30 tisíc lidí na generální audienci Benedikta XVI.

7.5.2008 

Pravidelného setkání Svatého otce s věřícími při generální audienci na náměstí sv. Petra ve Vatikánu se dnes účastnilo více než 30 tisíc lidí.
V jeho úvodu pozdravil Benedikt XVI. Karekina II., nejvyššího představitele Arménské apoštolské církve, který v Římě koná pouť k hrobům apoštolů Petra a Pavla.
Ve své katechezi v týdnu před Letnicemi Benedikt XVI. povzbudil k oživení důvěry v pomoc Ducha svatého na cestě k dosažení plné jednoty Kristových učedníků.

Plné znění katecheze Benedikta XVI. je ZDE

V závěru generální audience Benedikt XVI. znovu vyzval k pomoci obyvatelům Barmy, postižené ničivým cyklónem Nargis, který za sebou zanechal více jak 20 tisíc mrtvých, přes 40 tisíc nezvěstných a obrovské materiální škody. Bez střechy nad hlavou je nyní v Barmě přes jeden milion obyvatel. Zemi nyní hrozí také epidemie. Podle zprávy Caritas Internationalis je zde kontaminovaná voda. V první fázi pomoci je nutné postiženým dopravit pitnou vodu, jídlo a léky. Barmská vojenská junta povolila přistání prvního letadla OSN s 25 tunami humanitární pomoci. Hovoří apoštolský nuncius v Barmě mons. Salvatore Pennacchio:

?Církev má v Barmě struktury Charity velmi skromné, ale jsou schopné přinést nezbytnou pomoc v této naléhavé situaci. Postižené oblasti, které jsem nedávno navštívil, se nacházejí v diecézích Panhein a v oblasti Bako, kde je menší seminář. Slaměné chatrče ve vesnicích byli prakticky smeteny. Je to skutečná tragédie. Tu oblast jsem navšívil také proto, že je tu velmi oblíbení poutní místo Panny Marie v Nyaunglebin. Doufáme také v její pomoc. Samozřejmě, hlavním problémem jsou nyní pozemní komunikace. Doufáme, že pomoc přijde brzo.?

říká apoštolský nuncius v Barmě.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.