Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   27. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

17.1.2013 

Morální relativismus podlamuje základ svobody svědomí

říká mons. Mamberti, vatikánský "ministr zahraničí"

Česká sekce RV

Vatikán. Evropský soud pro lidská práva v úterý zveřejnil čtyři rozsudky, vztahující se ke svobodě svědomí a vyznání v zaměstnaneckých vztazích. V jediném případě přiznal žalobkyni – bývalé zaměstnankyni britských aerolinek – právo nosit na pracovišti křížek. V obdobné kauze zdravotní sestry nošení křížku zamítl z bezpečnostních a hygienických důvodů. Rovněž tak nepřiznal právo výhrady svědomí dalším dvěma občanům Spojeného království, kteří se bránili oddávat osoby stejného pohlaví, resp. poskytovat jim manželské poradenství. Rozhodnutí štrasburského soudu komentuje sekretář Svatého stolce pro vztahy se státy, mons. Dominique Mamberti:

Tyto případy dokazují, že otázky spojené se svobodou svědomí a vyznání jsou velmi složité, zejména v evropské společnosti, která se vyznačuje růstem náboženské rozrůzněnosti a s ní souvisejícím vyostřením laicismu. Existuje tu reálné riziko, že morální relativismus, který se prosazuje jako nová společenská norma, podlomí základy individuální svobody svědomí a vyznání. Církev chce tuto svobodu jedince hájit za každých okolností, i navzdory “diktatuře relativismu”. Jedná-li se o morálně sporné otázky, jako potrat nebo homosexualita, musí být respektována svoboda svědomí. Ta je totiž podmínkou a nikoliv zábranou při utváření tolerantní pluralitní společnosti. Benedikt XVI. minulý týden ve své promluvě k diplomatům akreditovaným u Svatého stolce zdůraznil, že “pro záchranu náboženské svobody je zcela nezbytné uchovat právo na výhradu svědomí. Tato “hranice” svobody se dotýká velice důležitých principů etické a náboženské povahy, které jsou zakořeněny v samotné lidské důstojnosti. Jsou nosným zdivem každé společnosti, která chce skutečně být svobodná a demokratická. Zákaz individuální nebo institucionální výhrady svědomí by naopak paradoxně otevřel brány netolerantnosti a násilné nivelizaci“. Eroze výhrady svědomí zároveň dosvědčuje jistou formu pesimismu, s jakým se pohlíží na schopnost lidského svědomí rozpoznat dobro a pravdu. Tento postoj působí ve prospěch výlučně pozitivního práva, které usiluje o monopolizaci toho, jak se bude vymezovat morálka. Úlohou církve je tudíž také připomínat, že každý člověk, ať už má jakékoliv krédo, je skrze své svědomí obdařen přirozenou schopností rozlišit dobro od zla a v důsledku toho také jednat. V tom spočívá zdroj jeho skutečné svobody.

Stálá mise Svatého stolce u Rady Evropy v nedávné době zveřejnila nótu o svobodě a institucionální autonomii církve. Mohl byste nám přiblížit její kontext?

V současné době Evropský soud pro lidská práva zkoumá dva případy, které se týkají svobody církve ve vztahu k úřední pravomoci. Jsou to kauzy Sidicatul “Pastorul cel Bun” proti Rumunsku a Fernandez Martinez proti Španělsku. V těchto dvou kauzách musí Evropský soud rozhodnout, zda stát respektoval Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod, když v případě Rumunska odmítl uznat profesionální kněžské odbory a v případě Španělska odmítl jmenovat učitele náboženství, který veřejně hlásal názory v rozporu s církevní naukou. Žaloba se v těchto případech odvolává na svobodu shromažďování a sdružování, resp. na svobodu projevu, na úkor svobody církve jednat podle vnitřních předpisů a nepodléhat jiným občanským normám, pokud to není nezbytné k zachování společného dobra a veřejného pořádku. Obě kauzy nutí náboženské komunity, aby jednaly proti svému kanonickému statutu a učitelskému úřadu. Církev vždy musela bránit svou nezávislost vůči státní moci a ideologiím. Dnes je tudíž důležité pochopit, jak může převládající západní kultura, silně poznamenaná materialistickým individualismem a relativismem, chápat a respektovat specifickou povahu církve jako společenství založeného na víře a rozumu.

Jakou formu má zmíněná nóta?

Svobodu církve bude možné tím lépe respektovat, čím lépe ji úřady pochopí, a to bez předsudků. Nóta stálého zastoupení Svatého stolce u Rady Evropy vysvětluje pozici církve vzhledem ke čtyřem principům: rozlišení církve a politické komunity; svoboda ve vztahu ke státu; svoboda v rámci církve a respekt veřejného pořádku. Po objasnění těchto principů cituje nóta příslušné kapitoly z Deklarace o náboženské svobodě Dignitatis Humanae a Pastorální konstituce Gaudium et Spes druhého Vatikánského koncilu.

Jak prožívá tuto situaci sama církev?

Církev si je vědoma, nakolik je obtížné v pluralitní společnosti regulovat vztahy mezi státními úřady a různými náboženskými komunitami, pokud se týče nároků sociální soudržnosti a společného dobra. Svatý stolec upozorňuje na nutnost uchovat náboženskou svobodu v jejím kolektivním a společenském rozměru. Tato dimenze totiž odpovídá sociální povaze jak lidské bytosti, tak fenoménu náboženství všeobecně. Církev nepožaduje, aby náboženská společenství byla bezprávnými zónami, nýbrž aby byla uznávána jako prostor svobody podle práva na náboženskou svobodu, za respektování veřejného pořádku. Tato nauka není vyhrazena pouze katolické církvi. Kritéria, která z ní vyplývají, se zakládají na spravedlnosti a jsou tudíž všeobecně aplikovatelná. Navíc je právní princip institucionální autonomie náboženských komunit široce uznáván státy, respektujícími svobodu vyznání, i mezinárodním právem,

uzavírá sekretář Svatého stolce pro vztahy se státy v rozhovoru, který poskytl francouzské redakci Vatikánského rozhlasu.

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.3.17 Patnáct let vatikánských euro – letos poprvé bez papežova portétu
17.12.09 Nový Měnová dohoda mezi Vatikánem a EU



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti