Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

20.3.2009 

Hořká ironie nazývat interrupce péčí o reprodukční zdraví

Benedikt XVI. na setkání s diplomatickým sborem, Angola

Česká sekce RV

Pane prezidente republiky,
vážení představitelé veřejného života,
vážení velvyslanci,
drazí bratři v biskupské službě,

pan prezident nás tímto zdvořilým gestem pohostinnosti pozval do své rezidence, aby mi zprostředkoval radost z toho, že se mohu s vámi setkat, pozdravit vás a popřát vám hodně úspěchů při plnění vaší nesnadné a zodpovědné role, kterou každý z vás zastává ve vládních, veřejných a diplomatických sektorech, v nichž sloužíte své zemi a pro dobro celé lidské rodiny. Pane prezidente, děkuji za vaše přijetí a vaše slova na uvítanou, která vyjadřují úctu k osobě Petrova nástupce a důvěru v činnost katolické církve ve prospěch této milované země.

Přátelé moji, vy jste protagonisty a svědky Angoly, která se začíná pozvedat. Po dvaceti sedmi letech občanské války, která tuto zemi pustošila, začíná zde zapouštět kořeny mír a přináší s sebou plody stability a svobody. Jasné úsilí vlády o obnovu infrastruktury a základních institucí pro rozvoj a blahobyt společnosti vneslo naději mezi obyvatele této země. K této naději přispělo mnoho různých iniciativ, které se rozhodly překonat stranické zájmy a pracovat ve prospěch obecného dobra. V různých částech země nechybějí příklady učitelů, zdravotníků a státních úředníků, kteří za nepatrnou mzdu plně a oddaně slouží svým společenstvím. K tomu přistupují rovněž mnozí dobrovolníci, kteří slouží těm nejpotřebnějším. Kéž Hospodin žehná všem těmto projevům dobré vůle a rozmnoží jejich iniciativy ve službě dobru!

Angola ví, že pro Afriku nastal čas naděje. Každé správné lidské jednání již je nadějí. Naše skutky nejsou nikdy před Bohem indiferentní; a nejsou indiferentní ani pro historický vývoj. Přátelé, s nerozděleným, velkorysým a vnímavým srdcem můžete změnit tento kontinent a uchránit svůj lid před pohromou chamtivosti, násilí a bezpráví a vést jej cestou principů, které jsou nezbytné pro každou moderní občanskou demokracii: respekt a prosazování lidských práv, transparentní vláda, nezávislé soudy, svobodná slova, poctivá veřejná správa, síť náležitě fungujících škol a nemocnic a pevné rozhodnutí, které vychází z konverze srdce, že musí být jednou pro vždy odstraněna korupce. V letošním poselství ke Světovému dni míru jsem chtěl obrátit pozornost všech na nutnost etického přístupu k rozvoji. Lidé tohoto kontinentu totiž právem žádají spíše hluboce přesvědčenou a trvalou konverzi srdce k bratrství, než pouhé programy a protokoly (srov. č.13). Jejich žádost vůči těm, kteří působí v politice, veřejné správě, mezinárodních institucích a nadnárodních podnicích, je především následující: buďte nám nablízku opravdu lidsky, provázejte nás, naše rodiny, naše společenství!

Ekonomický a sociální vývoj v Africe vyžaduje, aby existovala koordinace mezi národní vládou, regionálními iniciativami a mezinárodním rozhodováním. Taková koordinace předpokládá, že africké národy nejsou chápány jen jako příjemci plánů a řešení, které vypracovali jiní. Když Afričané společně pracují ve prospěch svých společenství, musí být hlavními aktéry svého rozvoje. Roste počet iniciativ s tímto zaměřením a zaslouží si podporu. Mezi ně patří New Partnership for Africa's Development (NEPAD), Pakt bezpečnosti, stability a rozvoje v regionu Velkých jezer, Kimberlye Process, Publish Chat You Pay Coalition a Extractiv Industrie Transparency Iniziative. Jejich společným cílem je prosazovat transparentní, poctivé obchodní praktiky a dobrou vládu. Pokud jde o mezinárodní společenství jako celek, je velmi důležitá koordinace úsilí o řešení otázky klimatických změn, úplná a správná realizace závazků rozvoje, které byly přijaty v Dauha round, a rovněž uskutečnění několikrát opakovaného slibu vyspělých zemí, že 0,7% svého hrubého národního produktu poskytnou na oficiální rozvojovou pomoc. Tato pomoc je dnes ještě potřebnější vzhledem k současné finanční krizi a je žádoucí, aby se nestala jednou z dalších obětí této krize.

Přátelé, rád bych na závěr své úvahy řekl, že návštěva Kamerunu a Angoly ve mně vyvolává hlubokou lidskou radost, jakou zakoušíme v rodinném kruhu. Myslím, že tato zkušenost by mohla být společným darem, který Afrika nabízí těm, kteří přicházejí z jiných kontinentů sem, kde ?rodina je základem, na kterém stojí budova společnosti? (Ecclesia in Africa, 80). A přesto, jak všichni víme, i tady doléhají na rodiny četné tlaky: úzkost a ponížení způsobené chudobou, nezaměstnanost, nemoc, exil, abych alespoň některé zmínil. Obzvláště šokující je tíživé břemeno žen a dívek v důsledku diskriminace, nemluvě o hanebné praxi násilí a sexuálního vykořisťování, které je tak ponižuje a vyvolává řadu traumat. Musím zmínit také další oblast vážného znepokojení: politiku těch, kteří pod vidinou rozvoje ?budovy společnosti? ohrožují samotné její základy. Je hořkou ironií, když někdo prosazuje interrupce jako součást péče o ?zdraví matky?! Zarážející jsou teze těch, podle nichž je ukončení života záležitost reprodukčního zdraví (srov. Maputský protokol, čl. 14)!

Dámy a pánové, církev najdete vždy ? podle vůle jejího božského Zakladatele ? v blízkosti těch nejchudších tohoto kontinentu. Mohu vás ujistit, že církev prostřednictvím diecézních iniciativ a nespočetných výchovných, zdravotnických a sociálních činností bude i nadále dělat všechno, co je možné, na podporu rodin ? včetně těch, které jsou zasaženy tragickými důsledky AIDS ? a na podporu rovné důstojnosti žen a mužů na základě harmonické komplementarity. Duchovní cesta křesťana je cestou každodenní konverze, k níž církev vyzývá všechny leadery lidstva, aby mohlo kráčet cestou pravdy, integrity, úcty a solidarity.

Pane prezidente, rád bych znovu vyjádřil svou hlubokou vděčnost za přijetí, které jste mi ve svém domě poskytl. Děkuji každému z vás za zdvořilou účast a pozornost. Můžete počítat s mými modlitbami za vás, vaše rodiny a všechny obyvatele obdivuhodné Afriky! Bůh ať je vám z nebe milostiv a všem žehná!

Přeložil P. Milan Glaser, SJ

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.3.09 Afričtí studenti v Římě přijdou v neděli podpořit Papeže
25.3.09 Biskupové Kamerunu děkují papeži
23.3.09 Vzájemně se přijímat jako děti jediného nebeského Otce
23.3.09 Oboustranná spokojenost
23.3.09 Benedikt XVI. se s novináři podělil o dojmy z návštěvy v Africe



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti