Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

8.1.2009 

Benedikta XVI. k diplomatům: mír ohrožuje nejen bída materiální, ale také morální

Vatikán. Vatikán. Boj s chudobou, pronásledování křesťanů ve světě, konflikt na Blízkém východě a situace v dalších krizových oblastech dnešní doby stály v centru promluvy Benedikta XVI. při dnešním setkání s členy diplomatického sboru akreditovaného u Svatého stolce. Tradiční novoroční setkání proběhlo před polednem v Královském sále apoštolského paláce. Jménem diplomatů pozdravil Papeže děkan diplomatického sboru, honduraský velvyslanec Alejandro Valladares Lanza. Českou republiku reprezentoval velvyslanec u Svatého stolce, Pavel Vošalík.

?S úctou zdravím každého z vás, stejně jako vaše rodiny a vaše spolupracovníky a vaším prostřednictvím také národy a vlády zemí, které reprezentujete. Prosím Boha, aby vám všem dal rok plný spravedlnosti, pokoje a míru.?

řekl v úvodu Benedikt XVI., aby se pak už věnoval palčivým problémům naší současnosti. Papež nejprve připomněl národy stižené v uplynulém roce přírodními katastrofami: Vietnam, Barmu, Čínu, Filipíny, Střední Ameriku a oblast Karibiku, Kolumbii a Brazílii, a další státy trpící ozbrojenými konflikty a teroristickými útoky, jako Afghánistán, Indie, Pákistán a Alžír. V té souvislosti Benedikt XVI. kritizoval enormní výdaje na zbrojení, které dalekosáhle přesahují zdroje uvolňované na rozvojové projekty pro nejchudší národy.

?Chceme-li budovat mír, je nutné vrátit naději chudým.? ? pokračoval Papež. K otázce ekonomické a potravinové krize, které mají za následek nárůst chudoby na světě, podotkl, že novou důvěru bez níž se zdravá ekonomie neobejde, lze získat jedině prosazováním etických principů založených na důstojnosti vlastní lidské osobě.

?Vím, jak je to náročné, ale není to utopie! Dnes více než dříve je ve hře naše budoucnost, budoucnost naší planety a jejích obyvatel a na prvním místě mladých generací, které zdědí silně poznamenaný ekonomický systém a sociální skladbu společnosti.?

V situaci nejistoty a pochybností mnozí očekávají od církve odvahu a jasný postoj v jejím evangelizačním poslání a podpoře rozvoje člověka. Papež připomněl, že v tomto duchu promluvil také na fóru OSN, kde zdůraznil, že Všeobecná deklarace lidských práv se zakládá právě na důstojnosti lidské osoby a společné přirozenosti, která přesahuje jednotlivé kultury. Benedikt XVI. zopakoval také hlavní poselství své loňské francouzské cesty: že totiž zdravá laickost společnosti neignoruje duchovní rovinu a její hodnoty, protože náboženství není překážkou, nýbrž pevným základem, na kterém lze budovat spravedlivější a svobodnější společnost.

Diskriminace křesťanů a útoky na ně ukazují, že mír je narušován nejen materiální, ale také morální bídou, pokračoval Svatý otec. A slavnostně prohlásil před shromážděním, které - jak řekl ? symbolicky reprezentuje všechny národy světa:

?Křesťanství je náboženstvím svobody a míru a je ve službě pravému dobru lidstva. Naše bratry a sestry, které jsou oběťmi násilí zejména v Iráku a v Indii, chci znovu ujistit o své otcovské lásce; občanské a politické představitele naléhavě žádám, aby se důrazně zasadili o ukončení intolerance a útlaku křesťanů, aby způsobené škody byly nahrazeny, zejména pokud jde o místa kultu a osobní vlastnictví, aby všemi prostředky prosazovali skutečnou úctu pro všechna náboženství a zamítali jakoukoliv formu nenávisti a pohrdání.?

Benedikt XVI. se pak výslovně obrátil také k západní civilizaci a vyzval, aby ?nepěstovala předsudky a nepřátelství vůči křesťanům, jen proto, že v jistých otázkách mají jiný názor.? Na druhou stranu Papež povzbudil Kristovi následovníky k odvaze, protože ? jak řekl ? svědectví evangeliu je vždy ?znamením rozporu? vůči ?duchu tohoto světa?. Evangelium je poselstvím spásy pro všechny, proto nesmí být zatlačeno do soukromé sféry, nýbrž hlásáno ze střech až do končin země.

Dalším tématem promluvy Benedikta XVI. k diplomatickému sboru byla situace na Blízkém východě. Násilí a utrpení civilního obyvatelstva zkomplikovalo východisku z konfliktu mezi Izraelci a Palestinci, konstatoval Papež ? a zopakoval že sázka na násilí není řešením a musí být odsouzena. Vyzval dále, aby obě strany uzavřely příměří a zasedli k vyjednávání, a vyjádřil přání, aby z blížících se voleb vyšli představitelé schopní dovést oba národy ke smíření. Svatý otec zmínil také nutnost uspořádání vztahů v dalších zemích Blízkého a Středního východu, v Sýrii, Libanonu, Iráku a Iránu.
K situaci křesťanských menšin ve velkých středoasijských zemích Benedikt XVI. zopakoval, že ?církev nežádá privilegia, nýbrž aplikaci principu náboženské svobody v celém jejím rozsahu.?

Boj proti materiální i morální chudobě a drama dětí v oblastech konfliktů, připomněl Svatý otec v části promluvy věnované Africe. V Somálsku, v Dárfúru a v Demokratické republice Kongo dochází k migračním vlnám, které se týkají milionů lidí. Papež apeloval na politické autority na národní i mezinárodní úrovni, aby vyřešily probíhající konflikty a učinily přítrž nespravedlnostem, které je vyvolaly. Benedikt XVI. připomněl pozornost Svatého stolce k Černému kontinentu a vyjádřil radost nad navázáním diplomatických vztahů s Botswanou.

Dalším zastavením Benedikta XVI. v promluvě k diplomatům akreditovaným při Svatém stolci byla Latinská Amerika. Zmínil přetrvávající problémy spojené s emigrací, chvályhodné úsilí některých vlád při boji proti korupcí a obchodu s drogami. S potěšením Papež také konstatoval, že třicetileté zprostředkovatelské úsilí Svatého stolce ve sporu Argentiny a Chile o jižní oblasti přináší své plody. Vůle k míru byla vyjádřena postavením pomníku papeže Jana Pavla II. Dalším pozitivním krokem byl nedávný podpis dohody mezi Svatým Stolcem a Brazílií, který usnadňuje spolupráci mezi občanskými a církevními institucemi.

Poslední ohlédnutí za minulým rokem ve světě věnoval Benedikt XVI. Turecku. V souvislosti s rokem sv. Pavla pozdravil tamní křesťanskou komunitu. ?Poutníci mířící do Tarsu zdůrazňují úzký vztah této země k jejím křesťanským kořenům,? podotkl. Zmínil dále obnovené jednání o pokojné rozdělení Kypru, loňský konflikt v Gruzii a situaci v Srbsku a Kosovu.

V závěru Benedikt XVI. odkázal diplomaty na své poselství ke Světovému dni míru, ve kterém připomíná, že mezi nejohroženější lidské bytostí patří také dosud nenarozené děti.

?Proti bídě bojujeme tehdy, je-li lidstvo přátelštější a spojené společnými hodnotami a ideály, založenými na důstojnosti člověka, na svobodě spojené s odpovědností, se skutečným uznáním Božího místa v životě člověka.?

- končil Benedikt XVI. svou promluvu k diplomatům akreditovaným u Svatého stolce.
?Kéž světlo Božího Syna osvítí všechny vládce a celé lidstvo a vede nás po celý tento nový rok, který začíná!?

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.1.18 Vatikánská diplomacie za papeže Františka: kontinuita i nové priority
13.1.14 Papež na setkání s diplomatickým sborem
13.1.14 Diplomatické vztahy Svatého stolce
3.9.13 Svolán diplomatický sbor velvyslanců při Svatém stolci
16.2.12 Dnešní audience Svatého otce



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti