovázeno péčí o slovo, slovo inspirované Bohem a péčí o kulturu, v níž toto slovo zapouští kořeny a rozvíjí se. Zde ve Skotsku mám na mysli tři středověké univerzity založené papeži, včetně univerzity sv. Ondřeje, která bude slavit šestisté výročí svého založení.
?
Evangelizace kultury je velmi důležitá v naší době, kdy hrozí, že ?diktatura relativismu? zatemní neměnnou pravdu o člověku, jeho údělu a jeho největším dobru. Existují dnes někteří lidé, kteří se snaží vytěsnit náboženské vyznání z veřejné sféry, privatizovat nebo jej dokonce líčit jako ohrožení rovnosti a svobody. Náboženství je však naopak skutečnou zárukou pravé svobody a úcty a vede nás k tomu, abychom v každém člověku viděli bratra nebo sestru. Proto vybízím zejména vás, věřící laiky, abyste ve shodě se svým křestním povoláním a posláním byli nejen veřejným příkladem víry, ale abyste ve veřejné sféře dokázali také obhajovat moudrost a onen pohled na svět, který vyplývá z víry. Dnešní společnost potřebuje jasné hlasy, které prosazují naše právo žít nikoli v džungli sebedestruktivních a svévolných svobod, ale ve společnosti, která pracuje na pravém blahobytu svých občanů, nabízí jim vedení a ochranu před jejich slabostmi a křehkostí. Nemějte strach věnovat se této službě ve prospěch vašich bratří a sester a budoucnosti vašeho milovaného národa.
?

Svatý otec pak povzbudil biskupy Skotska k péči o kněze a jejich posvěcení; kněze, aby hlásali evangelium s čistým srdcem a svědomím; mnichy, řeholníky a řeholnice Skotska, aby byli světlem stojícím na vrcholku hory a žili hodnověrným křesťanským životem modlitby a činnosti, který jasně dosvědčuje moc evangelia.

?Nakonec bych rád oslovil vás, drazí mladí katolíci Skotska (...) Nepomíjivé je pouze jedno: osobní láska Ježíše Krista ke každému z vás. Hledejte ho, poznejte a milujte ho a on vás osvobodí od otročení svůdnému, ale povrchnímu životu, který dnešní společnost často nabízí. Ponechte stranou to, co nemá hodnotu, a uvědomte si svoji důstojnost Božích dětí.?

Na závěr pak Benedikt XVI. řekl:

?Těší mě, že vás mohu ujistit o svých modlitbách ve starobylém jazyce vaší země: Sith agus beannachd Dhe dhuib uile; Dia bhi timcheall oirbh; agus gum beannaicheadh Dia Alba. Pokoj a požehnání od Boha ať je s vámi se všemi; Bůh vás ochraňuj; a Bůh ať žehná lidu Skotska!?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Zakončil Benedikt XVI. svou homilii při večerní bohoslužbě v Glasgow. Hned poté odletěl do Londýna, kde má zítra na programu mimo jiné setkání s anglikánským primasem, přestaviteli jiných náboženství či akademické obce.

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.9.10 Biskupové vyzývají k další reflexi nad papežovou návštěvou
22.9.10 Vedl jsem dialog pomocí argumentů této civilizace
19.9.10 Benedikt XVI. v Anglii ? 4. den
18.9.10 Benedikt XVI. v Anglii ? 3. den
17.9.10 Benedikt XVI. v Anglii ? 2. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti