Papež: Jsem z těch, kdo si vybírají lidi podle vlastního zalíbení?

10.7.2016 

Dnes před polednem se na Svatopetrském náměstí za úmorného horka sešlo jen několik tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže Františka před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce rozjímal nad podobenstvím o milosrdném Samaritánovi (Lk 10, 25-37), ve kterém Ježíš odpovídal učiteli Zákona na otázku, kdo je jeho bližní.

Ježíš zcela obrátil výchozí perspektivu učitele Zákona. A naši také! Netřeba zařazovat druhé do seznamu podle toho, kdo je můj bližní, a kdo nikoli. Na mně závisí, zda jsem či nejsem bližní. Moje rozhodnutí určuje, zda jsem či nejsem bližní člověku, kterého potkám a který potřebuje pomoc, třebaže je cizinec nebo je možná poněkud nevraživý. A Ježíš uzavírá: „Jdi a stejně jednej i ty!“ (v. 37). Krásné ponaučení! A opakuje to každému z nás: „Jdi a stejně jednej i ty“, buď bližní bratrovi a sestře, když vidíš, že se ocitli v nouzi. „Jdi a stejně jednej i ty!“. Prokazovat dobré skutky, nejenom pronášet slova do větru. Napadá mne tu ona (italská populární) písnička: „Slova, slova, slova.“.. Nikoli, jednat, jednat, jednat. A dobrými skutky, které s láskou a radostí prokazujeme bližnímu, rozkvétá naše víra a přináší plody. Ptejme se, a každý ať si odpoví ve svém srdci: je naše víra plodná? Přináší naše víra dobré skutky? Anebo je spíš neplodná a tudíž spíše mrtvá než živá? Stávám se bližním anebo jenom procházím kolem? Jsem z těch, kteří si vybírají lidi podle vlastního zalíbení? Tyto otázky je dobré si klást a činit tak často, protože na konci budeme souzeni podle skutků milosrdenství. Pán se nás bude moci zeptat: Pamatuješ tenkrát cestou z Jeruzaléma do Jericha? Ten polomrtvý člověk jsem byl já. Pamatuješ? To hladové dítě jsem byl já. Pamatuješ? Migrant, kterého mnozí chtějí vyhnat pryč, jsem byl já. Ti opuštění staří lidé v domovech pro seniory, to jsem byl já. Osamocený pacient, kterého v nemocnici nikdo nenavštíví, to jsem byl já.
Kéž nám Panna Maria pomáhá ubírat se cestou lásky, velkodušné lásky k druhým, cestou milosrdného Samaritána. Pomoz nám žít hlavní přikázání lásky, které nám Kristus zanechal. To je cesta vedoucí do věčného života.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.