Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

9.6.2010 

Benedikt XVI. o své návštěvě na Kypru

Benedikt XVI. na gen. audienci, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,

Dnes bych se rád zmínil o své apoštolské cestě na Kypr, kterou lze z mnoha hledisek klást do souvislosti s těmi předešlými do Svaté země a na Maltu. Díky Bohu, dopadla tato pastorační návštěva velmi dobře a šťastně dosáhla svých cílů. Již sama o sobě byla historickou událostí. Ještě nikdy předtím totiž římský biskup nenavštívil tuto zemi, jež byla požehnána apoštolskou prací svatého Pavla a svatého Barnabáše a je tradičně považována za součást Svaté země. Ve šlépějích apoštola národů jsem se stal poutníkem evangelia především proto, abych upevnil ve víře malá, ale vitální katolická společenství tohoto ostrova, a povzbudil je, aby pokračovala v cestě k plné jednotě mezi křesťany, zejména s pravoslavnými bratry. Zároveň jsem chtěl v duchu obejmout všechny národy Blízkého Východu a ve jménu Páně jim požehnat a vyprošovat u Boha dar míru. Zakusil jsem srdečné přijetí, kterého se mi dostávalo všude, a rád využívám této příležitosti k tomu, abych znovu vyjádřil svou hlubokou vděčnost v první řadě maronitskému arcibiskupovi Kypru, mons. Joseph Soueifovi, a Jeho blaženosti mons. Fouad Twalovi a jejich spolupracovníkům, jejichž apoštolského působení se velice cením. Moje hluboké uznání patří také posvátné synodě Kyperské pravoslavné církve, obzvláště Jeho blaženosti Chrysostomovi II., arcibiskupovi Nové Justiniány a celého Kypru, jehož jsem mohl bratrsky obejmout, jakož i prezidentovi republiky, všem občanským představitelům a těm, kteří se různými způsoby chvályhodně přičinili o zdařilý průběh této mojí pastorační návštěvy.

Začala 4. června ve starobylém městě Pafu, kde jsem se cítil obklopen atmosférou, která vyjadřovala jakousi vnímatelnou syntézu dvou tisíce let křesťanských dějin. Tamější archeologické vykopávky jsou znamením starobylého a slavného duchovního dědictví, které si dosud uchovává svůj mocný vliv na život této země. U kostela svaté Kyriaka Chrysopolitissa, pravoslavného místa kultu, které mohou využívat také katolíci a anglikáni a které se nachází uprostřed archeologických vykopávek, se konala působivá ekumenická bohoslužba. Spolu s pravoslavným arcibiskupem Chrysostomem II. a představiteli arménské, luteránské a anglikánské komunity jsme bratrsky potvrdili své vzájemné uznání a nevratné ekumenické úsilí. Tyto pocity jsem poté sdělil jeho blaženosti Chrysostomovi II. na srdečném setkání v jeho rezidenci, kde jsem také konstatoval, jak mocně je Kyperská pravoslavná církev spojena s osudy tohoto lidu, jenž s vděčností uchovává v blahé paměti arcibiskupa Makaria III., jenž je všeobecně pokládán za otce a dobrodince národa, a kterému jsem také vzdal hold krátkým zastavením u jeho památníku. Toto zakořenění v tradici nebrání pravoslavné církvi, aby se společně s katolickou komunitou rozhodně zasazovala o ekumenický dialog, jenž je oboustranně živen upřímnou touhou po znovu nastolení plné a viditelné jednoty mezi církvemi Východu i Západu.

Druhou etapu návštěvy jsem zahájil 5. června v Nikósii, hlavním městě ostrova, návštěvou prezidenta republiky, který mne přijal s velkou laskavostí. Na setkání s občanskými činiteli a diplomatickým sborem jsem poukázal na důležitost zakládat pozitivní legislativu na etických principech přirozeného zákona a prosazovat tak morální pravdy ve veřejném životě. Byl to apel na rozum, založený na etických principech a obsahující náročné zásady pro dnešní společnost, která často již neuznává kulturní tradici, na níž je založena.

Bohoslužba slova, která se konala na základní škole svatého Marona představovala jeden z nejpůsobivějších momentů setkání s katolickým společenstvím Kypru v jeho maronitské a latinské složce, a umožnila mi poznat zblízka apoštolskou horlivost kyperských katolíků. Ta se vyjadřuje také prostřednictvím výchovného a sociálního působení v desítkách institucí, které slouží celé společnosti a váží si jich vládní představitelé, jakož i veškerá populace. Byl to radostný a sváteční moment, oživený nadšením mnoha dětí a mladých. Nechyběl také vzpomínkový aspekt, který mi umožnil s pohnutím vnímat duši maronitské církve, která právě letos slaví 1600 let od smrti svého zakladatele, svatého Marona. V této souvislosti byla obzvláště významná přítomnost některých maronitských katolíků ze čtyř vesnic ostrova, kde jsou křesťané lidem, jenž trpí a doufá. Projevil jsem své otcovské porozumění jejich touhám a očekáváním.

Při této bohoslužbě jsem mohl obdivovat apoštolské nasazení latinské komunity, vedené péčí latinského Jeruzalémského patriarchy a pastorační horlivostí menších bratří ze Svaté země, kteří slouží tamějšímu lidu s nepolevující velkorysostí. Katolíci latinského ritu, kteří jsou velmi aktivní v charitativní oblasti, věnují zvláštní pozornost pracujícím a těm, kteří se ocitli v nouzi. Všechny katolíky, latinské i maronitské, jsem ujistil, že na ně pamatuji v modlitbě, a povzbudil je, aby dosvědčovali evangelium také prostřednictvím trpělivého úsilí o vzájemnou důvěru mezi křesťany a nekřesťany, aby byl budován trvalý mír a harmonie mezi národy.

Výzvu k důvěře a naději jsem zopakoval během mše svaté, slavené ve farnosti Svatého kříže za přítomnosti kněží, zasvěcených osob, jáhnů, katechetů a exponentů laických sdružení a hnutí tohoto ostrova. Na pozadí reflexe o mystériu kříže jsem se pak s upřímnou výzvou obrátil ke všem katolíkům Blízkého Východu, aby navzdory velkým zkouškám a dobře známým těžkostem nepodléhali neútěše a pokušení emigrovat, neboť jejich přítomnost v tomto regionu je nezastupitelným znamení naděje. Ujistil jsem zejména kněze a řeholníky o srdečné a intenzivní solidaritě celé církve, jakož i nepřetržité modlitbě k Pánu za to, aby jim nadále pomáhal být živou a usmiřující přítomností.

Vrcholným momentem apoštolské cesty bylo zajisté předání Instrumentum laboris zvláštního zasedání biskupské synody o Blízkém Východě. Došlo k tomu v neděli 6. června ve sportovním paláci v Nikósii na závěr slavnostní eucharistické liturgie, které se účastnili patriarchové a biskupové různých církevních společenství Blízkého Východu. Účast Božího lidu byla jednomyslná ?s hlasitým jásotem a chvalozpěvem ve svátečním průvodu?, jak praví Žalm 42 (42,5). Zakusili jsme to konkrétně také díky přítomnosti mnoha imigrantů, kteří představují významnou skupinu v katolické populaci ostrova, do níž se bez potíží integrovali. Společně jsme se modlili za duši zesnulého biskupa Liugi Padoveseho, předsedy biskupské konference Turecka, jehož nenadálá a tragická smrt nás naplnila zármutkem a zděšením.

Téma synodálního zasedání o Blízkém Východě, které se bude letos v říjnu konat v Římě, hovoří o společenství a otevření vůči naději: ?Katolická církev na Blízkém Východě: společenství a svědectví?. Tato významná událost bude setkáním katolického společenství této oblasti v různosti jeho ritů, ale zároveň ve snaze o obnovu dialogu a odvahy do budoucnosti. Bude proto provázeno upřímnou modlitbou celé církve, v jejímž srdci Blízký Východ zaujímá zvláštní místo, protože právě tam se dal Bůh poznat našim otcům ve víře. Nicméně, nebude chybět ani pozornost dalších subjektů světového společenství, zvláště protagonistů veřejného života, pozvaných k účasti na trvalém úsilí o to, aby tento region mohl překonat situace utrpení a konfliktu, jimiž je doposud sužován, a nalézt tak konečně mír ve spravedlnosti.

Těsně před svým rozloučením s Kyprem jsem navštívil také maronitskou katedrálu v Nikósii, kde byl přítomen rovněž antiochijský patriarcha Maronitů kard. Pierre Nasrallah Sfeir. Opět jsem vyjádřil svou blízkost a hluboké porozumění všem společenstvím starobylé maronitské církve na tomto ostrově, k jehož břehům maronité přicházeli v různých dobách a byla zde často těžce zkoušena věrnost jejich specifickému křesťanskému odkazu, jehož historické a umělecké památky představují kulturní poklad celého lidstva.

Drazí bratři a sestry, vrátil jsem se do Vatikánu naplněn vděčností k Bohu a s pocity upřímného uznání a vážnosti k obyvatelům Kypru, kteří mi dali pocítit svou pohostinnost a porozumění. Na ušlechtilé kyperské půdě jsem byl svědkem apoštolského působení různých tradic jediné Kristovy církve a cítil jsem takřka jednohlasný tlukot mnoha srdcí. Právě tak, jak to vyjadřovalo téma této cesty: ?Jedno srdce, jedna duše?. Kyperská katolická komunita ve svém maronitském, arménském a latinském výrazu se nepřetržitě snaží být jedním srdcem a jednou duší jak dovnitř, tak navenek ve svých srdečných a konstruktivních vztazích s pravoslavnými bratry a dalšími křesťany. Kéž kyperský lid a další národy Blízkého Východu spolu se svými vládami a představiteli různých náboženství společně vytvářejí pokojnou budoucnost v přátelství a bratrské spolupráci. Modleme se, aby na přímluvu Nejsvětější Panny, Duch svatý tuto apoštolskou cestu obdařil plody, a na celém světě oživil misijní poslání církve, založené Kristem, aby hlásala všem národům evangelium pravdy, lásky a pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.6.10 Benedikt XVI. o společenství Těla Kristova - 3. den návštěvy na Kypru
5.6.10 Benedikt XVI. o mystériu kříže - 2. den návštěvy na Kypru
4.6.10 Benedikt XVI. na Kypru - 1. den
4.6.10 Církevní společenství je dar i výzva k misii
4.6.10 Přicházím upevnit vzájemnou důvěru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti