Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

8.12.2008 

Neposkvrněný odraz božského světla

Modlitba Benedikta XVI., 8.prosince na Španělském náměstí

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry,
Přibližně před třemi měsíci jsem měl to potěšení putovat do Lurd u příležitosti 150.výročí historického zjevení Panny Marie svaté Bernadetě. Oslavy tohoto jedinečného výročí, se končí právě dnes na slavnost Neposkvrněného Početí, protože ?krásná Paní? ? jak ji nazývala Bernadeta ? při svém posledním zjevení v Massabielské jeskyni zjevila své jméno, když řekla: ?Já jsem Neposkvrněné Početí?. Řekla to v místním nářečí a malá vizionářka tlumočila svému faráři tento výraz, který byl pro ni neznámý a nesrozumitelný.

?Neposkvrněné Početí?: i my opakujeme s pohnutím toto tajemné jméno. Opakujeme jej tady pod tímto mariánským sloupem v srdci Říma; a nesčetní naši bratři a sestry činí totéž na tisícero dalších místech světa, ve svatyních a kaplích, jakož i v domech křesťanských rodin. Kdekoliv se nachází katolické společenství, tam je Madona uctívána tímto podivuhodným a nádherným jménem: Neposkvrněné Početí.

Přesvědčení o neposkvrněném Mariině početí zajisté existovalo mnoho staletí před Lurdskými zjeveními, která však přišla jako nebeská pečeť po té, co můj ctihodný předchůdce bl. Pius IX. definoval 8.prosince 1854 jeho dogma. Na dnešní slavnosti, jež je křesťanskému lidu tolik drahá, vynořuje se ze srdcí a objevuje se na rtech toto oslovení jakožto jméno naší nebeské Matky. Jako dítě pozvedá své oči k matčině tváři a když spatří její úsměv, zapomíná na každý strach a každou bolest, tak také my, obrátíme-li svůj pohled k Marii, poznáváme v ní ?úsměv Boha?, neposkvrněný odraz božského světla, a nalézáme v ní novou naději i uprostřed problémů a dramat světa.

Je zvykem, že se Papež připojuje k celému městu, jež vzdává hold Marii kyticí růží. Tyto květiny ukazují na naši lásku a naši zbožnost: lásku a zbožnost Papeže, římské Církve i obyvatel tohoto města, kteří se považují za duchovní děti Panny Marie. Symbolicky tyto růže mohou vyjadřovat vše krásné a dobré, co jsme během roku učinili, protože na tomto již tradičním setkání bychom všechno chtěli nabídnout Matce v přesvědčení, že bychom nemohli učinit nic bez její ochrany a bez milosti, kterou nám denně u Boha vyprošuje. Ale ? jak se říká ? není růže bez trní a ani na stoncích těchto krásných bílých růží nechybějí trny, které představují těžkosti, utrpení a špatnosti, které také poznamenaly a poznamenávají život lidí a našich společenství. Matce se předkládají radosti, ale svěřují se jí také starosti v jistotě, že u ní se nachází útěcha proti malomyslnosti a opora k další cestě.

Neposkvrněná Panno, v této chvíli bych Ti chtěl svěřit zejména ty ?nejmenší? našeho města: především děti, a zejména ty, které jsou těžce nemocné, děti v nouzi a ty, které trpí v důsledku tíživých rodinných situací. Bdi nad nimi a dej jim pocítit vroucnost a pomoc těch, kteří jsou jim nablízku, vřelost lásky Boží! Svěřuji ti, ó Maria, osamocené staré lidi, nemocné, imigranty, kteří se s tu námahou zabydlují, rodiny, kteří se stěží pokoušejí vejít do rozpočtu a osoby, které nemohou najít zaměstnání nebo ztratily práci nezbytnou k tomu, aby mohli jít dál. Nauč nás, Maria, abychom byli solidární s těmi, kdo se ocitli v nesnázích, abychom vyplňovali stále větší sociální nerovnosti; pomoz nám pěstovat živější smysl pro obecné dobro, úctu k tomu, co je veřejné; podněcuj nás, abychom pociťovali město ? a zvláště toto naše město Řím ? jako dědictví, jež patří všem, abychom se každý vědomě a s nasazením účastnili budování spravedlivější a solidárnější společnosti.

Neposkvrněná Matko, která jsi pro všechny znamením bezpečné naděje a útěchy, učiň, ať se necháme přitáhnout tvou neposkvrněnou nevinností. Tvá Krása ? Tota Pulchra, zpíváme tento den, ať nás ubezpečí o tom, že vítězství lásky je možné, ba dokonce, že je jisté; ať nás ubezpečí, že milost je silnější než hřích, a je tedy možné vykoupení z jakéhokoliv otroctví. Ano, ó Maria, pomoz nám věřit s větší důvěrou v dobro, abychom vsadili na bezplatnost, na službu, na nenásilí, na sílu pravdy; povzbuď nás, abychom zůstali bdělí, abychom neupadli do pokušení snadných útěků a čelili odvážně a odpovědně realitě s jejími problémy. Tak jsi to činila ty, mladá ženo, povolaná vsadit všechno na Pánovo Slovo. Buď laskavou matkou našich mladých, aby měli odvahu být ?jitřenkou? a daruj tuto ctnost všem křesťanům, aby byli duší světa v tomto nesnadném historickém období. Neposkvrněná Panno, Matko Boží a Matko naše, Salus Populi Romani, oroduj za nás!

přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.12.20 Papež František uctil P. Marii v časných ranních hodinách
11.11.20 Papež připomenul sto devadesáté výročí mariánského zjevení v Rue du Bac
8.12.19 Papež: Naším největším ohrožením je korupce srdce
8.12.18 Za rodiny a jejich práva se modlil papež u mariánského sloupu
8.12.17 Petrův nástupce vzdal hold Madoně počaté bez poskvrny prvotního hříchu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti