Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

5.10.2009 

Benedikt XVI.: ?První? svět exportuje toxický duchovní odpad: materialismus a relativismus

Vatikán. V bazilice sv. Petra v neděli dopoledne Benedikt XVI. slavil spolu s 244 biskupy eucharistii, kterou bylo zahájeno zvláštní zasedání biskupské synody pro Afriku. Svatý otec ve své homilii na liturgická čtení 27.neděle připomněl nejprve charakteristický a jednotící prvek jinak rozmanité kulturní reality afrického kontinentu:

?V Africe jsou přirozeně mnohé a různé kultury, ale zdá se, že všechny se shodují v tomto bodě: Bůh je stvořitel a pramen života. A život ? jak dobře víme ? se primárně projevuje ve spojení muže a ženy a narozením dětí; božský zákon, vepsaný do přirozenosti je proto silnější a prvořadý vzhledem k jakémukoliv lidskému zákonu, podle jasného a stručného Ježíšova tvrzení: ?Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj? (Mk 10,9). Tato perspektiva není v první řadě morální. Týká se dříve bytí než povinnosti, řádu vepsaného do stvoření. ?

Odtud pak Svatý otec vypočítal tři hlavní okruhy synodálních diskusí: primát Boha, manželství a děti. Podle papeže je Afrika z hlediska svého hlubokého smyslu pro Boha ?nedocenitelnou pokladnicí pro celý svět?:

?Když se mluví o pokladech Afriky, myslí se hned na přírodní zdroje, na které jsou bohatá její území a které se, bohužel, staly a občas nadále jsou důvodem vykořisťování, konfliktů a korupce. Boží Slovo nám však ukazuje jiný poklad: duchovní a kulturní, který má lidstvo zapotřebí ještě více než suroviny, neboť ? jakby řekl Ježíš ? ?Co prospěje člověku, když získá celý svět, ale ztratí svou duši?? (Mk 8,32) Ztratí sebe sama? Z tohoto hlediska představuje Afrika pro lidstvo, které vykazuje krizi víry a naděje, jakési obrovské duchovní ?plíce?. I tyto ?plíce? však mohou onemocnět. A nyní je ohrožují přinejmenším dvě nebezpečné choroby: zejména je to nemoc, která se již rozšířila v západním světě, totiž praktický materialismus, kombinovaný s relativistickým a nihilistickým myšlením. Aniž bychom se důkladněji zabývali původem těchto chorob ducha, přesto zůstává neoddiskutovatelné, že takzvaný ?první? svět občas exportoval a exportuje toxický duchovní odpad, který zamořuje obyvatelstvo ostatních kontinentů, zvláště afrického. V tomto smyslu kolonialismus, který na politickém poli skončil, nikdy vlastně zcela nezanikl. V téže perspektivě je však třeba poukázat na druhý ?virus?, který by mohl Afriku také nakazit, totiž náboženský fundamentalismus, smíšený s politickými a ekonomickými zájmy. Na africkém kontinentě se rozmáhají skupiny, které se hlásí k různé náboženské příslušnosti, odvolávají se na jméno Boží, ale činí tak podle logiky, která odporuje té božské, protože vyučují a praktikují nikoli lásku a respekt vůči svobodě, nýbrž nesnášenlivost a násilí.?

V souvislosti tématem manželství, které se vyskytovalo v nedělení liturgickém čtení, připomněl Benedikt XVI. ?podivuhodný cyklus katechezí, které tomuto argumentu věnoval Jan Pavel II.? U nás vyšly tyto katecheze pod názvem Teologie těla. Benedikt XVI. v této souvislosti připomněl:

?Manželství, jak ho prezentuje Bible, neexistuje mimo vztah k Bohu. Manželský život muže a ženy a tedy život, který odtud plyne, je vepsán do společenství s Bohem a ve světle Nového zákona se stává obrazem trojiční Lásky a svátostí jednoty Krista a církve. V míře, v níž uchovává a rozvíjí svoji víru, má Afrika nezměrné zdroje na rozdávání, pokud jde o prospěch rodiny, založené na manželství.?

Potom Benedikt XVI. poukázal na třetí okruh pozornosti začínajícího synodálního zasedání:

?Dnešní liturgie, obsahující ve své evangelní perikopě také text o Ježíšovi a dětech (Mk 10,13-15), nás vybízí, abychom hned od počátku našich pastoračních starostí měli na zřeteli realitu dětství, která představuje početnou a bohužel trpící část africké populace. Ve scéně, kdy Ježíš přijímá děti a rozmrzele přitom odporuje samotným učedníkům, kteří je chtějí oddálit, vidíme obraz církve, která v Africe a v každé další části světa projevuje svoji mateřskost zejména ve vztahu k těm nejmenším a to ještě dříve než se narodí. Církev stejně jako Pán Ježíš nespatřuje v dítěti na prvním místě příjemce nezbytné péče, a již vůbec ne pietismu nebo manipulace, ale osobu v plném smyslu slova, která svým vlastním způsobem bytí ukazuje mistrovskou cestu vstupu do Božího království, tj. cestu bezpodmínečného svěření se lásce Boží.?

Svatý otec pak připomněl apoštolskou exhortaci Jana Pavla II. Ecclesia in Africa z prvního zvláštního zasedání biskupské synody, které se konalo roku 1994 a poukázal na to, že evangelizace zůstává přirozeně platným a primárním úkolem, stejně jako budování církve jakožto rodiny Boží. Benedikt XVI. zmínil také výzvy, které se vnitřních i vnějších otázek církve a poukázal na to, že svatost je povolání jak pastýřů, tak věřících laiků.

?Evangelizací a humanizací může církev v Africe dát zajisté velký přínos celé společnosti, která, bohužel, v různých zemích zakouší chudobu, spravedlnost, násilí a války. Povoláním církve, společenství lidí smířených s Bohem a mezi sebou, je být proroctvím a kvasem smíření mezi jednotlivými etnickými, lingvistickými a také náboženskými skupinami v rámci jednotlivých národů i celého kontinentu. Smíření, dar Boží, který mají lidé vyprošovat a přijímat, je stabilním základem budování pokoje, nezbytnou podmínkou autentického rozvoje lidí i společnosti podle plánu spravedlnosti, chtěné Bohem. Afrika, otevřená pro výkupnou milost vzkříšeného Pána, tak bude osvěcována stále více jeho světlem, nechá se vést Duchem svatým, stane se požehnáním pro univerzální církev a přinese hodnotný vklad do budování spravedlivého a bratrského světa. ?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Řekl v neděli dopoledne Benedikt XVI. v zaplněné bazilice sv. Petra v závěru své homilie ze zahajovací mše svaté zvláštního zasedání biskupské synody pro Afriku.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
17.11.11 Koncert v Beninu doprovodí příjezd Benedikta XVI.
25.10.09 Benedikt XVI. zakončil biskupskou synodu o Africe eucharistií
25.10.09 Benedikt XVI. vyslovil uspokojení s průběhem synody o Africe
25.10.09 Vstaň a jdi, církvi afrického kontinentu, nejsi sama
24.10.09 Zasedání biskupské synody o Africe skončilo



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti