Papež k situaci na Ukrajině

23.8.2015 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem sešlo několik tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František vykládal nedělní evangelium (Jan 6,60-69), které podává rozpaky učedníků nad Ježíšovými slovy o chlebu života, kterým je jeho tělo. Mimo jiné papež řekl:

Ve skutečnosti pochopili Ježíšovu řeč správně. Tak správně, že ji nechtějí slyšet, protože způsobuje krizi jejich mentality. Ježíšova slova nám vždycky způsobují krizi, například tváří v tvář duchu tohoto světa, před zesvětštěním. Ježíš však nabízí klíč k překonání této těžkosti, klíč tvořený třemi prvky. Prvním je Ježíšův božský původ. On sestoupil z nebe a zase vystoupí „tam, kde byl dříve“ (Jan 6,62). Za druhé: Jeho slovům lze porozumět jedině působením Ducha svatého, Toho, který „dává život“ (v.63). Právě Duch svatý nám umožňuje dobře chápat Ježíše. A za třetí: pravou příčinou neporozumění Jeho slovům je nedostatek víry: „Jsou mezi vámi někteří, kdo nevěří“ (Jan 6,64), říká Ježíš. A vskutku od té doby „mnoho z jeho učedníků odešlo a už s ním nechodili“ (Jan 6,66). Ježíš tomuto odpadlictví neposkytuje slevu, nezmírňuje svoje slova, nýbrž naléhá na přijetí precizního rozhodnutí: zůstat s Ním anebo od Něho odejít, a učedníkům řekne: „I vy chcete odejít?“ (Jan 6,67).
Tehdy vyznává Petr jménem ostatních apoštolů svoji víru: „Pane, ke komu půjdeme? Ty máš slova věčného života“ (
Jan 6,68). Neříká „kam půjdeme?“, ale „ke komu půjdeme?“. Zásadním problémem není odejít a opustit započaté dílo, ale ke komu odejít. Z této Petrovy otázky chápeme, že věrnost Bohu je otázkou věrnosti osobě, k níž se vážeme, abychom šli společně stejnou cestou. A touto osobou je Ježíš. Všechno, co ve světě máme, nezasytí náš hlad po nekonečnu! Věřit v Ježíše znamená činit Jej středem, smyslem našeho života. Kristus není podružným elementem: je „živým chlebem“, nezbytným pokrmem. Vázat se k němu opravdovým vztahem víry a lásky, neznamená být spoutaní, nýbrž hluboce svobodní a neustále na cestě.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František obrátil pozornost k situaci na Ukrajině:

Drazí bratři a sestry,
Se znepokojením sleduji konflikt na východní Ukrajině, který se v posledních týdnech znovu vyhrotil. Znovu důrazně vybízím, aby byly respektovány přijaté závazky, dosáhlo se zklidnění a za pomoci organizací a lidí dobré vůle byla dána odpověď na humanitární krizi této země. Pán ať udělí pokoj Ukrajině, která bude zítra slavit národní svátek. Ať se za nás přimlouvá Panna Maria!

Na závěr papež přítomným požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.