Papež: Církev je společenstvím Zmrtvýchvstalého

10.4.2016 

Na Svatopetrské náměstí přišlo v neděli před polednem asi 40 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před polední mariánskou modlitbou. Petrův nástupce komentoval dnešní evangelium (Jan 21,1-19), které podává zázračný rybolov učedníků při setkání se Zmrtvýchvstalým Ježíšem.
Papež František nejprve popsal vnitřní rozpoložení učedníků, kteří jen obtížně chápali, co se stalo, a přestože Ježíše po zmrtvýchvstání již dvakrát viděli, převažovaly v jejich srdcích rozpaky a sklíčenost. Učedníci tedy nehledali Ježíše. Vyhledal je On:

„Zrána se Ježíš objevil na břehu jezera. Oni Jej ale nepoznali (srov. v.4). Unaveným a zklamaným rybářům Pán říká: „Hoďte síť na pravou stranu lodi, a najdete“ (v.6). Učedníci se spolehli na Ježíše a výsledkem byl neuvěřitelně hojný úlovek. V té chvíli Jan sděluje Petrovi: „Pán je to!“ (v.7). A Petr se hned vrhnul do vody a plaval na břeh, za Ježíšem. Sdělení „Pán je to!“ obsahuje veškeré nadšení velikonoční víry, plné radosti a úžasu, silně odporující rozpakům, sklíčenosti a pocitům nemohoucnosti, které se nahromadily v duších učedníků. Ježíšova přítomnost proměňuje všechno: temnota je přemožena světlem, zbytečná práce se opět stává plodnou a slibnou, pocit únavy a opuštěnosti je vystřídán novým rozmachem a jistotou, že On je s námi.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před mariánskou velikonoční modlitbou Regina Caeli je ZDE

Po své hlavní promluvě obrátil papež pozornost k aktuálnímu mezinárodnímu dění a k osudům rukojmí.

V naději, kterou nám daroval vzkříšený Kristus, znovu vybízím k osvobození všech lidí unesených v zónách ozbrojeného konflitku. Zvláště chci připomenout salesiánského kněze Toma Uzhunnalila uneseného v jemenském Adenu letos 4. března.

Po společné modlitbě Regina Caeli Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.