Papež: Nezapomeňme, že prvním oltářem je kříž

28.2.2018 

Dnes dopoledne se konala pravidelná generální audience. Věčné město prožívá kalamitu v důsledku pondělní pěticentimetrové sněhové nadílky, která stále stěžuje chod místní dopravy, protože teploty se pohybují pod bodem mrazu. Římská školní mládež se však těší z mimořádných prázdnin. Středeční audience se proto konala ve vatikánské aule Pavla VI., která pojala 8 tisíc lidí a další 3 tisíce sledovaly její průběh pomocí velkoplošné obrazovky ve Svatopetrské bazilice, kam je přišel Petrův nástupce rovněž osobně pozdravit.
Zahájilo ji čtení z Markova evangelia (Mk 6,38-39.41) o zázračném nasycení zástupů, které vykonal Ježíš rozmnožením pěti chlebů a dvou ryb, jež mu podali učedníci. Papež František pokračoval v cyklu katechezí o bohoslužbě. Dnes začal probírat samotné slavení eucharistie, a to moment tzv. přípravy darů. V samotném závěru pak řekl:

Nezapomeňme, že první oltářem je kříž, a na tomto oltáři, kterým je Kristus, klademe trochu svých darů, chléb a víno, jež se rozmnoží a stanou samotným Ježíšem, který se nám dává. To všechno vyjadřuje také modlitba nad dary, v níž kněz prosí Boha, aby přijal oběť své církve, a poukazuje na podivuhodnou výměnu naší chudoby za Jeho bohatství. V chlebu a vínu nabízíme Bohu svůj život, aby byl proměněn Duchem svatým v Kristovu oběť a spolu s Ním se stal jedinou duchovní obětí, která se zalíbí Otci. Tím se uzavírá příprava darů a jsme disponováni k eucharistické modlitbě. Spiritualita sebedarování, které nás učí tato část mše, ať osvěcuje naše dny, vztahy s druhými, naše jednání i trápení, která nás potkají, a pomáhá nám budovat pozemskou obec ve světle evangelia.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Potom se papež jako obvykle obracel postupně k věřícím osmi jazyků (francouzština, angličtina, němčina, španělština, portugalština, arabština a polština), aby je za pomoci tlumočníka pozdravil a krátce shrnul obsah katecheze. V pozdravu určenému arabsky mluvícím zmínil papež neprve Sýrii, pak Svatou zemi a Blízký východ a spatra dodal:

Tuto mučenou zemi.... musíme se modlit za bratry, kteří jsou ve válce, za pronásledované křesťany, které chtějí z této země vyhnat pryč! Modleme se za tyto naše bratry a sestry!

Generální audienci zakončila společná recitace modlitby Páně v latinském jazyce, po níž Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.