Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

20.3.2009 

Nepodléhejte právu silnějšího

Benedikt XVI. na uvítanou

Česká sekce RV

Vážený pane prezidente republiky,
vážení představitelé veřejného života a vojenských institucí,
drazí bratři v biskupské službě,
drazí angolští přátelé!

S hlubokým pocitem úcty a přátelství vstupuji na území této ušlechtilé a mladé země během pastorační návštěvy, za jejíž cíl v duchu pokládám celý africký kontinent, třebaže jsem své kroky musel omezit jen na Yaoundé a Luandu. Všichni však vědí, že v mém srdci a v mé modlitbě je celá Afrika, a zvláště lid Angoly, který bych rád povzbudil na další cestě ke smíření a rekonstrukci země a institucí.

Pane prezidente, na úvod děkuji za vaše laskavé pozvání k návštěvě Angoly a za Vaše srdečná slova na uvítanou. Rád bych vyjádřil své nejhlubší přání všeho dobrého Vám i ostatním představitelům veřejného života, kteří mne přišli uvítat. Zdravím celou katolickou církev v Angole prostřednictvím zde přítomných biskupů a děkuji všem angolským přátelům za srdečné přijetí, které mi připravili. Těm, kteří mne sledují prostřednictvím rozhlasu a televize, chci vyjádřit své přátelství a přesvědčení, že nebesa laskavě shlédnou na společné poslání, které nám bylo svěřeno, totiž budovat společně svobodnější, mírumilovnější a solidárnější společnost.

Jak bych mohl nevzpomenout na významnou návštěvu mého milovaného předchůdce Jana Pavla II. v červnu roku 1992, která byla tak velkým požehnáním pro Angolu? Neúnavný misionář Ježíše Krista, který se vydával do všech končin světa, ukázal cestu k Bohu tím, že vyzval všechny lidi dobré vůle, aby poslouchali svoje správně formované svědomí a budovali společnost, v níž panuje spravedlnost, pokoj a solidarita skrze lásku a vzájemné odpuštění. Rád bych připomněl, že pocházím ze země, kde je pokoj a bratrství drahocenné pro všechny obyvatele, zejména pro ty, kteří ? tak jako já ? zakusili válku a rozdělení mezi bratry téhož národa v důsledku ničivých a nelidských ideologií, které pod záminkou falešných snů a iluzí zatížily člověka břemenem útlaku. Chápete tedy, proč jsem tak citlivý na dialog mezi lidmi, který umožňuje překonat jakoukoli formu konfliktu a napětí, aby z každého národa ? a tedy i z vaší země ? učinil dům pokoje a bratrství. Pro dosažení tohoto cíle musíte čerpat ze svého duchovního a kulturního odkazu ty nejlepší hodnoty, jejichž nositelem Angola je, a vzájemně si jedni i druzí vyjít bez obav vstříc a ochotně sdílet osobní duchovní i materiální bohatství ku prospěchu všech.

Drazí angolští přátelé, vaše území je bohaté; váš národ je silný. Využijte tyto své přednosti k prosazování míru a porozumění mezi národy na základě legality a rovnosti, které podporují mírovou a solidární budoucnost Afriky, po níž všichni touží a na niž mají právo. Proto vás prosím: nepodléhejte právu silnějšího! Bůh totiž udělil lidským bytostem schopnost povznést se nad přirozené sklony pomocí "křídel" rozumu a víry. Necháte-li se povznést těmito křídly, nebude vám zatěžko rozpoznat v druhém svého bratra, který se narodil se stejnými základními lidskými právy. Na území ohraničeném angolskými hranicemi je, bohužel, ještě mnoho chudých, kteří se domáhají uznání svých práv. Nelze zapomínat na množství Angolanů, kteří žijí pod hranicí absolutní chudoby. Nezklamte jejich naděje!

Jde o obrovské dílo, které vyžaduje tu nejširší účast všech občanů. Je nezbytné, aby se do něj zapojila celá občanská společnost v Angole. Musí se však předkládat na mocnějším a početnějším fóru, aby bylo možné vést dialog s vládou. K tomu, aby byla uvedena do života společnost skutečně založená na obecném dobru, jsou nezbytné hodnoty, které sdílejí všichni. Jsem přesvědčen, že Angola i dnes objeví význam evangelia Ježíše Krista pro svou budoucnost, jako tomu bylo kdysi s vaším slavným předkem dom Afonso I Mbemba-a-Nzinga. Jeho zásluhou vzniklo před pěti sty lety v Mbanza Congo křesťanské království, které trvalo až do 18. století. Na jeho popelu pak na přelomu 19. a 20. století vznikla obnovená církev, která až dodnes nepřestala růst. Děkujme za to Bohu! A to je hlavní motiv mé cesty do Angoly: setkat se s jednou z nejstarších katolických komunit rovníkové Afriky, abych ji posílil ve víře ve vzkříšeného Ježíše a připojil se k modlitbám jejich synů a dcer, aby v Angole nikdy nepominul čas míru, založený na spravedlnosti a bratrství, a umožnil jí splnit poslání, které jí Bůh svěřil, k prospěchu jejího lidu a v souladu se všemi národy. Bůh žehnej Angole!

Přeložil P. Milan Glaser, SJ

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.3.09 Afričtí studenti v Římě přijdou v neděli podpořit Papeže
25.3.09 Biskupové Kamerunu děkují papeži
23.3.09 Vzájemně se přijímat jako děti jediného nebeského Otce
23.3.09 Oboustranná spokojenost
23.3.09 Benedikt XVI. se s novináři podělil o dojmy z návštěvy v Africe



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti