Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

23.12.2009 

Vatikán vysvětluje smysl dekretu o hrdinských ctnostech

Vatikán. Tiskové středisko Svatého stolce vydalo následující sdělení k dekretu o hrdinských ctnostech Pia XII.:

?Papežův podpis pod dekretem o hrdinských ctnostech Pia XII. vzbudil určité reakce v židovském světě pravděpodobně proto, že jde o podpis, jehož význam je jasný v prostředí katolické církve a jejím příslušným činitelům. Patrně si však zaslouží některá vysvětlení s ohledem na širší veřejnost, zejména židovskou, jež je pochopitelně velmi citlivá na všechno, co se týká historického období druhé světové války a holocaustu.

Když papež podepisuje dekret o hrdinských ctnostech Božího služebníka, tzn. osoby, u níž probíhá beatifikační proces, potvrzuje kladné hodnocení, o kterém ? po pečlivém zkoumání spisů a svědectví ? již hlasovala Kongregace pro svatořečení a které tvrdí, že kandidát žil výjimečným způsobem křesťanské ctnosti a projevil svou víru, naději a lásku způsobem, který převyšuje to, co se normálně od věřících očekává. Proto může být nabídnut jako vzor křesťanského života Božímu lidu. Přirozeně se v tomto hodnocení berou do úvahy okolnosti, ve kterých dotyčná osoba žila, a je proto zapotřebí zkoumání z historického hlediska.

Toto hodnocení se však podstatně týká svědectví křesťanského života, které dotyčná osoba vydala (jejího intenzivního vztahu k Bohu a ustavičného hledání evangelní dokonalosti, jak řekl papež minulou sobotu ve své promluvě ke členům Kongregace pro svatořečení); netýká se však hodnocení historického významu všech jejích rozhodnutí. I eventuální následná beatifikace spadá do této linie. Nabízí totiž Božímu lidu - za pomoci další opory v podobě znamení mimořádné milosti dané Bohem na přímluvu Božího služebníka ? určitý vzor znamenitého křesťanského života. U příležitosti beatifikace Jana XXIII. a Pia IX. prohlásil Jan Pavel II.: ?Svatost žije v dějinách a každý světec není zbaven omezení a podmínek, jež jsou vlastní našemu lidství. Církev blahořečením svého syna neoslavuje jednotlivá historická rozhodnutí, která přijal, ale spíše jej vystavuje k napodobování a úctě pro jeho ctnosti na chválu božské milosti, která se v nich zračí? (3.9.2000).

Ani v nejmenším to tedy neznamená, že bude omezena diskuse o konkrétních rozhodnutích Pia XII. za situace, v níž se nacházel. Církev ze své strany tvrdí, že byla přijata s čistým úmyslem sloužit co nejlépe nejvyšší a dramatické zodpovědnosti Papeže. V každém případě pozornost a starost Pia XII. o osud židů, tedy záležitost, která je zajisté relevantní pro hodnocení jeho ctností, jsou široce dosvědčeny a uznávány také mnohými židy. I v budoucnosti tedy zůstává pro historiky na jejich poli otevřena možnost zkoumat a hodnotit. A v konkrétním případě je pochopitelná žádost o zpřístupnění příslušných dokumentů. Již Pavel VI. chtěl usnadnit toto bádání zveřejněním svazků Akt a dokumentů. Pro kompletní otevření archívů ? jak již bylo vícekrát řečeno ? je třeba uspořádat a katalogizovat mimořádné množství dokumentů, což si vyžádá technický čas ještě několika let.

Pokud jde o fakt, že dekrety o hrdinských ctnostech Jana Pavla II. a Pia XII. byly promulgovány ve stejný den, neznamená to, že od tohoto okamžiku budou obě kauzy probíhat společně. Obě kauzy jsou zcela nezávislé a každá má svůj vlastní průběh. Není tedy žádný důvod vznášet hypotézu eventuální současné beatifikace.

Závěrem jen tolik, že postoje velkého přátelství a respektu papeže Benedikta XVI. k židovskému lidu byly již mnohokrát dosvědčeny a nacházejí nepopiratelné svědectví v jeho vlastní teologické práci. Je tedy jasné, že nedávný podpis dekretu nelze v žádném případě vykládat jako akt nepřátelství vůči židovskému lidu a lze si přát, aby nebyl považován za překážku na cestě dialogu mezi judaismem a katolickou církví. Lze si dokonce přát, aby nadcházející návštěva papeže v římské synagoze byla příležitostí k srdečnému a opětovnému potvrzení a upevnění těchto svazků přátelství a vážnosti.?

Říká O.Federico Lombardi, ředitel vatikánského tiskového střediska.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.6.10 Vatikánský tiskový mluvčí shrnul cestu Benedikta XVI. na Kypr
15.5.10 Obdivuhodná cesta, jež ukázala obrovskou vitalitu církve
25.7.07 Cena Angela Narducciho letos pro o.Lombardiho



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti