Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   6. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

18.6.2009 

Kard. Schönborn o návštěvě ve Vatikánu

Vatikán. Po ne zcela obvyklé návštěvě delegace biskupů Rakouska u Svatého stolce, konané mimo rámec pravidelných kanonických návštěv ad limina, poskytl jeden z účastníků, vídeňský arcibiskup kard. Christoph Schönborn Vatikánskému rozhlasu rozhovor, ve kterém toto setkání přiblížil:

?Byli jsme pozváni ? a to bych rád zdůraznil, protože se jednalo o velmi srdečný, velmi bratrský rozhovor; nebyli jsme tedy do Říma svoláni, nýbrž jsme byli požádáni o rozhovor o situaci církve v Rakousku a zejména v diecézi Linec. Není tajemstvím, že v této diecézi existují silná napětí, že existují frakce, mezi nimiž po jmenování mons. Wagnera tamějším pomocným biskupem vypukly silné kontroverze, takže jeho odstoupení nebo lépe jeho žádost Svatému otci o zrušení jeho jmenování do tohoto úřadu a zřeknutí se biskupského svěcení, byla na jedné straně přijata s velkým uspokojením a na druhé s velkým politováním: toto jsou fakta. To všechno působí starosti. Otázka zní: jaká je situace v Linci? Co se tam děje? A proto Svatý otec ? ze své vlastní iniciativy ? pozval nás, biskupa Lince, a první tři představitele biskupské konference: předsedu, místopředsedu a metropolitu Salzburgu, aby s námi o celé situaci diskutoval společně s představiteli příslušných vatikánských kongregací. Tento rozhovor probíhal jednáním o jednotlivých tématech podle kompetencí jednotlivých kongregací, tedy o semináři, o teologické fakultě, o situaci laiků, o záležitostech týkajících se magisteria, které jsou v kompetenci Kongregace pro nauku víry, o otázkách církevní disciplíny? ale toto všechno způsobem velice bratrským. V žádném momentě jsme neměli dojem, že jsme na lavici obžalovaných; skutečně společně jsme vnímali tyto starosti a bylo pro nás dojemné uvědomit, že Svatý otec při tolikeré práci, kterou má ve vztahu k univerzální církvi, si našel čas, aby vyslechnul starosti malé rakouské církve, aby vyslechnul naše starosti, a aby formuloval starosti Říma o nás. Cítili jsme hlubokou lásku papeže k Rakousku a k církvi, která je v Rakousku, a za to jsme velmi, velmi vděční.?

Říkal jste, že šlo o otázky magisteria, discipliny? Byla řeč také o žádostech, kterou obsahovala petice laiků, s nimiž jste nedávno jednal?
?Nebylo to bezprostřední téma setkání, i když jsem slíbil této laické iniciativě, že jejich žádosti, jejich memorandum osobně předám. A to jsem také udělal. Předal jsem vše kardinálu Hummesovi, prefektovi Kongregace pro klérus spolu s mým průvodním listem. Prosil jsem ho, aby si přečetl tento dokument pozorně, třebaže osobně nesouhlasím s některými závěry této iniciativy, což jsem otevřeně řekl, protože si myslím, že je důležité, aby byl v Římě znám postoj našich laiků ohledně některých starostí církve. V tomto smyslu jsem tedy dokument předal. Nebyla to tedy součást našeho setkání, ale jakýsi dodatek k němu.?

Jaká jsou dnes bolestivá místa církve v Rakousku, ve kterých podle vás došlo k nějakému pokroku během rozhovorů v těchto dnech? Jaké podněty si odvážíte odtud domů, do Rakouska?
?Primární a určující důležitost má to, co nám řekl Svatý otec již na začátku setkání a co nám zopakoval i na jeho konci: rozhodující je otázka víry. Živá víra v Boha, v Boha, který opravdu je a který skutečně působí, je přítomný. Svatý otec nám řekl jednu věc, která nás velmi zasáhla také v souvislosti s velkým tématem celibátu, protože v Rakousku a zejména na severu Rakouska je velmi horlivě diskutováno. Řekl nám, že v posledku zní otázka takto: věříme, že je možný, že je rozumné zařídit vlastní život cele na tomto jediném základu, kterým je Bůh? A ve službě Bohu a Ježíši Kristu dát této službě také určitý životní styl, totiž celibát, jak jej mínil Ježíš, tedy pro nebeské království, nikoli z nedůvěry k manželství nebo opovrhování manželstvím, ale kvůli vyššímu dobru, které je nám dáno, které je nám svěřeno. Bůh, Ježíš Kristus je ve světě přítomen a protože je přítomen ve světě je možné a rozumné postavit vlastní život na Kristu. Svatý otec hovořil o Kněžském roku, který začíná v pátek a ukázal nám, že stěžejním bodem je právě příklad svatého faráře Arského, patrona farářů a také patrona kněží, kterým bude tento rok prohlášen, příklad života, který má obrovskou sílu a přesvědčivost. To je tedy následováníhodný příklad, a když se alespoň trochu budeme snažit tento příklad napodobit, pak učiníme rozhodující věc pro obnovu.?

Řekl kardinál Schönborn Vatikánském rozhlasu těsně po mimořádné návštěvě delegace Rakouské biskupské konference u Svatého stolce.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.12.20 Kardinál Schönborn k legalizaci asistované sebevraždy: Usmrcování se nesmí změnit v rutinu
28.8.20 Ve Vídni vzniká ojedinělý „Campus náboženství“
14.7.20 Zprávy rakouských biskupů papeži Piu XI. zpřístupněny on-line
1.7.20 Vychází lexikon biskupů v rakouské monarchii
4.6.20 Česko-rakouská mše na hraničním stolu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti