Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty v Itálii 

21.6.2009 

Benedikt XVI. u hrobu sv. Pia z Pietrelciny

San Giovanni Rotondo. Benedikt XVI. dnes navštívil poutní místo San Giovanni Rotondo, jehož světoznámost je dílem svatosti Otce Pia z Pietrelciny. Tento kapucínský kněz byl obdařen četnými a mimořádnými dary. Byla to však především pověst svatosti tohoto kněze a výjimečného zpovědníka, která učinila z regionálního mariánského poutního místa v kraji Puglia cíl poutí mnoha věřících z celého světa, a to ještě za jeho života. Otec Pio odešel na věčnost roku 1969 a svatořečen byl 16.června 2002 Janem Pavlem II. Jeho hrob navštíví denně kolem 15 tisíc lidí, čímž se řadí k nejnavštěvovanějším poutním místům na světě.

Benedikt XVI. se vzhledem k nepříznivém počasí vydal na cestu nikoli vrtulníkem, ale letadlem z římského letiště Ciampino do města Foggia, odkud pak pokračoval automobilem do 42 km vzdáleného San Giovanni Rotondo. Hned při vjezdu do tohoto 26 tisícového města jej přivítaly zástupy věřících. Prvním cílem papežské návštěvy byla svatyně Santa Maria delle Grazie, kam přijel v papamobilu s menším zpožděním kolem desáté hodiny. V kryptě zdejší mariánské svatyně Benedikt XVI. nejprve uctil ostatky svatého Pia. V klášterní cele přilehlého kapucínského konventu, kde Otec Pio prožil většinu svého života, se pak Svatý otec setkal se synovcem světce a dalšími jeho osmi příbuznými.

Potom se Benedikt XVI. vydal k nedalekému kostelu svatého Pia, moderní sakrální budově, která pojme 7 tisíc lidí. Protože by však ani tato kapacita nestačila, bylo slavení mše svaté naplánováno na prostranství před tímto novým chrámem. Nedělní eucharistické liturgie se účastnilo nejméně 50 tisíc lidí, poutníků zdaleka ne jenom z Itálie. Proto bylo také během bohoslužby slova možné slyšet i jiné jazyky než italštinu.

Ve své homilii Benedikt XVI. nejprve vyložil nedělní čtení, zejména Markovo evangelium o utišení bouře Ježíšovým zásahem na Genezaretském jezeře a pak interpretoval život Otce Pia jako radikální zápas proti duchu zla.

?Jako Ježíš podstoupil opravdový boj, radikální zápas, tak také Otec Pio musel bojovat nikoli proti pozemským nepřátelům, nýbrž proti duchu zla (srov. Ef 6,12). Největší ?bouře?, které jej ohrožovaly, byly útoky ďábla, před nimiž se bránil ?Boží zbrojí?, ?štítem víry? a ?mečem Ducha, kterým je Boží slovo? (Ef 6,11.16.17). Zůstal spojen s Kristem a měl neustále na zřeteli hlubinu lidského dramatu, a proto se obětoval a obětoval mnohá svá utrpení, dovedl se stravovat ve službě nemocným a poskytovat jim úlevu, což je přednostním znamením Božího milosrdenství, jeho království, které přijde, ba už je ve světě, vítězství lásky a života nad smrtí. Vést duše a poskytovat úlevu v utrpení - tak lze shrnout poslání svatého Pia z Pietrelciny, jak o něm řekl také Boží služebník papež Pavel VI.: ?Byl mužem modlitby a utrpení? (Ke kapitulním otcům, 20. února 1971).

?Drazí přátelé, bratři kapucíni, členové modlitebních skupin a všichni věřící ze San Giovanni Rotondo, vy jste dědici Otce Pia a odkazem, který vám zanechal, je svatost. V jednom svém listu píše: ?Zdá se, že Ježíš nemá jinou starost nežli posvětit vaši duši? (

Epist. II, str.155). To byla vždycky jeho první starost, jeho kněžská a otcovská úzkost, aby se lidé vrátili k Bohu, aby mohli zakusit jeho milosrdenství a zcela obnoveni, znovu odhalili krásu a radost z toho, že jsou křesťany, že žijí ve společenství s Ježíšem, že patří k jeho církvi a praktikují evangelium. Otec Pio přitahoval na cestu svatosti svým vlastní svědectvím, svým příkladem ukazoval na kolej, která k ní vede: modlitba a láska.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je zde ZDE

S menším zpožděním způsobeným nepřízní počasí a následnou změnou v logistice zahájil Benedikt XVI. svou polední promluvu před modlitbou Anděl Páně hned po mši svaté asi čtvrt hodiny po poledni. Mimo jiné řekl:

?Přímluvě Matky Boží a svatého Pia z Pietrelciny bych rád zvláštním způsobem svěřil Kněžský rok, který jsem zahájil tento pátek na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Kéž se stane privilegovanou příležitostí k vyzdvižení hodnoty poslání a svatosti kněží ve službě církvi a lidstvu třetího tisíciletí.
Modleme se dnes také za obtížnou a někdy dramatickou situaci uprchlíků. Právě na včerejšek připadl Světový den migrantů, pořádaný Spojenými národy. Mnoho je lidí, kteří hledají útočiště v zahraničí, utíkají před válkou, pronásledováním a kalamitami. Jejich přijetí působí nemálo těžkostí, ale přesto je povinností. Dej Bůh, aby nasazením všech bylo možné odstranit příčiny tak smutného jevu.
Co nejsrdečněji zdravím všechny poutníky, kteří sem přišli. Vyslovuji své uznání občanským představitelům a těm, kteří spolupracovali na přípravě mojí návštěvy. Srdečné díky! Všem opakuji: kráčejte nadále cestou, kterou vám ukázal Otec Pio, cestou svatosti podle evangelia našeho Pána Ježíše Krista. Na této cestě vás ustavičně předchází Panna Maria, jejíž mateřská ruka vás vede do nebeské vlasti.
?

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Odpoledne v 16:45 papež navštívil nemocnici Otce Pia, zvanou podle přání Otce Pia ?Dům úlevy v utrpení? a potom v 17:30 se v kostele sv. Pia setkal s kněžími, seminaristy a zasvěcenými osobami tamějšího regionu. K tomu se vrátíme zítra.



Další články z podrubriky Cesty v Itálii

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.19 František vydal apoštolský list o významu a hodnotě vánočních jesliček
30.11.19 Papež František v římské Charitě: Bláznovství lásky, služby a zranitelnosti
21.9.19 Prosme o milost nevidět v nikom nepřítele, kázal papež v Albanu
15.7.19 Petrův nástupce navštíví diecézi Albano
16.6.19 Papež navštívil Camerino: Bůh uzdravuje naši raněnou paměť



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti