Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

4.9.2010 

Otevřena první katolická univerzita ve Švédsku po 500 letech

Uppsala. Švédsko má první katolickou univerzitní instituci od časů reformace. Slavnostní inauguraci předsedal dnes v Uppsale generální představený jezuitů, p. Adolfo Nicolás. Institut nese jméno kardinála Newmana a nabízí bakalářské studium filosofie a teologie. Připraveny jsou ale také kurzy literatury, umění a hudby a počítá se ze zavedením dálkového studia. Oficiální schválení švédské vlády získal institut 8. dubna a hned následujícího dne Newmanův institut požehnal stockholmský biskup, Anders Arborelius, za přítomnosti zástupců Bonifatiuswerk, německé církevní nadace, která školu ekonomicky podporuje. Jak uvedl pro náš rozhlas rektor Institutu, O. Philip Geister SJ, volba jména kard. Newmana vyjadřuje úkol, který na sebe škola vzala ?totiž vytvářet prostor komunikace mezi katolickou tradicí a moderní společností - a vést tento dialog odvážně. Kromě toho mnozí profesoři institutu mají příběh podobný Newmanovu, i oni jsou konvertiti a ztotožňují se s jeho touhou hledat Pravdu,? uvedl švédský jezuita. Není bez zajímavosti, že oficiální působení jezuitského řádu bylo ve Švédsku povoleno teprve v 70. letech minulého století.

Potěšení nad obnovením katolického vysokého školství ve Švédsku vyjádřil také Benedikt XVI. ?Svatý otec se modlí za ty, kdo budou vyučovat, studovat a bádat na této nové univerzitě, aby ve světle Ducha svatého s otevřeným srdcem a myslí usilovali o Boží a lidskou moudrost,? čteme v telegramu podepsaném vatikánským státním sekretářem. Benedikt XVI. dále vyjadřuje naději, že Newmanův institut upevní intelektuální a duchovní vztahy mezi Severskými zeměmi a ostatní Evropou, jak to dělala univerzita v Uppsale, založená v 15. století papežem Sixtem IV. V závěru papež svěřuje Institut přímluvě sv. Brigity, která se nedaleko Uppsaly narodila, a ctihodného Johna Henryho Newmana, muže hodného následování, jak potvrdí církev už za dva týdny jeho blahořečním v Birminghamu.

Generální představený Tovaryšstva Ježíšova řekl v homilii během inaugurační mše svaté nového Institutu, že nasazení kardinála Newmana při hledání pravdy i za cenu osobních obětí může dobře charakterizovat také práci nového institutu. Z Uppsaly k tomu O. Adolfo Nicolás v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas dodal:

?Pravdu máme hledat neustále. Musíme jít proti předsudkům, proti ustáleným míněním, které občas lidé pokládají ze nepochybné, proti předpokladům, které nezřídka bývají velmi slabé a zakládají se na povšechných dojmech i anekdotách, na povrchních úsudcích, které se dělají snadno, ale ne vždy jsou správné. Hledání pravdy tedy vždycky naráží na nezbytnost čelit míněním, která jsou rozšířena jako všeobecně platná. A třebaže nyní žádné problémy nejsou, protože se těšíme velké podpoře místní církve i státu, určitě se na ně narazí, až se začne hledat pravda. Tak tomu bylo vždycky. Stalo se tak v Ježíšově případě, stalo se to sv. Pavlovi a stane se tak i nám.?

Jaký význam spatřujete v otevření první katolické univerzity v protestantské zemi po pěti stech letech?

?Pro mne je to především svědectví velké otevřenosti Švédska. Ještě během svého dlouholetého pobytu v Japonsku jsem od japonských diplomatů věděl, že Švédsko je země velmi otevřená, poctivá a že přijímá pluralismus nejen jako nutnost, protože to jinak nejde, ale jako pozitivní možnost a to opět z hlediska nejenom přílivu pracovních sil, ale také odlišných způsobů myšlení a tradic. Právě jsem se setkal se švédskou luteránskou pastorkou, která mi říkala, že ve Švédsku rostou jako houby po dešti skupiny zajímající se o spiritualitu sv. Ignáce z Loyoly. Ta je totiž zaměřená k osobnímu růstu, což je svrchovaně moderní, a lidé po něm touží. Někdy se totiž poklady církve ocitnou ve skrytu a jindy zase znovu vycházejí najevo. Myslím, že sv. Ignác si osvojil velmi hlubokou spiritualitu, kterou se mu podařilo systematizovat a tento systém se zde nyní začíná šířit. Pokládám to za velmi důležitý krok.?

Říká O. Nicolás, generální představený jezuitů o otevření první katolické univerzity ve Švédsku.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.9.20 Švédsko mění svou tvář – inkulturace selhává
14.7.20 Kardinál Arborelius: Temná noc sv. Jana od Kříže rezonuje s naší zkušeností
28.11.19 Švédská královna Silvia: Před dvaceti lety se sexuální zneužívání nezletilých vůbec neřešilo
18.1.19 Kardinál Arborelius: Vlažní muslimové konvertovali, když se jim dostalo Kristovy lásky
20.12.18 Ekumenická bohoslužba za polárním kruhem



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti