Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

29.1.2004 

Členové Římské Roty u Svatého otce

Vatikán. Svatý Otec Jan Pavel II. dnes dopoledne přijal ve Vatikánu členy Římské Roty u příležitosti zahájení nového soudního roku. Ve svém projevu Svatý otec pokračoval v linii předchozích let, kdy hovořil o základních prvcích manželství a zdůraznil jeho přirozenou povahu, jeho nerozlučitelnost a jeho svátostný charakter. Zaměřil se manželské kauzy, které jsou svěřené k řešení právě soudcům římské roty z hlediska soudně-pastoračního. Manželství je třeba vždy vložit do sociálně-kulturního prostředí doby a církev a její pastýři ho musí podporovat, stejně jako společnost a všichni lidé dobré vůle. Základem tohoto postoje není jen nejistá volba, ale ocenění objektivního dobra, které představuje každé manželské spojení a každá rodina. Právě když je ohroženo osobní a společenské uznání tohoto základního dobra, lze hlouběji chápat jeho význam pro lidi a pro společnost. Ve světle těchto úvah je zřejmé ? pokračoval dále Jan Pavel II. ? že povinnost bránit a podporovat manželství se týká nejen pastýřů církve, ale odpovědnosti všech věřících, ba všech lidí a civilních autorit, každého podle jeho kompetencí. V závěru svého projevu k členům Římské Roty Svatý otec vyzdvihl, že je třeba znovu objevit pravdu, krásu a dobro manželské instituce, která je dílem samého Boha skrze lidskou přirozenost a svobodný souhlas manželů. Manželství zůstává jako takové nerozlučitelné, jako pouto spravedlnosti a lásky, spojené odvždy s plánem spásy a pozdvižené v plnosti časů k důstojnosti křesťanského manželství. To je skutečnost, kterou církev a svět musejí prosazovat.

* * *

U příležitosti audience Svatého otce pro členy Římské Roty položil redaktor našeho rozhlasu Giovanni Peduto několik otázek prelátovi Římské Roty, mons. Guiseppe Sciaccovi:

Ot. ? Nejprve, jaká je historie Římské Roty?

Od. - Na tuto otázku bych chtěl odpovědět slovy vlivného laického katolického právníka Artura Carla Iemoly, který řekl, že Rota je nejstarším a nejprestižnějším tribunálem světa. Rota existuje asi tisíc let, i když název ?Rota? vzniká až v roce 1331 s apoštolskou konstitucí ?Ratio Iuris? Jana XXII. v Avignonu, která stanovuje velmi přesně charakter, úkoly a cíle. Je to kolegiátní tribunál: kolegiální, protože je svěřený kolegiu prelátů a protože soudí kolegiálně. Je to řádný kolegiální tribunál Svatého Stolce, který rozhoduje o odvoláních postoupených Svatému otci. Příznačně první název Roty byl ?Capella Domini Papae?, papežská kaple a těmto svým ?kaplanům?, kteří ji tvořili, papež svěřoval úkol vést kauzy, vykonávání a pak vynášení rozsudků v jeho jménu. Soudci Roty soudí jménem papeže a podílí se tak na soudní moci samého papeže.

Ot. ? A čím se přesně zabývá Římská Rota?

Od. ? Rota, jak jsem řekl, je odvolací tribunál. Má všeobecnou kompetenci. Zjednodušeně mohu říci, že 85 až 90 % našich soudů tvoří maželské kauzy, které přicházejí na odvolání postoupené našemu apoštolskému tribunálu. Ale Rota se také zabývá kausami dědickými, kriminálními, trestními, které nejsou vyhrazeny Tribunálu Kongregace pro nauku víry a které se týkají tzv. ?delicta graviora?, v nichž Římská Rota není kompetentní.

Ot. ? Co byste mohl říct o letošním projevu Svatého otce, který mluvil o manželství?

Od. ? Svatý otec ve svém rozsálém projevu k členům Římské Roty u příležitosti zahájení nového soudního roku Roty se zvláště zastavil u toho, co se technicky jmenuje ?favor iuris?, což se týká instituce manželství. Jedná se o základní soudní princip, kterýé se týká zachování soudních aktů, které ? pokud jsou uděleny v souladu s normou zákona ? je třeba považovat za platné, pokud se neprokáže opak. Lidé, kterých se to týká, musejí mít potřebnou jistotu a záruku ohledně závazků, které na sebe vzali. A to se aplikuje na manželské procesy. Manželsví, udělené podle norem práva, musí být považováno za platné se všemi důsledky, dokud by se nepokázal opak. ?Favor uiris", přízeň práva, které hlavně chrání osoby, kterých se to týká, v pravdě jejich skutečného stavu.

Ot. ? Dnes se manželství ocitá stále více v krizi: proč?

Od. ? Manželství je bohužel v obecné krizi, která postihuje tak trochu všechny hodnoty, zvláště ty nejvyšší, které vyžadují veliký smysl pro oběť, dobrovolnost, vzájemnost, zkrátka kde jde o lásku, která se nezastaví před pokušením k sobectví, ale která je překoná. Myslím, že to většinou odrazuje mladé, kteří cítí tuto závažnou krizi hodnot. Protože to, co nahání strach je nevratná a velkodušná ? snad se dá říci i heroická ? definitivní volba manželství, které je však pravým křesťanským povoláním k rodinnému životu.

(jis)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.20 Papež k Římské rotě: Svatá křesťanská manželství nevytvářejí pastýři, nýbrž Duch svatý
30.11.19 Papež k Římské rotě: Církev trpí se zraněnými rodinami
29.1.19 Věrnost je možná v manželství i kněžství, řekl papež Římské rotě
28.9.18 Papež: Rozšiřme rodinnou pastoraci na volně žijící páry
29.1.18 Obnovit, bránit a chránit lidské svědomí, řekl papež tribunálu Římské roty



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti