Petrův nástupce: Duchovní analfabetismus odnímá schopnost modlit se

15.5.2016 

V neděli dopoledne Petrův nástupce ve zcela zaplněné vatikánské bazilice sloužil mši svatou ze slavnosti Letnic, kterou se končí velikonoční období. Ve svatodušní homilii komentoval Kristův náměstek jeden nepříliš exegeticky využívaný Ježíšův výrok pronesený v kontextu příslibu seslání Ducha svatého během Poslední večeře a zaznamenaný evangelistou Janem: „Nenechám vás sirotky“ (Jan 14,18). Mimo jiné papež řekl:

Duch je dán Otcem a vede nás k Otci. Veškeré dílo spásy je dílem znovu zrození, ve kterém nás Boží otcovství skrze darování Syna a Ducha osvobozuje z osiření, do něhož jsme upadli. Také v naší době jsou patrná různá znamení tohoto osiření: je to ona vnitřní samota, kterou vnímáme uprostřed davu a která se může stát existenciálním smutkem; domnělá nezávislost na Bohu, s níž souvisí jakýsi stesk po Jeho blízkosti; rozšířený duchovní analfabetismus, který nám odnímá schopnost se modlit; obtíž vnímat opravdovost a reálnost věčného života; nesnáz poznat v druhém člověku bratra, tedy syna téhož Otce; a další podobná znamení.
Proti tomu všemu stojí
synovství, které je naším původním povoláním a je tím, proč jsme byli stvořeni, naše nejhlubší DNA, která však byla zničena a jejíž obnova si vyžádala oběť Jednorozeného Syna. Z nezměrného daru lásky, kterým je smrt Ježíše na kříži, vytryskl na celé lidstvo nezměrný proud milosti Ducha svatého. Kdo se s vírou ponoří do tajemství tohoto znovu zrození, narodí se k plnosti synovského života.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.