Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   27. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

12.5.2009 

Jedinost Boha je těsně spjata s jednotou lidské rodiny

Benedikt XVI. u Velkého muftího, Jeruzalém - Chrámová hora

Česká sekce RV

Drazí muslimští přátelé,
as-salámu ?alajkum! Pokoj s vámi!

Srdečně děkuji velkému muftímu, Muhammadovi Ahmadu Husajnovi, dále řediteli Jeruzalémské islámské nadace Waqf, Šejku Mohammedovi Azzam al-Khatib al-Tamimimu, a předsedovi nadační rady Awqáf, Šejku Abdelovi Azimu Salhabovi, za laskavá slova, která mi jménem vás všech adresovali na uvítanou. Jsem hluboce vděčný za pozvání k návštěvě tohoto posvátného místa a s radostí skládám svůj uctivý pozdrav představitelům islámské komunity v Jeruzalémě.

Skalní dóm vede naše srdce a mysl, abychom uvažovali nad tajemstvím stvoření a Abrahamovou vírou. Zde se setkávají cesty tří velkých světových monoteistických náboženství a připomínají nám, co mají společného. Všechna věří v jediného Boha, stvořitele a vládce všeho. Všechna za svého předka uznávají Abrahama, muže víry, kterému Bůh udělil zvláštní požehnání. Všechna získala během staletí zástupy následovníků a inspirovala obrovský duchovní, intelektuální a kulturní odkaz.

Ve světě, který je drásán rozdělením, slouží toto posvátné místo jako podnět a kromě toho představuje výzvu pro lidi dobré vůle, aby se zasazovali o překonávání minulých nedorozumění a konfliktů a vydali se cestou upřímného dialogu, směřujícího k budování spravedlivého a pokojného světa pro příští generace.

Poněvadž učení náboženských tradic se v posledku týkají skutečnosti Boha, smyslu života a společného údělu lidstva ? to znamená všeho toho, co je nám velmi svaté a drahé ? může se vyskytnout pokušení zapojit se do tohoto dialogu se zdráháním či rozpolceností, pokud jde o jeho možný zdar. Přesto však můžeme začít vírou, že jediný Bůh je nekonečný zdroj spravedlnosti a milosrdenství, protože v něm obojí existuje v dokonalé jednotě. Ti, kdo vyznávají jeho jméno, obdrželi poslání rozhodně se zasazovat o spravedlnost a přitom napodobovat jeho odpuštění, poněvadž oba dva postoje vnitřně směřují k pokojnému a harmonickému soužití lidské rodiny.

Z tohoto důvodu je nanejvýš důležité, aby ti, kdo ctí jediného Boha, považovali za svůj základ a cíl jednotu celé lidské rodiny. Jinými slovy, věrnost jedinému Bohu, Stvořiteli, Nejvyššímu, vede k přijetí skutečnosti, že lidské bytosti jsou navzájem podstatně spojeny, protože všechny dostávají své bytí z jediného zdroje a míří ke společnému cíli. Nesou nesmazatelný obraz božství a jsou povolány, aby se aktivně účastnily odstraňování rozdílů a podporovali lidskou solidaritu.

To na nás klade velkou odpovědnost. Ti, kdo ctí jediného Boha, věří, že on činí lidské bytosti odpovědnými za jejich činy. Křesťané tvrdí, že základem této zodpovědnosti jsou božské dary rozumu a svobody. Rozum otevírá mysl pro chápání sdílené přirozenosti a společného údělu lidské rodiny, zatímco svoboda podněcuje srdce k přijímání druhého a ke službě druhým láskou. Nerozdělená láska k jedinému Bohu a láska k bližním se tak stávají ohniskem, kolem něhož se točí všechno ostatní. To je důvod, proč se neúnavně snažíme chránit lidská srdce před nenávistí, hněvem či pomstou.

Drazí přátelé, přišel jsem do Jeruzaléma na pouť víry. Děkuji Bohu za tuto příležitost setkat se s vámi jako římský biskup a nástupce apoštola Petra, ale také jako potomek Abrahama, ve kterém ?budou požehnána všechna pokolení země? (Gn 12,3; srov. Řím 4,16-17). Ujišťuji vás, že církev si vroucně přeje spolupracovat na blahu lidské rodiny. Církev pevně věří, že příslib učiněný Abrahamovi má všeobecný dopad a týká se všech lidí, bez ohledu na jejich původ nebo sociální postavení. Muslimové a křesťané pokračují v započatém uctivém dialogu a já se modlím, aby mohli probádat, jak je jedinost Boha nerozlučně spjata s jednotou lidské rodiny. Když se všichni ti, kdo k němu lnou, podřídí jeho laskavému plánu se stvořením, když budou studovat zákon, vepsaný do kosmu a do lidského srdce, a budou rozjímat nad tajemným darem Božího sebezjevení, budou moci mít i nadále svůj pohled upřen k jeho absolutní dobrotě a nikdy neztratí ze zřetele způsob, jakým se odráží ve tváři druhých.

S těmito myšlenkami pokorně prosím Všemohoucího, aby daroval pokoj a požehnání všemu milovanému lidu tohoto regionu. Usilujme o život v duchu harmonie a spolupráce a vydávejme svědectví jedinému Bohu prostřednictvím velkorysé služby, kterou si navzájem prokazujeme. Děkuji!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti