Papež: Komunikace v evangelním stylu snoubí pravdu s milosrdenstvím

8.5.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo asi 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže Františka před mariánskou velikonoční modlitbou Regina Caeli. Petrův nástupce rozjímal o dnešní slavnosti Nanebevstoupení Páně a v samotném závěru řekl:

Ježíš nás ujistil, že v tomto zvěstování a dosvědčování budeme »vyzbrojeni mocí z výsosti« (v.49), tedy mocí Ducha svatého. Tajemství tohoto poslání spočívá v tom, že vzkříšený Pán je mezi námi a nadále nám darem Ducha otevírá mysl i srdce, abychom zvěstovali Jeho lásku a Jeho milosrdenství i v těch nejvíce vzdorovitých prostředích našich měst. Duch svatý je pravým tvůrcem mnohotvárného svědectví, které církev a každý pokřtěný vydává v tomto světě. Proto nesmíme nikdy opomíjet usebrání v modlitbě, chválit Boha a vyprošovat si dar Ducha. Tento týden, který nás vede ke slavnosti Letnic, zůstávejme duchovně ve Večeřadle spolu s Pannou Marií a přijměme Ducha svatého.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Potom věnoval papež pozornost Světovému dni sdělovacích prostředků, který připadá na tuto neděli:

Na dnešek připadá 50. Světový den sdělovacích prostředků ustanovený Druhým vatikánským koncilem. Koncilní otcové, kteří uvažovali o církvi v soudobém světě, pochopili ústřední význam komunikací, které „mohou budovat mosty mezi lidmi, rodinami, společenskými skupinami i mezi národy, a to jak ve fyzickém, tak i v digitálním prostředí“ (Poselství papeže Františka ke Světovému dni sdělovacích prostředků 2016). Všechny pracovníky sdělovacích prostředků srdečně zdravím a doufám, že náš způsob komunikace v církvi bude mít vždycky jasný evangelní styl, ve kterém se pravda snoubí s milosrdenstvím.

Petrův nástupce potom připomněl Den matek, který připadá na 8. květen:

V mnoha zemích se dnes slaví svátek matek. S vděčností a vroucností vzpomeňme na všechny maminky – na ty, které jsou dnes na tomto náměstí, na ty, které jsou mezi námi, a na ty, které jsou již v nebi – a svěřme je Marii, Ježíšově matce. Společně se za všechny maminky pomodleme Zdrávas Maria...“ Petrův nástupce udělil po společné mariánské modlitbě všem apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.