František: všichni jsme vydědění, potřebujeme Boží pomoc

18.12.2015 

Dnes v podvečer se papež František vydal do jedné z římských ubytoven pro chudé. Pozvali ho tam, aby pro její klienty, dobrovolníky i zaměstnance sloužil eucharistii a otevřel další Svatou bránu římské diecéze.

Ubytovnu a jídelnu pro chudé provozuje místní charita nedaleko římského hlavního nádraží Termini. Provoz zajišťují téměř výlučně dobrovolníci. Přestože tento dům existuje už od roku 1987, v posledních třech letech podstoupil důkladnou rekonstrukci, mimo jiné díky sbírce vybrané při beatifikaci Jana Pavla II. Centrum dnes provozuje večerní jídelnu a noclehárnu. Jídelna vydává denně 300-600 jídel a nese jméno Jana Pavla II. V noclehárně nachází útulek téměř 200 lidí. Bezdomovci v ní mohou zůstat tři měsíci. Mluví ředitel římské Charity, P. Enrico Feroci:

„Díky tři roky trvající přestavbě se zcela změnil standard této ubytovny. Dokonce bych řekl, že to není jen útulek pro chudé, ale pětihvězdičková ubytovna. Bylo do ní investováno mnoho lásky a péče o detail. Záleželo nám nejen na tom, aby potřební získali nutnou pomoc, ale aby se tady cítili dobře. Podařilo se nám vytvořit skutečně milou atmosféru, počínaje místem příjmu. Vkusně je zařízena jak jídelna tak i pokoje, ve kterých žijí bezdomovci. Je to zásluha architektů a všech těch, kdo se angažovali v přestavbě, aby tu bylo opravdu pěkně.“

Charitativní centrum, které dnes papež navštívil však nezahrnuje pouze jídelnu a noclehárnu. Najdeme v něm také sál s televizí a počítači, poradnu a kapli. Ta však nebyla ještě dokončena. Její zařízení přislíbila Prefektura papežského domu.

Dnešní papežská mše probíhala na náměstí před ubytovnou. Funkci Svaté brány pak plní vstup do jídelny, nad který byla umístěna mozaika s oficiálním symbolem Roku milosrdenství, přímo z ruky jeho autora P. Marka Rupnika.
V homilii papež František mluvil o Ježíšově narození. Pán života přichází, aby žil náš život, nevolí si význačné místo či přepych. Velká města světa o něm nic neví. A takto přichází jako Bůh s námi. Kdo chce nalézt Boha, musí ho hledat v poníženosti, ve skrytu a v potřebných, řekl František:

„Když dnes otevíráme tuto Svatou bránu, přál bych si, aby Duch svatý otevřel srdce všech Římanů a ukázal jim, co je cesta spásy. Není to luxus, není to cesta velkého bohatství, není to cesta moci. Je to cesta pokory ... Ježíš ale říká ještě víc: „hříšníci, kteří se obrátí, nás předejdou do nebe“, oni mají klíč. Kdo dává z lásky, ten se nechává obejmout Božím milosrdenstvím.“

Když otevíráme tuto Svatou bránu, prosíme jednak o to, aby Pán otevřel naše srdce, ale také o to, abychom pochopili, že cesta bohatství, marnivosti či předsudků není cestou spásy, pokračoval František.

„Tato brána, která je branou lásky, branou, v níž se pomáhá mnoha vyděděným, kéž nám dovolí pochopit, že každý z nás (...) je v jistém smyslu vyděděný a potřebuje Boží pomoc.“

Na závěr Svatý otec popřál všem obyvatelům Říma milost vstoupit do objetí Otcova milosrdenství, totiž do milosrdenství Otce zraněného láskou, který nás - právě proto - může všechny zachránit.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.