Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

27.9.2009 

Papež poprvé v Brně - 2.den návštěvy

Brno-Praha. 1. Mše svatá v Brně-Tuřanech.
2. Ekumenické setkání v arcibiskupském paláci.
3. Setkání s akademickou obcí České republiky.

1. Mše svatá v Brně-Tuřanech.

Na 150 tisíc věřících dnes přivítalo Benedika XVI. na letišti v Brně-Tuřanech. Z Prahy sem přiletěl prezidentským speciálem a jeho přistání v 9.20 doprovázelo zvonění zvonu nejen v Brně ale v celé brněnské diecézi. Mezi přítomnými bylo také na 15 tisíc Slováků, věřící z Polska, Německa a Rakouska - k těm se papež obrátil v jejich rodných jazycích po modlitbě Anděl Páně. Při bohoslužbě koncelebrovalo čtyřicet biskupů a tisíc kněží, z toho více než dvě stě ze zahraničí.
Před oltářem byly přítomny také mnohé osobnosti ze společenského a politického života: prezident republiky Václav Klaus, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek nebo brněnský primátor Roman Onderka. Ti Svatého otce přivítali hned u letadla spolu s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem, který Svatému otci jako osobní dar předal kopii závěsného křížku, nalezeného u Mikulčic v blízkosti základů trojlodní baziliky z velkomoravské doby. Vedle oltáře, na němž papež slavil eucharistii, stála socha Panny Marie Tuřanské z nedalekého mariánského poutního místa, jedna z nejstarších dřevěných plastik nalezených na našem území.

?Jako nástupce apoštola Petra přicházíte z Říma, kde svatí Petr a Pavel a s nimi řada dalších hlásali Krista a prolili pro něj svou krev. Díky jejich svědectví se radostná zvěst dostala i k nám. Naše katedrála je zasvěcena dvojici těchto velkých apoštolů ? svatému Petru a Pavlovi. Vaše Svatosti, vítejte tedy doma.?
- uvítal na začátku bohoslužby Svatého otce brněnský biskup Vojtěch Cirkle, který také připomněl téma dnešního setkání: naději, kterou symbolizovala kotva umístěná nedaleko podia.

?Pojďte ke mně, všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi, a já vás občerstvím? (Mt 11,28). Ježíš zve každého svého učedníka, aby s ním zůstal, aby v něm našel posilu, oporu a útěchu. S tímto pozváním se obrací především na naše liturgické shromáždění, ve kterém je zde, spolu s Petrovým nástupcem, v myšlenkách shromážděno celé vaše církevní společenství.?

Řekl opět česky Benedikt XVI. ve své homilii. Potvrdil pak, že téma naděje přijal s myšlenkou jak na Českou republiku, tak na Evropu a lidstvo celého světa, které prahne po něčem, o co by pevně opřelo svou budoucnost.

?V prvním čtení (Iz 61,1-3a) se prorok Izaiáš představuje jako obdařený posláním hlásat všem zarmouceným a chudým osvobození, útěchu, radost. Tento text převzal Ježíš a začlenil jej do svého kázání. Dokonce výslovně řekl, že prorokovo zaslíbení se vyplnilo na něm (srov. Lk 4,16-21). Plně se uskutečnilo, když nás Ježíš svou smrtí na kříži a zmrtvýchvstáním osvobodil z otroctví sobectví a zla, hříchu a smrti. A toto je poselství spásy, starobylé a vždy nové, jež církev hlásá od pokolení do pokolení: Kristus ukřižovaný a zmrtvýchvstalý, Naděje lidstva!?

Jak víra v Boha, tak naděje byly odsunuty na rovinu pouze soukromou, zatímco ve veřejném životě se prosadila víra ve vědecký a ekonomický pokrok, který je důležitý a potřebný, ale nestačí k tomu, aby zaručily morální blaho společnosti.

?Ano, člověk potřebuje být osvobozen od materiální tísně. Mnohem podstatnější však je, aby se zachránil před zlem, které postihuje ducha.?

Mezi světci, kteří nám mohou být povzbuzením, neopomněl Benedikt XVI. v závěru své homilie zmínit také blahoslavenou Restitutu Kafkovou, řeholnici narozenou v Brně a zavražděnou nacisty ve Vídni.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po mši svaté následovala modlitba Anděl Páně, v níž Benedikt XVI. připomněl svého předchůdce.

?Je tomu nyní už 20 let, kdy se Jan Pavel II. rozhodl navštívit střední a východní Evropu po pádu totalitního komunistického režimu. Chtěl začít svou pastýřskou cestu na Velehradě, v centru slavných unionistických kongresů jako předchůdců ekumenismu mezi slovanskými národy, známém v celém křesťanském světě. Kromě toho si pamatujete na jinou jeho návštěvu: v roce 1995 na Svatém Kopečku u Olomouce s nezapomenutelným setkáním s mládeží. Chtěl bych myšlenkově navázat na učení svého ctihodného předchůdce a vyzvat vás, abyste zůstali věrni svému křesťanskému povolání a evangeliu, abychom společně vytvářeli budoucnost solidarity a míru.?

Morava je země bohatá na mariánská poutní místa, řekl papež a zmínil přitom Svatý Hostýn, kam by se chtěl ?alespoň v myšlenkách vydat na pouť?.

?Je důležité neztratit ze zřetele ideál, který vyjadřovaly tradiční zvyky, a především by mělo být udržováno duchovní dědictví vašich předků, aby bylo nejen zachováno, ale aby i odpovídalo potřebám dnešní doby.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před Anděl Páně je ZDE

Po modlitbě Anděl Páně následovalo apoštolské požehnání, kterým papež požehnal také tři nové zvony či čtyři desítky základních kamenů nových kostelů a dalších církevních staveb.
Ve 12:45 odletěl Svatý otec zpět do Prahy a pro poutníky na tuřanském letišti pokračoval program až do 16.00.
Setkání v Brně komentoval také tiskový mluvčí Svatého Stolce O.Federico Lombardi:

?Ten, kdo zažil dnešní mši, s více než 100 tisíci lidmi účastnícími se eucharistie, řekne si: jsme sice v sekularizované zemi, ale také v zemi, v níž je křesťanská komunita velmi živá, plná víry, plná naděje a může velmi přispět do společnosti, v níž žije.?

2. Ekumenické setkání v pražském arcibiskupském paláci.

Odpolední program návštěvy Svatého otce měl dvě části. Nejprve to bylo setkání se členy Ekumenické rady církví a se zástupci židovské obce v arcibiskupském paláci v Praze. Benedikta XVI. oslovil nejprve předseda ekumenické rady církví dr. Pavel Černý z církve bratrské:

?Jsme vděčni, že z iniciativy mnoha odborníků ? teologů a historiků a pod záštitou Vašeho předchůdce ? papeže Jana Pavla II. došlo k historickému symposiu v Římě, které nám pomohlo, abychom Jana Husa mohli společně brát jako postavu středověkého křesťana, který sjednocuje a jehož charakter a zápas o pravdu má co povědět do našich zápasů i dnes.?

Na toto téma pak ve své promluvě navázal Benedikt XVI., když řekl:

?Modlím se, aby podobné ekumenické iniciativy přinesly plody nejen ve snaze o jednotu křesťanů, ale i k prospěchu celé evropské společnosti.?

Na to pak Svatý otec navázal zmínkou o dějinách křesťanství, které jsou ve vlastním smyslu dějinami Evropy. Její představy spravedlnosti, svobody a sociální zodpovědnosti, řekl dále papež, stejně jako kulturní a právní instituce ustanovené, aby uchovávaly tyto pojmy a předávaly je budoucím generacím, jsou formovány křesťanským dědictvím.

?To je důvod, proč křesťané čerpají z příkladů takových postav jako jsou svatý Vojtěch a svatá Anežka Česká. Jejich odhodlání šířit evangelium bylo podloženo přesvědčením, že křesťané by se neměli krčit ze strachu před světem, ale spíše se odvážně podělit o poklady pravdy, které jim byly svěřeny. Podobně i dnes musí mít křesťané odvahu otevřít se přítomné realitě, ocenit vše, co je ve společnosti dobré, a povzbuzovat muže i ženy k zásadnímu obrácení, které vyplývá ze setkání s Kristem a ústí do nového života v milosti.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na ekumenickém setkání je ZDE

3. Setkání Benedikta XVI. s akademickou obcí

Z arcibiskupského paláce se Benedikt XVI. odebral znovu do prostor Pražského hradu, kde se tentokrát konalo setkání s akademickou obcí České republiky. Student Jaroslav Lorman ve svém německém pozdravu ke Svatému otci poukázal na příznačnost a vhodnost setkání akademického světa právě ve Vladislavském sále Pražského hradu:

?Jeho stavitelé jej spojili s prostorem kaple Všech svatých a přímou chodbou také s katedrálou svatého Víta, Václava a Vojtěcha, tedy s místy, na kterých se každé vzepětí lidské moci a lidského poznání setkává s tichou a proměňující hloubkou Kristova tajemství, v jehož pažích rozpjatých na kříži lze číst pozvání k odvážné otevřenosti.?

Po tomto zástupci z řad studentů vystoupil rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl. Ten svou anglickou promluvu zakončil, s odkazem na dřívější návštěvu kard. Ratzingera z roku 1992, slovy:

?Vítali jsme Vás tehdy nejenom jako kardinála, katolické církve a významného církevního hodnostáře, ale jako proslulého, pronikavého a klidného muže nauky a intelektuála. A dnes se na vaše slova s velkým očekáváním a nadějí znovu těšíme.?

Řekl rektor Univerzity Karlovy prof. VÁCLAV HAMPL. PLNÉ ZNĚNÍ jeho promluvy je ZDE

Po vystoupení pěveckého sboru UK se ujal slova Benedikt XVI., který mimo jiné řekl:

?Mohutný rozvoj v informační a technologické oblasti s sebou nese pokušení oddělit rozum od hledání pravdy. Rozum, je-li však zbaven základní lidské orientace k pravdě, začíná ztrácet směr; chřadne, a to buď pod záminkou skromnosti, uspokojený s tím, co je pouze částečné nebo provizorní, a nebo pod záminkou jistoty, s níž trvají na kapitulaci před požadavky pravdy ti, kdo přisuzují stejnou hodnotu bez rozdílu prakticky všemu. Z toho vyplývající relativismus působí beznadějnou kamufláž, za níž se může skrývat nová hrozba autonomie akademických institucí.?

Benedikt XVI. pak přítomné rektory, profesory a studenty povzbudil k důvěře ve velkorysost mladých lidí, kteří přicházejí studovat. A s odkazem na encykliku Víra a rozum svého předchůdce Jana Pavla II., jehož ?ústředním zájmem bylo překonání rozporu mezi vědou a náboženstvím?, Svatý otec pokračoval:

?Víra i rozum se vzájemně podporují a každý z nich má svůj vlastní prostor působení (srov. tamtéž, 17), a přesto někteří by je chtěli stále od sebe oddělovat. Zastánci tohoto pozitivistického vyloučení Boha z univerzálnosti rozumu nejen že popírají nejhlubší přesvědčení věřících, ale také maří skutečný dialog kultur, který sami požadují. Rozum, který je hluchý ke všemu Božímu a vyhošťuje náboženství do říše subkultury, je neschopný vstoupit do dialogu kultur, jenž náš svět tak naléhavě potřebuje. Nakonec, ?věrnost člověku vyžaduje věrnost pravdě, jež jediná je zárukou svobody? (Caritas in veritate, 9). Tato důvěra v lidskou schopnost hledat pravdu, objevovat pravdu a žít z pravdy vedla k zakládání velkých evropských univerzit. To musíme dnes znovu zdůrazňovat, abychom povzbudili intelektuální síly nezbytné pro rozvoj budoucnosti skutečného lidského rozkvětu, budoucnosti vpravdě hodné člověka.?

Řekl Benedikt XVI. v závěru své promluvy k akademické obci ve Vladislavském sále Pražského hradu.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na setkání s akademickou obcí je ZDE



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.11.10 Národní pouť doprovodil sbor profesionálů-dobrovolníků
11.11.10 Kard. Vlk: Českou a římskou církev pojí řada pout
9.11.10 Začala česká národní pouť
6.11.09 Benedikt XVI. listem poděkoval za vřelé přijetí v České republice
4.10.09 Na skok zaskočeni návštěvou Benedikta XVI.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti