Papež: Nejsme-li schopni říkat Bohu Otče, nejsme schopni se modlit

15.11.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne shromáždilo asi 10 tisíc lidí. Byli mezi nimi i poutníci z České republiky, tentokrát pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka a skupina studentů Arcibiskupského gymnázia z Kroměříže a Stojanova gymnázia z Velehradu. Generální audience byla zahájena čtením z Lukášova evangelia (11,1-4), které podává, jak učedníci prosí Ježíše, aby je naučil se modlit, a jako odpovědi se jim dostane modlitby Páně. Minulý týden zahájil papež František nový cyklus katechezí o mši svaté a dnes reflektoval o eucharistii jakožto modlitbě. Papež František mimo jiné řekl:

Ježíš říká, že první nezbytností modlitby je umět říci „Otče“. Dejme si pozor: nejsem-li schopen říci Bohu „Otče“, nejsem schopen se modlit. Musíme se naučit říkat „Otče“, to znamená stanout v Jeho přítomnosti se synovskou důvěrou. Abychom se to však naučili, je třeba pokorně uznat, že potřebujeme poučení, a jednoduše říci: Pane, nauč mne modlit se.
Toto je první bod: být pokorní a uznat, že jsme dětmi; spočinout v Otci a důvěřovat Mu. Ke vstupu do nebeského království je nezbytné být maličcí jako děti. V tom smyslu, že děti dovedou důvěřovat, vědí, že se někdo stará o ně, o to, co budou jíst, co si obléknou, a tak dále (srov.
Mt 6,25-32). Toto je počáteční postoj: důvěřovat a svěřovat se jako děti rodičům; vědět, že Bůh na tebe pamatuje, pečuje o tebe, o mne a o všechny.
Druhou dispozicí, která je rovněž vlastní dětem, je ochota
nechat se překvapit. Dítě neustále klade tisíce otázek, protože touží objevit svět, a diví se dokonce maličkostem, protože všechno považuje za nové. Pro vstup do nebeského království je nezbytné umět žasnout. Zeptejme se: necháváme se v našem vztahu s Pánem, v modlitbě udivit anebo myslíme, že modlit se znamená mluvit k Bohu, jako to dělají papoušci? Nikoli, znamená to svěřit se, otevřít srdce a nechat se udivit. Necháváme se překvapit Bohem, který je vždycky Bohem úžasu? Setkání s Pánem je totiž vždycky živé, nikoli muzeální. Je to živé setkání, a my přicházíme na mši, nikoli do muzea. Jdeme na živé setkání s Pánem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.