Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

6.6.2010 

Modlím se za mír na celém Kypru

Benedikt XVI. na rozloučenou, Kypr - Larnaca

Česká sekce RV

Pane prezidente,
Vážení veřejní činitelé,
Dámy a pánové,

po krátké, ale plodné apoštolské cestě na Kypr nadešla pro mne chvíle rozloučení.

Pane prezidente, děkuji Vám za laskavá slova a jsem šťastný, že vám mohu vyslovit svou vděčnost za všechno, co jste vy, vaše vláda, občanští i vojenští představitelé učinili pro to, aby se moje návštěva stala významným úspěchem.

Loučím se s vaší zemí a jako mnozí poutníci přede mnou si odnáším poznání, že Středozemí tvoří bohatá mozaika národů s jejich vlastní kulturou, krásou, srdečností a lidskostí. Navzdory této skutečnosti nejsou Blízkému východu cizí konflikty a prolévání krve, jak jsem viděli v posledních dnech. Zintenzívněme své úsilí, abychom vytvořili skutečný a trvalý mír pro všechny národy tohoto regionu.

Vzhledem k tomuto všeobecnému cíli může Kypr hrát výjimečnou roli při prosazování dialogu a spolupráce. Díky trpělivé snaze o mír pro vaše domovy a o blahobyt pro své blízké budete dobře připraveni k naslouchání a chápání všech aspektů mnoha složitých otázek. Pomůžete tak národům k dosažení většího vzájemného porozumění. Cesta, na kterou jste se vydali, je jednou z těch, na které mezinárodní společenství pohlíží s velkým zájmem a nadějí. S uspokojením zaznamenávám veškerou již vynaloženou snahu ve prospěch míru pro váš lid a pro celý ostrov Kypr.

Děkuji Bohu za tyto dny, v nichž se uskutečnilo první setkání kyperského katolického společenství s Petrovým nástupcem ve vaší zemi, a s vděčností si také připomínám svá setkání s dalšími křesťanskými představiteli, zejména s Jeho blažeností Chrysostomem II. a dalšími představiteli kyperské církve, kterým děkuji za jejich bratrské přijetí. Doufám, že moje návštěva zde může být dalším krokem na cestě, kterou svým objetím v Jeruzalémě zahájili tehdejší patriarcha Athenagoras a můj předchůdce papež Pavel VI. Jejich první společně vykonaná prorocká gesta nám ukázala cestu, v níž máme pokračovat. Přijali jsme božskou výzvu, abychom byli bratři a kráčeli bok po boku ve víře, v pokoře před všemohoucím Bohem a v neoddělitelných poutech vzájemné lásky. Všechny věřící křesťany vybízím, aby pokračovali na této cestě, a chtěl bych je ujistit, že katolická církev se bude s Boží milostí snažit docílit dokonalé jednoty v lásce skrze hlubší úctu k tomu, co je katolíkům i pravoslavným nejdražší.

Dovolte mi rovněž, abych ještě jednou vyjádřil svou upřímnou naději a modlitbu za to, aby křesťané a muslimové byli kvasem pokoje a smíření mezi Kypřany a byli tak příkladem pro ostatní země.

Nakonec bych rád, pane prezidente, povzbudil vás a vaši vládu ve vaší velké odpovědnosti. Jedním z vašich nejdůležitějších úkolů, jak dobře víte, je zajistit mír a bezpečnost pro všechny Kypřany. Protože jsem trávil minulé noci na apoštolské nunciatuře, která shodou okolností leží v neutrální zóně Spojených národů, osobně jsem viděl alespoň něco ze smutného rozdělení ostrova a také pochopil ztrátu významné části kulturního dědictví, které patří celému lidstvu. Naslouchal jsem rovněž Kypřanům ze severu, kteří se chtějí pokojně vrátit do svých domovů a do své práce. Jejich prosby mě hluboce dojaly. Jistě, pravda a smíření spolu se vzájemnou úctou jsou nejpevnějším základem pro bezpečnou budoucnost tohoto ostrova, pro stabilitu a prosperitu jeho lidu. Z tohoto hlediska se v posledních letech mnohého dosáhlo skrze konkrétní dialog, i když ještě mnoho zbývá učinit, aby rozdělení bylo odstraněno. Dovolím si povzbudit vás a vaše spoluobčany, abyste trpělivě a vytrvale se svými sousedy pracovali na vytvoření lepší a bezpečnější budoucnosti pro vás a vaše děti. Ujišťuji vás, že se stejně jako vy modlím za mír na celém Kypru.

Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι, με αυτά τα σύντομα λόγια, σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεος και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας!
(Pane prezidente, drazí přátelé, těmito slovy se s vámi loučím. Tisíceré díky! Kéž vám Nejsvětější Trojice a Panna Maria, celá svatá, navěky žehná. Sbohem! Pokoj s vámi.)?

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
24.8.12 Kyperský pravoslavný arcibiskup: Evropa by měla zavřít Turecku dveře
9.6.12 Moskevský patriarcha Kirill na návštěvě Kypru
12.4.12 Turecko se snaží vymýtit křesťanství z okupované části Kypru
20.6.11 USA se zasazují o náboženskou svobodu na Kypru
3.1.11 Porušení náboženské svobody okupační tureckou vládou na Kypru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti