Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   2. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

18.2.2011 

Milosrdenství ? dokonalost Boží

Homilie k 7. neděli v mezidobí

Richard Čemus

?Oko za oko, zub za zub!? Zdá se nám to jako vrchol krutosti starozákonní morálky. Biblisté nás však poučí, že Mojžíšem stanovené pravidlo odvety ?život za život, oko za oko, zub za zub [...] modřinu za modřinu? (srv. Ex 21,24n.), bylo spíš civilizačním pokrokem (sub lege ? období pod zákonem). Vymezovalo totiž meze mstě, která musela být úměrná. Zakazovalo zmrzačit druhého jen za to, že mi udělal modřinu. Jsme v dobách, kdy soukromou mstu ještě nenahradila státní justice (ante legem ? období před zákonem, tzn. před Mojžíšem). S jeho zákonodárstvím nástává období pod zákonem (sub lege).

Ježíš jde dál, o hodně dál. Doslova převrací na ruby naše pojetí práva a spravedlnosti (sub gratia ? čas milosti, Nový zákon): žádá od nás nevymáhat vlastnické právo, velkoryse půjčovat, rozdávat, všechny lidi bez rozdílu milovat, dokonce i naše nepřátele a nejen se nebránit jejich agresi, ale vědomě ji snášet: ?Když tě někdo udeří na pravou tvář, nastav mu i druhou? (Mt 5,38-48). Je-li tohle ryzí křesťanství, není pak než pro blázny?

Řekněme to bez okolků: je! A sv. Pavel nám to v listu Korinťanům nezakrývá: ?Ať se nikdo neklame! Domnívá-li se někdo z vás, že je moudrý, jak to chce tento svět, musí se napřed stát ?pošetilým?. Jenom tak se stane moudrým. Moudrost totiž, jak ji chce tento svět, je v očích Božích pošetilost. Stojí přece v Písmu: ?Bůh chytá moudré v jejich chytráctví,? a dále: ?Pán zná plány moudrých: nejsou k ničemu? (1 Kor 3,16-23). Co je to ale ?pošetilost?, rozumí ještě vůbec někdo tomuto slovu? Jeruzalémská bible překládá proto přímo ?bláznovství? a požaduje tím od křesťana ať ze sebe ?udělá blázna? pro Krista.

Já jsem takové blázny pro Krista znal. Byl jím můj vlastní otec, který přes veškeré výhružky, že už nikdy svou rodinu neuvidí, spolupráci s Stb nepodepsal a zaplatili to on, jeho mladá manželka a jejich děti jeho mnohaletým vězněním. Byla jím ale i moje vlastní matka. Komunistům se nepoddala, i když ji vyhrožovali, svému muži zachovala věrnost, ke studiu medicíny, po které toužila už od dětství ji z kádrových důvodů nepustili a když ji posléze vyhodili z pražské Katolické teologické fakulty nezoufala si, ale doufala v Boha proti vší naději. I to je bláznovství pro Krista! Sám bych toho všeho asi nebyl schopen, a přesto je to zdroj, ze kterého žiji.

Mít někoho rád zahrnuje vždy ochotu k bláznovství. Kdo miluje, ten trpí, Kdo miluje víc, trpí víc. S Božím Synem přichází totiž úplně nová, nevídaná míra všech věcí: Boží ukřižovaná láska. Bůh si svou svatost, svou dokonalost nestřeží žárlivě pro sebe, ale chce ji velkoryse sdílet s námi. Jsme otevřeni přijmout svatost jako dar, nebo si ji chceme vyrobit sami? Vybídnutí ?buďte dokonalí, jako je dokonalý Váš Otec v nebesích? spíš, než povzbudit, nás pak může srazit k zemi. Copak kdy budu jako Bůh!? Buď si to skutečně myslím a ztratím tak kontakt s realitou. Nebo pod tíhou nedodržených předsevzetí upadnu do pokušení to vzdát. Zpytování svědomí se stane frustrací na pokračování. Kde je tu ještě nějaká radost z víry?

Kde je ta rajská zahrada v člověku, zvaná srdce? Tu si vypěstoval sám Hospodin. Rostou v ní krásné stromy duchovního poznání: duchovní myšlenky, přání a touhy po jednotě s Bohem a s lidmi. Tam, v srdci, se rodí církev, která je síť upletená ze vzájemných vztahů svobody a lásky, jak teologicky krásně vyjádřil Alexej Stepanovič Chomjakov (1804?1860) pojmem sobornosť (slovanský výraz pro katolicitu církve jako společná, vytvářející společenství). Člověk má proto za úkol ji bránit proti všemu zlu z venčí: ?Nevíte, že jste Božím chrámem a že ve vás sídlí Boží Duch? Kdo by ničil Boží chrám, toho zničí Bůh,? varuje Apoštol. Tím Božím chrámem jsme my, jedni s druhými navzájem (krásně to vyjadřuje latina: una-cum)

Jedině v tomto Božím chrámu můžeme růst do svatosti. A to v té míře, v jaké dovolíme Boží svatosti, do nás proniknout, rozrůstat se v nás, formovat nás, totiž nacházet postupně onu formu života, ke které nás Bůh povolal. Naše svatost není totiž naše, jako výsledek vlastního úsilí. Je tajemství Boží přítomnosti v nás, které se postupně zjevuje, nám a našemu okolí, jako Kristova Tvář, která prosvítá tváří naší. Chce to však čas a trpělivost sami se sebou a jedni s druhými. Tak jako má Bůh trpělivost s každým z nás i s jeho církví. Není perfekcionista. Jeho dokonalost nespočívá tolik v jeho všemohoucnosti, jako spíš v jeho bezmezném milosrdenství. ?Jak vzdálen je východ od západu, tak vzdaluje od nás naše nepravosti.? ? opěvuje Boží milosrdenství 103. žalm ? ?Jako se smilovává otec nad syny, tak se smilovává Hospodin nad těmi, kdo se ho bojí.?

Sv. Ignác z Loyoly toto milosrdenství na sobě zakusil, když se osobně v exerciciích setkal s Kristem, jehož láska k hříšníkům je proti všemu rozumu. Ignác je tak ohromen, že se mu chce úplně vydat a prosí Boha Otce a prohlašuje: ?Volím a chci [?], abych napodobil Krista, našeho Pána, a byl mu skutečně podobný, raději chudobu s chudým Kristem, než bohatství, potupy s Kristem, než čest, a toužím raději po tom, abych byl považován za pošetilce a blázna pro Krista, který jako první byl za takového považován než za moudrého a rozumného v tomto světě.? (Duchovní cvičení 167)

Všeho se pro Krista celým srdcem vzdát, neznamená nemít nic. Naopak, znamená udělat si místo pro to, na čem skutečně záleží: ?Všecko je přece vaše,? ujišťuje sv. Pavel, ?svět, život i smrt, to, co už tady je, i to, co teprve přijde, všecko je vaše. Vy však patříte Kristu a Kristus Bohu.? Amen.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti