Svatý otec: Nedovolit obavám, aby kompromitovaly úctu a velkorysost

14.1.2018 

Ve vatikánské bazilice sloužil Petrův nástupce eucharistii z druhé neděle liturgického mezidobí za účasti asi 10 tisíc věřících ze 49 národností žijících v Římě. Kolem hlavního oltáře byly umístěny jejich vlajky na připomínku letošního, již 104. Světového dne migrantů a uprchlíků, který byl zaveden v katolické církvi roku 1914.
Ve své homilii mluvil papež František o přijetí, poznání a uznání druhého. Mimo jiné řekl:

Přijmout, poznat a uznat znamená pro nově příchozí poznat a respektovat zákony, kultury a tradice zemí, které je přijaly. Znamená to také chápat jejich obavy a úzkosti, pokud jde o budoucnost. Přijmout, poznat a uznat znamená pro místní komunity otevřít se bez předsudků bohatství různosti a chápat potenciál i naděje nově příchozích, stejně jako jejich zranitelnost a strach.

Potom také řekl:

Není snadné vstoupit do kultury druhých, vcítit se do lidí tak odlišných od nás, chápat jejich myšlenky a zkušenosti. Často se tedy odmítáme s druhými setkávat a vytváříme obranné bariéry. Místní komunity mají často strach, že nově příchozí naruší stanovený řád, „odcizí“ něco z toho, co bylo namáhavě vybudováno. Také nově příchozí mají strach: obávají se konfrontace, pozuzování, diskriminace a nezdaru. Mít pochybnosti a obavy není hřích. Hříchem je dovolit těmto obavám, aby určovaly naše odpovědi, podmiňovaly naše rozhodnutí, kompromitovaly úctu a velkorysost, živily zášť a odmítání. Hříchem je upřít setkání druhému, jinému a bližnímu, což je de facto privilegovaná příležitost k setkání s Pánem.

Svoji homilii papež končil:

V tomto setkání s Ježíšem, který je přítomen v člověku chudém, skartovaném, odmítaném a žádajícím o azyl, pramení naše dnešní modlitba. Je to vzájemná modlitba: migranti a uprchlíci se modlí za místní komunity, které se zase modlí za nově příchozí i ty déle přebývající migranty. Mateřské přímluvě nejsvětější Panny Marie svěřme naděje všech migrantů a uprchlíků světa a očekávání komunit, které je přijímají ve shodě se svrchovaně božským příkazem dobročinnnosti a lásky k bližnímu, a učme se všichni mít rádi druhého – cizince - jako sami sebe.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.